Külföldi családokhoz küldené nyelvet tanulni a diákokat Kásler

Publikálás dátuma
2019.02.13. 09:05

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Évente 140 ezer diákot érintene az egy hónaposra tervezett külföldi kurzus a humántárca vezetője szerint. Hogy ekkora tömeget hogyan lehetne családoknál elszállásolni, az nem derült ki.
Külföldi családoknál tölthetik a kétszer kéthetes nyelvi kurzust a 9. és a 11. évfolyamra járó magyar tanulók - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerda reggel az M1 aktuális csatornán. A miniszter elmondta, a fogadó családok és az iskolák vállalnak felelősséget nemcsak a tanulásért, de minden egyéb vonatkozásban is. Hozzátette, kétféle megoldás jöhet szóba a diákok külföldre utazása kapcsán, az egyik a csoportos, a másik az egyéni -idézi nyilatkozatát az MTI. Kásler szerint tömeges igény leginkább az angolra, a franciára és a németre alakult ki Magyarországon, de vannak olyanok, akik Máltára mennének vagy Pekingbe, s remélhetőleg a környező országok is kedvelt célállomások lesznek. 
Kásler Miklós a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában is ismertette a tárca terveit:  itt fejtette ki, hogy évente 140 ezer diákot érint és 90 milliárd forintba kerülhet a külföldi kurzus, a program a 2020-2021-es tanévtől indul. Az MTI által idézett beszámolóból ugyanakkor nem derül ki, hogy az iskolák milyen program keretében állapodhatnának meg a 140 ezer diákot befogadó külföldi családokkal ezeket a szállásoklat – illetve a diákok helyi ellátását, kurzusait – az iskola vagy az állam finanszírozná, és milyen pályázati program keretében.
Szerző

Pompeo látogatása után: nagy engedmények Amerikának

Publikálás dátuma
2019.02.13. 08:25
Udvarias félmosoly Mike Pompeo arcán, komoly magyar engedmények a háttérben
Fotó: Vajda József / Népszava
Ukrajna ügyében kitartott, a magyar-amerikai védelmi egyezmény ügyében viszont alapvető kérdésekben engedett a kormány a Népszava forrásai szerint.
Nem hivatalos NATO-Ukrajna-csúcstalálkozót rendeznek csütörtökön Belgiumban. Ez óvatos elmozdulást jelent az eddigi magyar állásponthoz képest, amely a diszkriminatív nyelvtörvényre hivatkozva eddig minden formális tárgyalást blokkolt a katonai szövetség és Ukrajna között. (Legutóbb decemberben akadályozta meg a kormány egy NATO-Ukrajna csúcsot.) Ukrajnával kapcsolatban ugyanakkor vélhetően sikerült meggyőzni Pompeót arról, hogy most a kijevi vezetésnek kellene lépnie a kifogásolt nyelvtörvény módosítása érdekében. Ugyanakkor a magyar fél joggal hivatkozhat arra, hogy számára elfogadható kompromisszum lenne a tavaly júliusi EU-Ukrajna csúcstalálkozó záródokumentuma, amelyben Petro Porosenko aláírásával vállalta a jogszabály módosítását – csakhogy ebből azóta semmi nem valósult meg. Egy forrásunk szerint most már mindenki az ukrán parlamenti és elnökválasztásokat várja, ezek ugyanis jelentősen átrendezhetik a képet, addig viszont már Washingtonban sem erőltetik majd, hogy a magyar fél esetleg további kompromisszumokat tegyen. „Szerintem Pompeo megértette, hogy számunkra az EU-csúcs zárónyilatkozata maga a kompromisszum, amit el tudunk fogadni, hátrébb viszont nem tudunk lépni, ezért most az ukrán térfélen pattog a labda” – mondta egy forrásunk.
Míg Ukrajna kapcsán nem engedett a kormány, addig az amerikai-magyar védelmi egyezmény ügyében forrásaink szerint nagyon komoly engedményeket tehetett a kabinet. Mint azt az ügyre rálátással rendelkező forrásunk elmondta, az egyezménynek Washingtonban afféle „típusszövege” van. Ez tartalmazza a magyar kormány által eddig kifogásolt részeket arról, hogy az amerikai katonákat külön magyar parlamenti jóváhagyás nélkül vezényelhetik Magyarországra, illetve az itt tartózkodó amerikaiak bűncselekmény elkövetése esetén mentesülnek a magyar felelősségre vonás alól. Orbán Viktor – mivel szuverenitáskérdésnek tartotta – mindeddig nem akarta ezeket elfogadni. Mivel azonban Washingtonnak is fontos ez a két rendelkezés, forrásaink szerint nagy valószínűséggel a magyar kormány engedett az ügyben.
Könnyebben ment a megállapodás arról, hogy Magyarország – miként az lapunk elsőként megírta – egy norvég-amerikai kooperációban készülő Kongsberg légvédelmi rakétarendszert vesz. A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programnak ugyanis annyi eleme van, hogy abból bőven lehetett az amerikai fél számára kedves beszerzéseket találni. Abban sincs vita az Orbán-kormány és a Trump-adminisztráció között, hogy diverzifikálni kell a magyar gázbeszerzéseket: Szijjártó Péter nem véletlenül hangsúlyozta, hogy Magyarország kapásból át tudna venni 3 milliárd köbmétert a Fekete-tengerből az amerikai Exxon által kitermelt gázból, nem mi tehetünk róla, hogy román belpolitikai játszmák miatt egyelőre befulladt az üzlet.

Költözik az Arany János utcai trolitároló

Publikálás dátuma
2019.02.13. 07:59
A kép illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Park lesz a korábbi végállomásból, a trolihálózat fejlesztése viszont a kínálkozó lehetőség ellenére is elmarad.
Átépítik Budapesten az Arany János utcai trolivégállomást, másik nevén a Podmaniczky Frigyes teret, így a helyi troli végállomás is megszűnik, a járműveknek menniük kell – írja a hvg.hu. A portál a BKK-nál rákérdezett, hogy mi lesz a 72-es és 73-as járatok sorsa – a közlekedési cég szerint a tér rekonstrukciója már meg is kezdődött, a trolik közlekedése pedig nem változott. Február közepétől annyi mégis módosul, hogy a felsővezeték-rendszer átalakításával a trolibuszok a tér megkerülése helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton fordulnak majd vissza, de így is elérik az Arany János utcai metróállomást.
A végállomás kiköltöztetése tökéletes alkalom lenne a trolihálózat fejlesztésére, ami a BKK-nál már rendelkezésre álló önjáró trolik miatt egy méter új felsővezeték építése nélkül is lehetséges lenne – teszi hozzá a lap. Korábban a Szabadság híd lezárásakor hétvégente meg is hosszabbították a 72-es trolit a Fővám térig. Sokan azt hitték, hogy ez lesz a 72-es trolibusz meghosszabbításának első lépése, de a próbát később nem folytatták. Pedig novemberben a Közlekedő Tömeg, és éppen kedden a Budapesti közlekedésről blog is arról írt, mennyit lehetne fejleszteni a budapesti trolihálózaton, ha a semmiben levő Arany János utcánál végállomásozó 72-es trolit összekötnék a szintén belváros szélén végetérő 83-assal.
Szerző