sajtó;Gulyás Gergely;

Gulyás szerint morális fölény jobboldali újságírónak lenni

„Remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak” – mondta a miniszter.

A közelgő EP-választásról és közbeszéd állapotáról is beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter – azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Varga István korábbi fideszes képviselő, aki a napokban távozott a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának éléről, úgy vélte, hogy a jobboldali sajtóból hiányzik a minőség, a mögöttes tartalom – közölte:

„remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak. Az biztos, hogy ezen az oldalon újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent.”

Arra a kérdésre, hogy ő maga honnan tájékozódik, úgy felelt: mostanában – mivel kevesebb ideje van, mint korábban bármikor – nem olvas rendszeresen lapokat.

 

Gulyás a közbeszéd állapotáról azt mondta, hogy „egy-egy erősebb megjegyzés a mi oldalunkról is elhangzik, viszont az a kocsmai stílus, amely az ellenzék részéről általánossá vált, nálunk nem szokás.

Azzal kapcsolatban, hogy Balog Zoltán képviselői mandátuma visszaadását követően azt nyilatkozta, amikor a humántárcát vezette, sokszor nem értett egyet az éles kormányzati kommunikációval és a „migránsozással”, a miniszter hangsúlyozta:

„Az elmúlt években mindig azt tapasztaltam, hogy Balog Zoltán szavai mögött van igazság. Éppen ezért egy hosszú és a legmélyebb morális és politikai megfontolásokat tárgyaló interjú egy mondatát kommentálni félreértés lenne.”

Szerinte nincs mit számon kérni azon, hogy a demokratikus politikai kommunikáció mindenhol a közérthetőségre, egyszerűsítésre és tömörítésre törekszik. A kérdés az, hogy van-e mélyebb tartalom az állítások mögött – közölte.

Gulyás arra is kitért, hogy „nyugodt és erőteljes kampánnyal” készülnek az európai parlamenti választásra, és a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye.

Orbán Viktor korábban jelezte: Gulyást kérte fel arra, hogy összefoglalja a gyermekvédelem modern kori kihívásait és az arra adható kormányzati válaszokat. A miniszter ezzel kapcsolatban közölte: Orbán Balázs államtitkár vezetésével már dolgoznak egy javaslatcsomagon, amely két héten belül elkészül.

A cél, hogy a gyermekvédelmi szabályokat tekintsük át, és ha szükséges, akkor a gyermekek védelme érdekében fogadjunk el olyan szabályokat, amelyek garantálják, hogy akár a tömegtájékoztatásban, akár az élet más területein egy hat, nyolc, vagy tíz éves gyermeknek ne kelljen se erőszakkal találkoznia, se olyan jelenséget megtapasztalnia, amely az ép testi vagy lelki fejlődését veszélyeztetné” – jelentette ki.