Jobbik;

2019-02-15 07:35:00

A feloszlásra is felkészül a Jobbik

Ha az adóhivatal nem ad részletfizetési lehetőséget a Jobbiknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott büntetések törlesztésére, akkor a párt ellen felszámolás indul – tudtuk meg a Jobbik elnökétől.

Sneider Tamás közölte: a múlt pénteken vették át azt az ÁSZ-értesítést, amely szerint a legutóbbi, 136 milliós bírságot 15 napon belül kellene utalni, ha nem kapnak részletfizetési lehetőséget. A pártelnök jelezte, felvették a kapcsolatot az adóhivatallal, eddig csak szóbeli egyeztetés történt.

Sneider Tamás szerint normális körülmények között nem kellene számolni azzal az eshetőséggel, hogy a hatalom adminisztratív úton megszünteti a legnagyobb ellenzéki pártot, de – tette hozzá – a Jobbik felkészült mindenre: „nem szabad úgy tennünk, mintha demokratikus országban élnénk”. A felszámolási eljárás – folytatta – akár évekig is elhúzódhat. A Jobbik parlamenti frakciójának tagjai már elhatározták, hogy ha megszüntetik a pártot, akkor független képviselőként folytatják. Azt, hogy magával a párttal mi lesz, egyelőre nem tudni. Elképzelhető például, hogy a Jobbik más néven alakul újjá: a jogászok most dolgoznak a lehetséges forgatókönyveken. Erről jövő szombaton, a Jobbik rendkívüli kongresszusán várható döntés – mondta Sneider Tamás.

Mennyire reális veszély a párt megszüntetése? Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője azt mondta: a számvevőszék által megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg. Ennek érvényesítése a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre – ebben a témában az Állami Számvevőszék nem illetékes. Kerestük az adóhatóságot és az államkincstárat is, kérdéseinkre lapzártáig nem kaptunk választ.

Sneider Tamás kérésünkre részletes tájékoztatást adott anyagi helyzetükről. Mint mondta, január elsejétől kezdte részletekben törleszteni a Jobbik azt a 331 millió forintot, amit a parlamenti választás előtt – az ÁSZ  jogsértőnek tartott megállapítása szerint – tiltott támogatásként kapott. Ez negyedévente mintegy 40-50 millió forintos kiadást jelent: a Jobbiknak két éven keresztül kell fizetnie a részleteket. A számvevőszék eljárása miatt a Jobbik elesett további 331 millió forintos állami támogatástól is. Ezt a pénzt az államkincstár levonta, a párt idén már kapott 50-60 millió közötti összeget a költségvetéstől – közölte Sneider.

Csakhogy közben megjött az újabb ÁSZ-büntetés, a számvevőszék ismét 136 millió forintos tiltott finanszírozást talált a Jobbiknál. Ezzel életbe lépett a már ismert forgatókönyv: a párt ugyanekkora állami támogatásnak is búcsút mondhat. A Jobbik büntetése így már az 1 milliárd forinthoz közelít. (Emlékeztetőül: a Jobbik bármennyire is abszurdnak tartja a számvevőszék megállapításait, az ÁSZ döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség.)

A Jobbikban arra számítanak, hogy áprilisban már nem kapják meg az államkincstártól a negyedévente esedékes költségvetési apanázst. Sneider Tamás közlése szerint a Jobbik számláján jelenleg mintegy 20 millió forint van. A párt parlamenti képviselőitől is érkeznek – esetenként milliós nagyságrendű – felajánlások, és magánszemélyektől is folynak be adományok, pedig a Jobbik nem is tett közzé támogatást kérő felhívást. Az előző büntetésből esedékes részletet valahogy még össze tudják szedni, de – mondta Sneider – ezzel kiürül a pártkassza.

A mostani 136 milliós büntetést már nincs miből kifizetni, csak a részletfizetés "menthetné meg" a pártot.