Rekordnövekedés a lízingpiacon

Publikálás dátuma
2019.02.12. 20:12

Fotó: Shutterstock
Jó évet zárt tavaly a lízingpiac. Tavaly a finanszírozott összeg 694 milliárd forintra rúgott, ami 13 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest.
 A 2008-as gazdasági válság óta egyik évben sem nőttek akkorát az új kihelyezések, mint 2018-ban – jelentették be a Magyar Lízingszövetség keddi sajtótájékoztatóján. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke kifejtette, hogy a magyar lízingpiac évek óta az európai átlagot és a régiós piacot meghaladó növekedést mutat. Több területen, például a gép-, agrár-, flotta- és teherautó-finanszírozásban már a válság előtti volumeneknél tart a magyar piac. A növekedés elsősorban a járműfinanszírozásban és az építőiparban volt a leglátványosabb. Nem véletlenül, hiszen talán éppen ez a két szektor szenvedte el a legnagyobb visszaesést a válság miatt. Az új gépkocsik mintegy háromnegyedét vásárolták készpénzért a devizahitelek bedőlésétől megriadt magánszemélyek. Ez a vásárlói réteg éveken át a forgalom ráadásul alig egyharmadát adta. Az építőiparban pedig majd’ egyharmadára esett vissza a teljesítmény. Az utóbbi években mindkét ágazatban jelentős fellendülés következett be. A szövetség adatai szerint az autófinanszírozás 34 százalékkal, 246 milliárd forintra nőtt. Elsősorban az új autók finanszírozása húzta ezt a részpiacot, s itt 40 százalékos volt a növekedés, ami több mint 186 milliárd forintos kihelyezést jelentett. A 2018-as adatok megerősítik, hogy továbbra is az egyik legstabilabb piac az agrárgép-finanszírozás. Itt is a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a finanszírozott összeg, mégpedig 14 százalékkal 82 milliárd forintra. Pfandler Tamás, elnökségi tag hangsúlyozta, a múlt évben a lízing népszerűsége – különösen a magánszemélyek körében – tovább nőtt. Idén pedig a nyílt végű pénzügyi és operatív lízing díjak áfatartalmának levonása vált egyszerűbbé, ami a cégek körében növelheti a lízingelési kedvet. Hasonló pozitív hatás várható a haszongépjárműveknél az MNB Növekedési Hitel Program fix elindulásától.  A lízingszövetség elnöke 2019-es évre szóló prognózist ismertetve elmondta: idén is növekedés várható a piacon, az infrastrukturális beruházások miatt az építőipari gépeknél fennmaradhat a jelentős kereslet. Az autófinanszírozásban 8-10 százalékos emelkedésre lehet számítani. Összességében a két kiemelkedő növekedést hozó év után 2019-ban visszafogottabb, mintegy 10 százalékos bővülés várható a magyar lízingpiacon – mondta Nyikos Katalin. 
Szerző

318,30 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.12. 19:23
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 318,30 forintra csökkent este hét órakor a reggel háromnegyed hétkor jegyzett 319,88 forintról. Az euró kedden 317,58 forint és 319,94 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 282,26 forintról 279,30 forintra, a dolláré pedig 283,59 forintról 281,18 forintra csökkent. Az euró a reggeli 1,1279 dollár után este 1,1320 dolláron állt. 
Szerző
Témák
forint euró dollár

Egyre közelebb az alapkamatemelés

Publikálás dátuma
2019.02.12. 18:21
FOTÓ: Népszava
Az éves inflációs mutató 2,7 százalékon stagnált idén januárban - a KSH kedden közzétett adatai szerint. Az élelmiszerek ára 4,2 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké pedig átlagosan 6,9 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagok viszont 3 százalékkal kerültek kevesebbe januárban mint egy éve.
Az elemzőket is meglepte, hogy a változékony élelmiszer- és energia-, valamint hatósági árak nélkül számolt, úgynevezett maginflációs index váratlanul 2,8 százalékról a 3,2 százalékra, ötéves csúcsra emelkedett. A jegybank rövid elemzéséből kiderült, hogy a maginfláció a dohánytermékeket érintő jövedéki adóemelés mellett a piaci szolgáltatások nagyobb mértékű árnövekedése miatt gyorsult fel. A jegybank által publikált, az inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók szintén a béremelésekkel is összefüggő mögöttes árnyomás erősödését igazolják. Az úgynevezett indirekt adóktól szűrt maginfláció a decemberi 2,9 százalékról 3 százalékra gyorsult, elérve azt a kritikus szintet, amelyhez Nagy Márton MNB-alelnök korábban a monetáris szigorítás kezdetét kötötte. Mint emlékezetes, a jegybank alelnöke január közepén egy interjúban jelezte, hogy amennyiben a belső kereslet változását leginkább tükröző adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, akkor az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank által kitűzött szintet. Elemzők szerint ennek alapján a jegybanknak rövidesen lépnie kell. Ez feltételezhetően először nem alapkamat-emelés lesz, hanem más monetáris eszközök alkalmazása, de a kamatemelés időpontja is közelebb került.
Szerző