Előfizetés

Nem tetszik a roma sorozatgyilkosságokra emlékező konferencia a debreceni Fidelitasnak

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.02.13. 19:00

Fotó: dehir.hu
„Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében” címmel rendez konferenciát a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és az Együtt Debrecenért Egyesület pénteken. A Fidelitas helyi csoportja mindjárt helyénvalónak is találta egy flashmobbal tiltakozni a „balliberális, soros-zsoldos előadók” – köztük a roma gyilkosságokról tudósító, a történteket többféle műfajban feldolgozó újságírók – ellen, listázva egyben azok házastársi és állítólagos politikai kötődéseit.
"Fontos, hogy tisztázzuk, kiket is szólaltatnak meg a konferencián. A pénteki előadók közt találhatjuk Gulyás Józsefet, aki az SZDSZ egyik alapító tagja, s hosszú időn keresztül volt a mostanra már nem létező párt országgyűlési képviselője. Meghívták Kácsor Zsoltot is, aki 15 éven át volt a Népszabadságnak hívott kommunista pártlap propagandistája, s maga is szerepelt Soros fizetési listáján. Részt vesz Kirs Eszter, aki 2013 óta a Magyar Helsinki Bizottság egyik jogi előadója. Ez az álcivil szervezet, azon rendszerellenes erők egyike, amely politikai pártként viselkedik, s aktívan segítette annak a hazánkat lejárató Sargentini-jelentésnek a telehazudását, melynek vádjait még az EP-képviselő kisasszony hazájában sem hisznek el. A rendezvény egyik moderátora Ónody-Molnár Dóra, aki szintén az olvasók érdeklődése hiánya miatt megszűnt Népszabadság munkatársa volt, s munkájának jelentős része a polgári kormány támadásából áll. Ráadásul annak az Ónody Tamásnak a felesége, aki közel egy évtizeden át vezette a belpesti SZDSZ-t és Kóka János hű inasa volt. A magyar oktatásnak csak károkat és káoszt okozó SZDSZ-es miniszter, Magyar Bálint bértollnoka, Krémer Balázs is részt vesz a konferencián. Ne legyenek tehát illúzióink, ilyen impozáns balliberális, soros-zsoldos felhozatal mellett fel sem merül a politikamentesség vélelme." - írta közleményben a FIDESZ ifjúsági tagozatának helyi csoportja, amelynek tagjai szerdán flashmobbal tiltakoztak a „balliberális, soros-zsoldos előadók” ellen. A mások mellett „megszólított” Kácsor Zsolt, a Népszava korábbi rendszeres tárcaszerzője saját közösségi oldalán ekképp kommentálta a közleményt: „...a debreceni Fidelitas tiltakozik ellene, hogy én is részt veszek a magyar cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosságról szóló, pénteki debreceni konferencián. Merthogy Soros embere vagyok. Lehet, hogy Soros emberének lenni nagyobb bűn, mint ártatlan cigányokat ölni? Csak kérdem.” A Fidelitas - miként a közleményt kommentelők közül is többen megjegyezték - korábban abban nem látott politikailag semmi kivetnivalót, hogy Vlagyimir Putyint az egyetem díszpolgárrá, Matolcsy Györgyöt pedig díszdoktorrá választotta, utóbbit - miként a Népszava megírta - például a laudáció szerint bevallottan részben azért, mert " az általa vezetett unortodox gazdaságpolitikai irányváltás tette lehetővé a növekedési fordulatot, továbbá az ő intézete készítette elő a Fidesz gazdaságpolitikáját..."    A konferenciát egyébiránt Csatár Péter dékánhelyettes, Iványi Zsuzsanna a Germanisztikai Intézet, igazgatója és Giczey Péter szociológus, az Együtt Debrecenért Egyesület elnöke nyitja meg, a témák között szerepel A sorozatgyilkosság társadalmi-politikai kontextusa; Az állami szervek magatartása, eredményessége a bűncselekmény felderítése; A gyűlöletbűncselekmény-sorozat utóélete, hatása a nyilvánosságban, de az egyetem Roma Szakkollégiumának integrációs gyakorlatát a egy filmet is bemutatnak. 

Mostantól bárki gyárthat Rubik-kockát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.13. 17:52
FOTÓ: SHUTTERSTOCK
Immár jogerős, hogy a feltaláló Rubik Ernő cégének nem állhat fenn védjegyoltalma a népszerű kirakós játék formája felett.
A Fővárosi Ítélőtábla meghozta döntését a Rubik-kocka védjegyének ügyében. Ezek szerint helybenhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának korábbi döntését, vagyis jogerős, hogy a feltaláló Rubik Ernő cégének nem állhat fenn védjegyoltalma a Rubik-kocka formája felett - írja a portfolio.hu.

A portál már korábban is beszámolt arról, hogy a nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta: törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet. Ezt a döntést 2018-ban a Fővárosi Törvényszék megerősítette, és most a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta.
Ez pedig azt jelenti a gyakorlatban, hogy bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát.

Az ítélőtáblának érvelésének lényeges eleme, hogy ha fennmaradna az oltalom, akkor az azt eredményezné, hogy a kocka formájú kirakós játékok terén az érintett műszaki hatás kiváltására alkalmas termékekre a kérelmező mindenkivel szemben monopóliumot nyerne, és az oltalom folyamatos megújítása esetén időkorlát nélkül felléphetne minden a védjegyhez hasonlatos kocka formájú logikai fejtörő terméket gyártó versenytársával szemben, függetlenül attól, hogy a megoldást védő szabadalmi oltalom már elenyészett. Ez pedig ellentétben állna a védjegyoltalom lényegével, céljával és természetével, ezért a védjegy törlésének van helye.

