Előfizetés

36 milliárdért nosztalgiázik a kormány a Budai Várban, állítólag a magyar emberek érdekében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.13. 17:18

Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.
3 év alatt kívánják visszaállítani az 1945 előtti állapotokat a Hauszmann-terv keretében.
Kiderült hogyan, és nagyjából mennyiért fejleszti tovább a kormány a Budai Várat, írja a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján a 444.hu. Az 1945 utáni nosztalgiától fűtött Hauszmann-terv keretében 3 év alatt több mint 36 milliárd forint közpénz kerül majd elköltésre. A közlöny azt írja:
  • a teljes Budai Palotanegyedet érintő fejlesztésekre 10,21 milliárd forintot;
  • a Csikós udvart és a Nyugati kertet érintő fejlesztésekre 13,83 milliárdot;
  • a Budavári Palota fejlesztéseire 4,04 milliárdot;
  • a Budai Palotanegyed épületeinek újjáépítésére 3,4 milliárdot;
  • a Várkertek fejlesztése és a déli várszoknya helyreállítására 1,9 milliárdot;
  • a „Halászó fiú” és a „Mátyás kút” elnevezésű szökőkutak helyreállítására 900 milliót;
  • az I. kerületi Táncsics utca 9. szám alatti ingatlan felújítására 850 milliót;
  • a XI. kerületi Talpas utcai telephely fejlesztésére 900 milliót költenek.
Ezekre a célokra a 2019-es költségvetésből 10,67 milliárdot költenek, plusz 37,3 millió elmegy tranzakciós illetékre és kincstári díjra. 2020-ban további 11,2 milliárdot költenek a tervre, 2021-ban pedig 14,24-et.
Kormányhatározat vonja egyúttal vissza azokat a korábbi utasításokat is, amik elrendelték, hogy Belügyminisztérium használja az MVM-től egymilliárdért megvásárolt Országos Villamos Teherelosztó a 2007 óta üresen álló, Nádor utca épületét. És megjelent egy másik kormányhatározat is, ami 6,9 milliárd forintot különít el a Miniszterelnökség által év végén létrehozott Várkapitányság Nonprofit Zrt. működésére.

A magyar embereknek visszaadni

A magyar embereknek kívánja visszaadni a Budai Várnegyedet a Nemzeti Hauszmann Program, állította az MTI-ben szerdán megjelent közleményben Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa, illetve a Várkapitányság igazgatósági tagja. A '45-ös rekonstrukció mellett a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítását" is megígérte. Fodor szerint a három éves ciklusban befejeződik például a lovarda és a főőrségi épület rekonstrukciója, újranyílik a palota rekonstruált Szent István-terme, megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar között terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül.

Többeket kitettek egy idősek otthonából, mert szóba álltak az ombudsmannal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.13. 17:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Székely László alapjogi biztos a legfőbb ügyészhez, a megyei kormányhivatalhoz és az otthon kuratóriumi elnökéhez fordult, szerinte ugyanis törvénysértő volt az ellátási szerződések felmondása.
Felmondták az ellátási szerződését azoknak a bentlakónak, akik a visegrádi Aranykor Alapítvány Idősek Otthonában – az indoklás szerint – valótlan dolgokat állítottak az ombudsman munkatársainak, ezzel veszélyeztetve az Otthon fennállását, működését.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményéből kiderül, az ombudsman "a nemzeti megelőző mechanizmus feladatkörében eljárva" helyszíni látogatásokon is vizsgálja a bentlakásos intézmények, intézetek helyi viszonyait. Az esetlegesen előforduló jogi és egyéb sérelmeket az ombudsman munkatársai előre be nem jelentett látogatásokon is felmérhetik. A mostani esetben az ellátási szerződések felmondása a dokumentum szerint törvénysértő volt, ugyanis az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény szerint senkit sem érhet hátrány azért, ha információkat közöl a biztossal és a munkatársaival.

Egy másik vonatkozó törvény szerint pedig "semmilyen hatóság és tisztviselő nem rendelhet el, nem alkalmazhat, nem engedélyezhet, és nem tűrhet el semmilyen személy vagy szervezet elleni szankciót, ha az illető a nemzeti megelőző mechanizmussal akár valós, akár hamis információkat közölt, és az adott személyt vagy szervezetet semmiféle más jellegű hátrány sem érheti”.

