Áldatlan állapotok: akár fertőzéseket is elkaphatunk a 4-6-os villamoson

Publikálás dátuma
2019.02.13. 11:33

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Súlyos fertőzésveszélyt hordozhatnak a naponta több százezer utast szállító 4-6-os villamosok.
Gyakran az önkívületben fetrengő potyautasok utáni kényszerű takarításra, fertőtlenítésre szorulnak a budapesti villamosok - mondták a koszt, bűzt és a tétlenséget megelégelő, névtelenségüket őrző BKV-s dolgozók a Blikknek. Az áldatlan állapotokról szóló panaszáradatukból az is kiderült, a járműveken fetrengő, odapiszkító emberek sokszor hangosan, agresszíven is viselkedve zavarják az utasokat.
Kukor Gyula szakszervezeti vezető szerint hiába tájékoztatták többször is a cég vezetését a problémáról, nem történik semmi. Az éjjeli járatokon szolgáló biztonsági őröknek nincs joguk intézkedni, ezért, mint mondta, segítene, ha az éjszakai Combinókra időszakosan rendőröket állítanának, mert a jelenlétük miatt az 1-es villamosról és megállóiból is eltűntek a drogosok.   
Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke a lapnak elmondta, az üzemeltető, vagyis a BKV dolga,  hogy megteremtse a biztonságos és egészséges utazási feltételeket. Ócsai Lajos járványügyi szakértő kiemelte, a nagykörúti villamosokon egy fertőzött ember utáni ülés vagy akár kapaszkodó érintésével akár hepatitiszt, vérhast vagy kalicivírust is el lehet kapni. 
A BKV és a BKK a cikk megjelenéséig nem válaszolt a lap megkeresésére.
A világ legforgalmasabb villamosvonalán naponta több százezren utaznak.
Szerző

Uniós pert vesztett a NAV Czeglédy Csaba cége ellen

Publikálás dátuma
2019.02.13. 11:22

Fotó: Szalmás Péter
Miközben itthon vádat emeltek a Humán Operátor Zrt. vezetői ellen, az EU bírósága kimondta: a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céget nem lehetett volna visszamenőlegesen büntetni a fordított adózás elmulasztása miatt.
Elkaszálta a magyar adóhatóság Czeglédy-ügyben hozott döntését az Európai Unió Bírósága -értesült a Népszava.  Mint az uniós testület lapunknak elküldött levelében  isemlékeztet rá, a NAV és a Czeglédy Csaba cége, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Humán Operátor Zrt. között jogvita alakult ki, mivel az adóhatóság a fordított adózás elmulasztását kérte számon a vállalkozáson – és pénzügyi szankciókat is bevetett velük szemben.

A jóváhagyás időpontján bukott el a NAV

A cég azonban megtámadta a döntést, ezért az ügy előbb a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, majd az uniós testületnél kötött ki. Az európai bíróság most kimondta, a NAV-nak nem lett volna joga a szankciók alkalmazásához. Indoklásukban azt is kifejtik, miért. Az áfával kapcsolatos főszabály ugyan az egyenes adózás, de az egyes államok kérhetik az ettől való eltérést, főleg az adócsalás kivédésére hivatkozva. Így tett Magyarország, amikor a fordított adózás elfogadását kérte az uniótól a munkaerő-kölcsönzés esetében is, kérvényében pedig bevezetési időpontként 2015 január 1-i időpontot jelölte meg.
 Csakhogy a témával foglalkozó tanács majdnem egy évvel később, 2015. december 11-én értesítette arról a kormányt, hogy ezen a gazdasági területen is elfogadják a fordított áfa bevezetését. Mivel az uniós határozat nem tartalmazott kezdési időpontot, a változás akkor lépett életbe, amikor a döntésről az országot értesítették – érvelt a bíróság. 
Czeglédy Csaba
Fotó: Szalmás Péter

Visszamenőleg nem büntethetnek

Mivel az uniós végrehajtási határozat nem szólt a fordított áfa visszamenőleges engedélyezéséről, a jóváhagyás akkor lépett életbe, amikor a döntésről az országot értesítették: 2015. december 11-én – érvelt a bíróság.
Ez perdöntő megállapítás a NAV és a Humán Operátor Zrt. vitájában, mert a céget visszamenőleges hatállyal nem lett volna szabad büntetni a fordított adózás elmulasztása miatt.

Kihathat a Czeglédy- vádemelésre is

Eközben itthon Czeglédy és 20 társa ellen különösen nagy értékű csalás miatt zajlik ügyészségi eljárás: aCsongrád Megyei Főügyészség február 4-én emelt vádat a volt szocialista politikus és társai ellen, akitet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolnak. Az ügyészség szerint a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó csapat 6,2 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek, számlázási láncolattal trükközve. „A bűnszervezet által folytatott módszer szerint a döntően diákmunka közvetítéshez kapcsolódóan az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget” - állítja a vádhatóság. Az európai bíróság döntése azonban épp az utóbbi állítást, a bevallási kötelezettség elmulasztását teszi kétségessé.
Szerző

Külföldi családokhoz küldené nyelvet tanulni a diákokat Kásler

Publikálás dátuma
2019.02.13. 09:05

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Évente 140 ezer diákot érintene az egy hónaposra tervezett külföldi kurzus a humántárca vezetője szerint. Hogy ekkora tömeget hogyan lehetne családoknál elszállásolni, az nem derült ki.
Külföldi családoknál tölthetik a kétszer kéthetes nyelvi kurzust a 9. és a 11. évfolyamra járó magyar tanulók - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerda reggel az M1 aktuális csatornán. A miniszter elmondta, a fogadó családok és az iskolák vállalnak felelősséget nemcsak a tanulásért, de minden egyéb vonatkozásban is. Hozzátette, kétféle megoldás jöhet szóba a diákok külföldre utazása kapcsán, az egyik a csoportos, a másik az egyéni -idézi nyilatkozatát az MTI. Kásler szerint tömeges igény leginkább az angolra, a franciára és a németre alakult ki Magyarországon, de vannak olyanok, akik Máltára mennének vagy Pekingbe, s remélhetőleg a környező országok is kedvelt célállomások lesznek. 
Kásler Miklós a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában is ismertette a tárca terveit:  itt fejtette ki, hogy évente 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet a külföldi kurzus, a program a 2020-2021-es tanévtől indul. Az MTI által idézett beszámolóból ugyanakkor nem derül ki, hogy az iskolák milyen program keretében állapodhatnának meg a 140 ezer diákot befogadó külföldi családokkal ezeket a szállásoklat – illetve a diákok helyi ellátását, kurzusait – az iskola vagy az állam finanszírozná, és milyen pályázati program keretében.
Szerző