Az ügy előzményeinek fényében mostani döntés sem váratlan. 2016 novemberében az Európai Unió Bírósága a főtanácsnoki indítvánnyal egyetértve hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló EU-védjegy törlését megtagadó EUIPO határozatot. Majd 2017 nyarán az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala előtt is hasonló szellemben született döntés a Rubik-kocka ügyében: az EU védjegyet sok év után végül törölték.

Nem hajlandó az otthongondozási díjról tárgyalni a Fidesz, határozatképtelen volt a költségvetési bizottság

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.13. 17:50

Fotó: Tóth Gergő
Az ellenzék profitálna abból, ha a kormánypártiak foglalkoznának az ország ügyeivel, így inkább nem teszik, derül ki a bizottság fideszes alelnökének leveléből.
A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem volt határozatképes az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülése, amelyen a gyermekek otthongondozási díjáról és a letelepedési kötvényprogramról tárgyaltak volna az ellenzéki képviselők. A költségvetési bizottság az ülésen tájékoztatót hallgatott volna meg a gyermekek otthongondozási díjának bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokról, annak költségvetési hatásairól, valamint a letelepedési államkötvényről, a nemzetgazdasági érdekből letelepedési engedélyt szerzett befektetők, illetve családtagjaik számáról, a program adósságfinanszírozásban betöltött szerepéről,és a letelepedési államkötvények vásárlói által végrehajtott magyarországi beruházásokról.
A bizottsági ülésre meghívást kapott, de nem ment el Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Varga Mihály pénzügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója, és Balogh László, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. igazgatóságának elnöke. 

Politikai haszonszerzés

Az ülésen Varjú László (DK), a bizottság elnöke felolvasta Szűcs Lajosnak (Fidesz), a testület alelnökének levelét, amelyben jelezte, hogy a bizottsági ülésen a kormánypárti képviselők nem kívánnak részt venni.
Szűcs Lajos arra hivatkozva negligálta a fogyatékossággal élők ügyét, hogy az ellenzék hasznára válna, ha azzal foglalkoznának. A fideszes politikus jelezte azt is, hogy a kormány az idén januártól új kategóriaként bevezette a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyereküket otthon ápolók számára a gyermekek otthongondozási díját (gyod). Ennek havi összege 2019-ben bruttó 100 ezer forint, és 2022-ig folyamatosan emelkedni fog, amíg el nem éri az akkori minimálbér szintjét.
Varjú László a bizottsági ülésen elmondta, azért tartja fontosnak a gyodról tájékoztatót meghallgatni, mert az érintettek levélben jelezték, hogy az igénylés szempontrendszert diszkriminatívnak tartják.
A felolvasott levélben szerepelt, hogy a bizottság alelnökének a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos álláspontja továbbra is változatlan, a közvetítő homályos hátterű offshore vállalkozások részére a jóváhagyást az Országgyűlés gazdasági bizottsága adta ki. A törvény szerint a bizottság által jóváhagyott vállalkozásokkal az ÁKK Zrt. köteles volt szerződést kötni a kötvények forgalomba hozatalára, erre vonatkozóan mérlegelési jogköre nem volt.

Közös ellenzéki javaslat készül

A testület DK-s elnöke a határozatképtelenség megállapítása után a bizottság ellenzéki tagjaival közös sajtótájékoztatón bírálta a Fidesz-KDNP-t és a kormányt, amiért nem jelentek meg az ülésen.
Mesterházy Attila (MSZP) bejelentette: az ellenzéki képviselők egy közös határozati javaslatot nyújtanak majd be, amelyben arra köteleznék a kormányt, hogy a napi gyakorlathoz és az igényekhez igazítsa az ápolási díj rendszerét. A letelepedési kötvények ügyével kapcsolatban hangsúlyozta: ez a téma már több mint két éve szerepel a bizottság napirendjén, és mindig ugyanazokat a személyeket hívják meg, akik azonban még csak válaszra sem méltatják a bizottság elnökét.
Bősz Anett (Liberálisok) úgy vélte: nem véletlen, hogy a kormánypárti képviselők nem biztosították a határozatképességet, hiszen "kivételesen kínos" a letelepedési kötvények ügye a kormánynak. Ha nem lenne így, akkor a belügyminiszter bátran kiállhatna a nyilvánosság elé, és elmondhatná, hogy semmi gond nincs az így betelepült közel 20 ezer új magyar állampolgárral - jegyezte meg a képviselő, aki szerint közel 30 milliárd forintos kárt okozott az adófizetőknek a program.
Varga-Damm Andrea (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy kötvényprogramban részt vevő offshore cégek "lenyelhetik" a magyar állam által visszafizetett kötvény névértékeket, majd "eltűnhetnek, felszívódhatnak". "És elmondhatjuk, hogy a mű befejeződött, Rogán Antal jól gondolta, ő és a körei elképesztő mennyiségű pénzeket kereshettek" - fogalmazott.
Ungár Péter (LMP) - aki meghívottként vett részt az ülésen - arról beszélt, hogy az otthonápolás ügyében a politikai hisztériakeltés nem az ellenzéki képviselők, hanem éppen az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Fülöp Attila államtitkár részéről zajlik. Jelezte: a gyod pontozási rendszerére vonatkozó adatok kiadását tízéves titkosítás miatt megtagadta tőle a minisztérium.
Bősz Anett és Varga-Damm Andrea az LMP-s Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatáról szóló kérdésre válaszolva a kormányt azzal vádolta, hogy "hadjáratot", "hajtóvadászatot" folytat a képviselőnő ellen, azért, mert kényes kérdéseket tett fel.