Mint írják, a szóban forgó idősotthon illetékeseinek erről tudniuk kellett, hiszen az ombudsman munkatársai a látogatás kezdetén átadták nekik a megbízólevelüket, amelyben az idézett törvényi előírás egyértelműen szerepelt.
A felmondásokat a jogi aggályokon túl különössé teszi az a kérdés is, hogy vajon honnan értesült hitelesen az Otthon vezetése arról, amit szerintük a három ellátott az ombudsman munkatársainak mondott? A személyes találkozáson ugyanis az Otthon képviselője nem vehetett részt.

Az alapvető jogok biztosa pedig érdemben még nem vizsgálta ki az Otthon lakóitól kapott információkat, tehát el sem készülhetett a jelentése, amely a látogatás tapasztalatait és az ott elhangzottakat tartalmazza majd. Mindezek alapján a felmondásban megjelölt indok minden alapot nélkülöz – állapította meg az ombudsman.

A jogszabályi rendelkezések szerint egyébként az Otthon lakóját abban az esetben sem érhetné hátrányos intézkedés, ha az alapvető jogok biztosa az ellátottól kapott tájékoztatás birtokában tenne bármilyen megállapítást a jelentésében. Az ellátási szerződés felmondása ilyen háttérrel sérti a jogbiztonsághoz fűződő jogot, egyúttal pedig veszélyezteti az alapvető jogok védelmének érvényesülését. Ezért Székely László ombudsman a legfőbb ügyész eljárását kezdeményezte. A Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét felkérte, hogy 15 napon belül folytasson ellenőrző vizsgálatot az intézményben. Az Otthon kuratóriumi elnökét pedig felhívta arra, hogy vonja vissza a három ellátási szerződés jogellenes felmondását és a jogsértő eljárás megszüntetéséről 30 napon belül küldjön értesítést.

Eshet az eső, de tisztul az idő csütörtökön, a nap is fog sütni

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.13. 16:23

Fotó: DANIEL KARMANN / AFP
Több ezer kilométeres frontrendszer húzódik végig Kelet-Európa fölött, csütörtök estig enyhébb levegő éri el a Kárpát-medencét.
Szerdán egy szakadozott felhősáv vonul át az országon, estig helyenként kisebb eső, havas eső még előfordulhat. Éjjel a Dunántúlon és középen erősen felhős marad az ég, másutt pedig reggelre párásság, foltokban köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződhet.
Csütörtökön kitisztul az idő, napközben közepesen és erősen felhős időszakok váltakoznak majd, hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. Az északkeleti tájakon helyenként gyenge eső, zápor kialakulhat. Az északnyugati szelet élénk, csütörtökön a Dunántúlon és középen erős lökések kísérik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +3 fok között valószínű, ennél hidegebb csak a hosszabb ideig derült északi völgyekben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 8 és 11, északkeleten 5 és 7 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Kelet-Európán keresztül több ezer kilométer hosszan egy frontrendszer húzódik, amelyen ciklonális hullámok is képződtek. Ennek masszív felhőzete beborítja szinte a teljes Kelet-európai-síkságot, de a Fekete-tenger környékén, a Balkánon és az Égei-tenger felett is sok a felhő. Ezeken a területeken csapadék is több helyütt alakul ki, a mennyisége dél felé folyamatosan növekszik.
Ennek formája északon vegyes, a front nyugati felén inkább hó, a keleti felén eső, míg délen a szilárd halmazállapot fokozatosan eltűnik. A mediterrán térségben zivatarok is kialakulnak. A csúcshőmérséklet északon 0 és +5, délen 8, 15 fok között változik.
Ugyancsak ciklonális hatások dominálnak Skandináviában és a Balti-tenger környezetében. Erős nyugatias áramlással az óceán felől nedves léghullámok érkeznek, ott is többfelé esik az eső, a hegyekben havazik.
Ezzel szemben Nyugat- és Közép-Európa időjárását anticiklon befolyásolja, amelynek középpontja az Alpok felett van. A magasnyomás területén alig, inkább csak a peremvidékén van felhős idő, a szélvédett tájakon pedig - főleg a völgyekben, medencékben - ködfoltok, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet alakul ki. Csapadék csak elvétve fordul elő. Ennek megfelelően a Földközi-tenger partvidékén általában 15 és 20, északabbra, és a tengertől távolabb 5 és 10 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.
Csütörtök estig az anticiklon peremén a Kárpát-medencét változó nedvességtartalmú, enyhébb levegő éri el, közepesen vagy erősen felhős időre lehet számítani északkeleten kis mennyiségű csapadékkal.