Nem létező vizsgálat megállapításaival érvelt Gulyás a parlamentben

Publikálás dátuma
2019.02.12 19:12
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Még csak egyetlen napja tartott a vizsgálat, amikor már a jelentésre hivatkozott a miniszter.
Ősszel a parlamentben Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kioktatta az őt kérdező szocialista politikusokat, hogy miért nem olvastak el egy jelentést, ami szerint minden rendben megy egy budapesti szívkórházban. A jelentés azonban nem nyilvános, a szocialisták hónapokig hiába jártak utána. Viszont azt kinyomozták, hogy amikor Gulyás a jelentés megállapításaival érvelt, a vizsgálat még csak egyetlen napja tartott, és csupán több mint egy héttel a parlamenti vita után múlva zárták le – írja a 444.hu. A cikk szerint az is kiderült, hogy súlyos problémák kijavítására kötelezték a vizsgálat végén a kórházat, például arra, hogy a valóságnak megfelelően dokumentálják a kezeléseket.
Korózs Lajos még tavaly október 8-án kérdezte volna a parlamentben az egészségügy helyzetéről Gulyást, aki Orbán Viktor helyett válaszolt. Több problémát is felsorolt, amelyek alapján szerinte válsághelyzet van a magyar egészségügyben, és felidézte Székely László szívsebész elbocsátását is, ami Korózs szerint egy beteg elkerülhető halálához vezetett. Gulyás Gergely válaszában külön kitért Székely László ügyére, és ezt mondta: „Ráadásul a miniszter azonnal elrendelt egy vizsgálatot, és ennek a vizsgálatnak a megállapításai semmilyen formában nem támasztják alá az ön állítását. Ezért aztán, ha a Magyar Szocialista Pártot nem a politikai haszonszerzés érdekelné, akkor ezt a vizsgálatot olvasná el, legfeljebb ezt próbálná meg megcáfolni, de egyelőre egy teljesen egyértelmű eredménnyel járó vizsgálati eredmény áll mindannyiunk rendelkezésére.” Korózs a viszontválaszában Nagy Anikó lemondott egészségügyi államtitkárt idézte, aki nem értett egyet azzal, hogy a minisztériuma ragaszkodott Székely elbocsátásához. Gulyás erre ismét a vizsgálatra hivatkozott:  „(..) az orvosok által elvégzett vizsgálat eredménye is egyértelművé teszi, hogy nem áll összefüggésben a bekövetkezett tragédia, illetve az adott főosztályvezetőnek a felmentése. Ez van benne a vizsgálati jelentésben. Ön ezzel vitatkozik, ezt nem fogadja el, és ezt próbálja annak a miniszternek a felelősségévé tenni, akinek nyilvánvalóan ehhez semmi köze nincsen.
A vita után Korózs Lajos és az ügyben aznap interpellációt is benyújtó Bangóné Borbély Ildikó megpróbálták megszerezni a vizsgálati anyagot, amire Gulyás kétszer is hivatkozott. A portál összefoglalója szerint – először az Emmihez fordultak, hiszen Gulyás azt mondta, hogy Kásler Mikós rendelte el a vizsgálatot. Csakhogy október 30-án azt a választ kapták, hogy nem adhatják ki a dokumentumot, mert az Emmi nem rendelkezik a kért adatokkal. Azt is írták, hogy az Emmi egyik háttérintézménye lehet az adatkezelő, de azt a miniszter csak felügyeli, az adatait nem kezeli (azt már nem árulták el, melyik háttérintézménynél lehet a jelentés). – Ezután a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézethez fordultak közérdekű adatigényléssel, mert Székely László korábban ott dolgozott. Onnan november 22-én érkezett az elutasító válasz: a vizsgálati anyag nekik sincs meg. De ott legalább elárulták, hogy azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Egészségügyi Főosztálya készítette. – Ekkor az NNK-hoz fordultak, és Bangóné december 18-i keltezéssel végre választ kapott. Igaz, a vizsgálat anyagát ekkor sem kapta meg, vagyis Gulyás egy olyan dokumentum ismeretét kérte számon a parlamentben, ami egyszerűen nem hozzáférhető. A válaszban viszont szerepelt, hogy
a vizsgálatot az NNK 2018. október 5. napján indította és 2018. október 17. napján zárta le.
Gulyás viszont október 8-án mondta azt, hogy „ez benne van a vizsgálati jelentésben”, meg azt is, hogy „teljesen egyértelmű eredménnyel” járt. Holott a vizsgálatokat csak 9 nappal később zárták le. Ha figyelembe vesszük, hogy október 8-a hétfőre esett, vagyis a vizsgálatot előző pénteken indították, akkor kiderül, hogy az eljárásból addigra csak egyetlen munkanap telt el. Ráadásul a Gottsegen kórház azt írta, hogy tőlük adatokat kért be az NNK, úgyhogy legjobb eséllyel legfeljebb még csak ezek összeszedésével foglalkozhattak azon a napon.
Az NNK egyébként hét kötelezettséget írt elő a Gottsegen kórháznak a vizsgálat nyomán, ezek alapján egyáltalán nem ment minden rendben ott. Az első pontban többek között felszólították a kórházat, hogy „megfelelő időben a megfelelő ellátást nyújtsa”, és kötelezték „az egészségügyi dokumentáció megfelelő vezetésére”, abetegek „egyéniesített formában megadott teljes körű” tájékoztatására, és külön arra is, hogy a kezelőorvosok is tájékoztassák a betegeket a beavatkozásokról. Felszólították a kórházat a betegek önrendelkezési jogának biztosítására is, továbbá a „betegdokumentáció teljes körű vezetésére”, különös tekintettel az adatok „valóságnak megfelelő” rögzítésére. Kötelezték a kórházat a szívsebészeti osztály és műtő szabályzatának felülvizsgálatára és kiegészítésére is.  

