Budai Vár;Hauszmann-terv;közpénz;

2019-02-13 17:18:22

36 milliárdért nosztalgiázik a kormány a Budai Várban, állítólag a magyar emberek érdekében

3 év alatt kívánják visszaállítani az 1945 előtti állapotokat a Hauszmann-terv keretében.

Kiderült hogyan, és nagyjából mennyiért fejleszti tovább a kormány a Budai Várat, írja a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján a 444.hu. Az 1945 utáni nosztalgiától fűtött Hauszmann-terv keretében 3 év alatt több mint 36 milliárd forint közpénz kerül majd elköltésre. A közlöny azt írja:

Ezekre a célokra a 2019-es költségvetésből 10,67 milliárdot költenek, plusz 37,3 millió elmegy tranzakciós illetékre és kincstári díjra. 2020-ban további 11,2 milliárdot költenek a tervre, 2021-ban pedig 14,24-et.

Kormányhatározat vonja egyúttal vissza azokat a korábbi utasításokat is, amik elrendelték, hogy Belügyminisztérium használja az MVM-től egymilliárdért megvásárolt Országos Villamos Teherelosztó a 2007 óta üresen álló, Nádor utca épületét. És megjelent egy másik kormányhatározat is, ami 6,9 milliárd forintot különít el a Miniszterelnökség által év végén létrehozott Várkapitányság Nonprofit Zrt. működésére.

A magyar embereknek visszaadni

A magyar embereknek kívánja visszaadni a Budai Várnegyedet a Nemzeti Hauszmann Program, állította az MTI-ben szerdán megjelent közleményben Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa, illetve a Várkapitányság igazgatósági tagja. A '45-ös rekonstrukció mellett a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítását" is megígérte. Fodor szerint a három éves ciklusban befejeződik például a lovarda és a főőrségi épület rekonstrukciója, újranyílik a palota rekonstruált Szent István-terme, megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar között terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül.