Putyin fokozatosan eltörli Gorbacsov örökségét

Publikálás dátuma
2019.02.14. 10:00
Szovjet páncélosok gördülnek ki Afganisztánból harminc évvel ezelőtt. A távozás vereséggel ért fel
Fotó: VITALY ARMAND / AFP
Harminc éve, február 15-én hagyta el az utolsó szovjet katonai egység Afganisztánt, véget vetve ezzel a mindkét oldalon rengeteg szenvedést és nagy vesztességeket eredményező tíz éves szovjet katonai intervenciónak. Az évforduló alkalmával az orosz parlament felsőháza, az állami duma olyan határozattervezetet készül elfogadni, amely megalapozatlannak és idejétmúltnak mondja ki a szovjet Népi Küldöttek Kongresszusának 1989-ben hozott, az afganisztáni katonai beavatkozást elítélő nyilatkozatát, közölte az AFP hírügynökség. Az afganisztáni kivonulás egyértelműen Mihail Gorbacsov döntése volt, amely nagymértékben hozzájárult nemzetközi tekintélyének megalapozásához, ugyanakkor kétségtelenül a Szovjetunió összeomlásához is. A kabuli „testvéri rezsim” melletti szovjet beavatkozás nem érte el célját, iszonyatos gazdasági terhet jelentett az amúgy is komoly gazdasági gondokkal küszködő birodalomnak, rendkívül népszerűtlen volt a lakosság körében, a kivonulás viszont egyenlő volt a vereség beismerésével, ami előzménytelen volt a Szovjetunió történelmében. Vlagyimir Putyin elnök, aki nem kis mértékben építi hatalmát az egykori történelmi nagyság, a szovjet birodalmi múlt, a Vörös Hadsereg második világháborús győzelmének nosztalgiájára, ezúttal az afganisztáni katonai beavatkozás „politikai újraértékelésének” adott zöld utat. Először 2015-ben állította azt a gyászos emlékű intervencióról, hogy „a Szovjetuniót fenyegető valós veszélyre adott válasz volt”, ugyanakkor elismerte, hogy egyben rengeteg hibát is elkövettek ennek során. Tavaly áprilisban bólintott rá arra a képviselői javaslatra, hogy a kivonulás 30 éves évfordulójára új politikai értelmezést kell adni a történteknek. A duma védelmi bizottsága január végén már tárgyalta az új javaslatot, amely történelmi igazságtalanságnak nevezi az afganisztáni szovjet katonai beavatkozás morális és politikai elítélését a Gorbacsov vezette Kongresszus által. A mai határozattervezet szerzői már úgy értékelik, hogy a 10 éves katonai beavatkozás a terror- és egyéb szélsőséges csoportok, valamint a drogkereskedelem elleni harc része volt. A tervezetet egyelőre nem szavazta meg a parlament, az orosz kormányzat is némileg vonakodik az afganisztáni szovjet intervenció nyílt rehabilitálásától. Az ellenzéki Novaja Gazeta a tervezetet az afganisztáni háború áldozatainak emléke elleni sértésnek nevezte, amely megengedhetetlen egy 21 századi demokratikus jogállam keretei között. A tervezetet valamilyen formában vélhetően elfogadja a duma a következő napokban. Ezzel Mihail Gorbacsov politikai örökségének második sarokkövét semmisíti meg a putyini rendszer, hiszen az 1987. december 8-án, Washingtonban aláírt, a közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló INF-szerződés felmondása épp folyamatban van.   
Szerző
Témák
Putyin Gorbacsov

Magyarország most épp egy Svájcnak szóló közös EU-határozatot torpedózott meg - végleg mi leszünk az unió fekete bárányai?

Publikálás dátuma
2019.02.14. 08:35
Illusztráció: Thinkstock
Az indok nem meglepő: a dokumentum szövegében szerepelt egy migrációra utaló bekezdés. A paragrafust a kedvünkért átírhatják, de lehet, hogy akkor meg a többieknek nem lesz elfogadható.
Megakadályozta a magyar kormány, hogy az uniós nagykövetek jóváhagyják szerdai ülésükön az EU és Svájc közötti kapcsolatokról szóló határozatot – adta közre a hvg.hu a Politico értesüléseit. A brüsszeli hírportál szerint a dokumentum számtalan területen mindkét fél számára kölcsönösen előnyös együttműködésről szólt, fő célja pedig az volt, hogy az unió meggyőzze a svájci kormányt, fogadja el végre az EU-val fennálló viszonyról szóló új keretmegállapodást. Erről december óta folynak az egyeztetések, egyelőre sikertelenül.

És ez, mármint a sikertelenség, nem is változott, hiszen a határozat szövegét nem tartotta elfogadhatónak Magyarország képviselője, emiatt - az utóbbi időben nem először - már az uniós konszenzus sem jött létre az ügyben.
A vétó oka, ahogy azt talán sokan kitalálják, az, hogy a szövegben szerepelt egy utalás a migrációra.

A szóban forgó bekezdés úgy szól: „a Tanács elégedettséggel ismeri el az EU és Svájc közötti együttműködést a nemzetközi migráció terén, beleértve a mozgások kezelését, a menekültek áthelyezését és a kérdés globális szintű kormányzásának kialakítását. Bátorítja Svájcot, hogy folytassa az együttműködést a keleti-, közép- és nyugati-mediterrán menekültútvonalak mentén és további koordinációt javasol ezen a téren.”

A portál szerint az unió soros, román elnöksége várhatóan a magyarok kedvéért átírja a szöveget, a kérdés csak az, így elfogadható marad-e a többi tagország számára.
Szerző

Szándékosan hazudott az FBI-nak Donald Trump első kampánymenedzsere

Publikálás dátuma
2019.02.14. 06:54

Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Donald Trump első kampánymenedzsere, Paul Manafort nem tartotta magát a vádalkuban foglaltakhoz, és szándékosan hazudott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak, valamint a Robert Mueller vezette vizsgálóbizottságnak – közölte egy szövetségi bíró szerda este Washingtonban.
Amy Berman Jackson bíró írásban tette közzé döntését, megállapítva, hogy Manafort „többször is hamis állításokat tett az FBI-nak, a (Robert Mueller vezette) különleges vizsgálóbizottságnak és a vádesküdtszéknek a nyomozás lényegét érintő kérdésekben”. A bírónő két konkrét esetet említett. Manafort szándékosan nem mondott igazat arról a 125 ezer dollárról, amelyet ügyvédi költségekre kapott, és szintén szándékosan vezette félre a nyomozókat az orosz üzleti partneréhez, Konsztantyin Kilimnyikhez fűződő kapcsolatáról - írta a hirado.hu. A bíró döntése azt jelenti, hogy Paul Manafort – éppen azért, mert megszegte a vádalkut – nem számíthat enyhébb büntetésre. Ha betartotta volna a vádalkut, akkor maximálisan tíz évi börtönbüntetést szabhattak volna rá ki, így azonban a banki- és adócsalás, valamint pénzügyi visszaélések mellett a hatóságok szándékos félrevezetéséért is külön büntetési tételt fog kapni. A kampányszakember ügyvédei mindvégig azt hangoztatták, hogy ügyfelük nem szándékosan vezette félre a hatóságokat és Robert Muellert.
Szerző