Ismét meghosszabbítanák a bevándorlási válsághelyzetet

Publikálás dátuma
2019.02.22 13:27
Brüsszel sem akarja átvenni a magyar határ védelmét. Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága jövő héten foglalkozik az üggyel.
Jövő csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülésen hallgatja meg az illetékes kormánytag beszámolóját „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének meghosszabbításáról” – vette észre az Index. Először 2015 őszén hirdettek ki a válsághelyzetet, és 2016-ban már az ország egész területére érvényesen döntöttek az intézkedésről. Legutóbb tavaly szeptemberben, további fél évvel hosszabbította meg a kormány a válsághelyzetet, ez márciusban járna le.

Puzsérral Ungár Péter sem ért már egyet

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:43

Fotó: Népszava
Abszurd, hogy egy új politikai kultúrát, demokratikus közepet meghirdető politikusnak gondja van azzal, hogy elemzők véleményt mondanak egy politikai versenyről, amelynek ő is részese – szögezte le az Azonnali.hu-n megjelent publicisztikájában Reiner Roland.
Az Integrity Lab alapítója Puzsér Róbert független, de LMP által támogatott főpolgármester-jelöltje minapi Facebook-posztjáról fejtette ki a véleményét. – Önmagában nem lenne hír, hogy egy politikus nem hisz a közvélemény-kutatásoknak: bármilyen nem megfelelőnek gondolt eredményre egyszerű válasz a kutatás hitelességének megkérdőjelezése. (..) Puzsér Róbert csütörtöki posztja mégis minőségileg más szintet képvisel, és most nem is feltétlenül a stílusra gondolok – a tartalmi állításai ugyanis sokkal súlyosabbak, semmint hogy a szóhasználaton akadjunk fönn – írta a politológus. 
Ungár Péter, az Azonnali többségi tulajdonosa és egyben az LMP politikusa a Népszava kérdésére elmondta: egyetért a portálon megjelent véleménnyel. Itt érdemes megemlíteni egy október 18-ai, az LMP-ből kiszivárgott levelet, amelyben Ungár még azt írta párttársainak: az LMP hatalmas ziccert hagy ki, ha nem áll be egységesen Puzsér Róbert mögé, főpolgármester-jelöltségének támogatása megalapozná a Jobbik-LMP együttműködés gyakorlatát is. A médiaszemélyiség azt közölte a közösségi-oldalán, hogy „jelzem Závecz Tibornak, ha még egyszer meghallom, hogy megpróbál egy demokratikus választást befolyásolni, akkor nem veszek részt semmiféle előválasztáson.” 
Az ügy előzménye, hogy – mint arról lapunk is beszámolt - „Előválasztás után, előválasztás előtt?” címmel tartott konferenciát szerdán a Republikon Intézet. A Závecz Research ügyvezető igazgatója, közvélemény-kutató szerint a belengetett, de még azóta sem biztos második fordulóban sem Puzsér Róbert LMP-által támogatott független jelöltnek, sem a liberális Sermer Ádámnak nincs esélye Karácsony Gergellyel, az első kör győztesével szemben. A Puzsér-problémát ugyanakkor Závecz szerint kezelni kell.„Ha elindul a publicista, akkor Karácsony nem biztos győzelmét Tarlós ellen biztos vereséggé fogja formálni” – jelentette ki. Puzsér Róbert szerint még el sem kezdődött a kampánya, még be sem mutatta a programját, még egyetlen vita sem zajlott Karácsony Gergely és közte „és Závecz Tibor máris az alávaló hazugságaira hivatkozva zsarolja a közvéleményt”. „Javaslom Závecz Tibornak, hogy takarodjon el a halál f@szára, és ott kutakodjon, aztán ha a budapestiek már ismerik a programomat, majd akkor ismertesse, mit kutatott ki! Karácsony Gergelyt jól ismerik a budapestiek, és láthatóan nem akarják – megtapasztalták, hogy minden szava hazugság. Nyilvánvaló, hogy velem szemben is van bennük szkepszis, mert félnek az ismeretlentől. Karácsony alkalmatlanságán nem lehet változtatni, a velem szemben táplált fenntartásokon azonban igen. Már ha Závecz Tibor meg a hozzá hasonló közvéleménybefolyásolók ezt engedik. Ha pedig nem, akkor nem lesz előválasztás. Na, ez az ultimátum hogy tetszik?” – tette fel a kérdést. 
Puzsér szavai ellen a konferenciát rendező Republikon Intézet is kiakadt: „Puzsér Róbert egy tartalmában hamis, stílusában teljességgel elfogadhatatlan támadást intézett konferenciánk egy felszólalója, Závecz Tibor ellen, pusztán azért, mert Závecz Tibor utalt azokra a kutatásokra, amelyek Puzsér esélyességét mérik. Puzsér a legrosszabb kormányzati gyakorlatok szellemét idézve a kutatások betiltását követeli a főpolgármester-választás kapcsán”. 
Szerző