Gulyás szerint morális fölény jobboldali újságírónak lenni

Publikálás dátuma
2019.02.14. 11:11

Fotó: Molnár Ádám
„Remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak” – mondta a miniszter.
A közelgő EP-választásról és közbeszéd állapotáról is beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter – azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Varga István korábbi fideszes képviselő, aki a napokban távozott a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának éléről, úgy vélte, hogy a jobboldali sajtóból hiányzik a minőség, a mögöttes tartalom – közölte:
„remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak. Az biztos, hogy ezen az oldalon újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent.”

Arra a kérdésre, hogy ő maga honnan tájékozódik, úgy felelt: mostanában – mivel kevesebb ideje van, mint korábban bármikor – nem olvas rendszeresen lapokat.   Gulyás a közbeszéd állapotáról azt mondta, hogy „egy-egy erősebb megjegyzés a mi oldalunkról is elhangzik, viszont az a kocsmai stílus, amely az ellenzék részéről általánossá vált, nálunk nem szokás.” Azzal kapcsolatban, hogy Balog Zoltán képviselői mandátuma visszaadását követően azt nyilatkozta, amikor a humántárcát vezette, sokszor nem értett egyet az éles kormányzati kommunikációval és a „migránsozással”, a miniszter hangsúlyozta:
„Az elmúlt években mindig azt tapasztaltam, hogy Balog Zoltán szavai mögött van igazság. Éppen ezért egy hosszú és a legmélyebb morális és politikai megfontolásokat tárgyaló interjú egy mondatát kommentálni félreértés lenne.”

Szerinte nincs mit számon kérni azon, hogy a demokratikus politikai kommunikáció mindenhol a közérthetőségre, egyszerűsítésre és tömörítésre törekszik. A kérdés az, hogy van-e mélyebb tartalom az állítások mögött – közölte. Gulyás arra is kitért, hogy „nyugodt és erőteljes kampánnyal” készülnek az európai parlamenti választásra, és a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye. Orbán Viktor korábban jelezte: Gulyást kérte fel arra, hogy összefoglalja a gyermekvédelem modern kori kihívásait és az arra adható kormányzati válaszokat. A miniszter ezzel kapcsolatban közölte: Orbán Balázs államtitkár vezetésével már dolgoznak egy javaslatcsomagon, amely két héten belül elkészül. „A cél, hogy a gyermekvédelmi szabályokat tekintsük át, és ha szükséges, akkor a gyermekek védelme érdekében fogadjunk el olyan szabályokat, amelyek garantálják, hogy akár a tömegtájékoztatásban, akár az élet más területein egy hat, nyolc, vagy tíz éves gyermeknek ne kelljen se erőszakkal találkoznia, se olyan jelenséget megtapasztalnia, amely az ép testi vagy lelki fejlődését veszélyeztetné” – jelentette ki.
Szerző

Nem büntette a médiahatóság a 18 éves lányt "kretén barom állatnak" nevező Bayert

Publikálás dátuma
2019.02.14. 10:39

Fotó: Vajda József
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azért megállapította, hogy a publicista Echo TV-ben elmondott szavai valóban sértőek voltak Nagy Blankára nézve, de ez még nem elég a bírság kiszabásához.
Állampolgári bejelentések nyomán vizsgálta ugyan, de nem indít eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Echo TV-n futó Bayer show egyik januári adása miatt - írja a 24.hu. Ez volt az az ominózus műsor, amelyben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett publicista a 18 éves diáktüntetőt, Nagy Blankát "kretén barom állatnak", valamint "szerencsétlen, nyomorult, ócska kis prolinak" nevezte.

A bejelentők beadványaikban az emberi méltóság, a személyiségi jogok – így a jó hírnév – megsértését vélelmezték, a Médiatanács viszont azt állapította meg, hogy a bejelentésekben vitatott tartalom
egy konkrét személlyel kapcsolatos véleménynyilvánítás volt, amely, bár valóban sértő lehetett az érintett személyre nézve, önmagában alkalmatlan arra, hogy a közösség sérelmét is megvalósító médiaszolgáltatói magatartásnak legyen tekinthető.

A nagy port felvert ügyben akkor Bayer mellett a teljes kormánymédia is rászállt a diáklányra, az ellenzéki képviselőnők a védelmükbe vették, míg Gulyás Gergely a Kormányinfón úgy reagált Bayer szavaira, hogy "a reakció arányban volt az akcióval" - utalva arra, hogy Nagy Blanka egy korábbi tüntetésen trágárul beszélt, de "elfelejtve" azt, hogy az egyik oldalon egy gimnazista lány, a másikon pedig a kormánygépezet kedvenc újságírója állt.
Szerző
Frissítve: 2019.02.14. 10:52

Vasárnapig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre

Publikálás dátuma
2019.02.14. 10:12
Fotó: Vajda József
Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - hangzott el csütörtökön az M1 és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.
Az eredeti, pénteki jelentkezési határidőt üzemzavar miatt tolták ki két nappal, ahogy azt a jogszabály is előírja. A jelentkezéseket csak elektronikus úton lehet benyújtani a www.felvi.hu oldalon. A vasárnapi jelentkezési határidő lejárta után február 22-ig kell hitelesíteni a jelentkezést, ami történhet elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül, vagy a szükséges nyomtatványok postázásával. Egy diák legfeljebb hat felsőoktatási intézménybe jelentkezhet, érdemes minél több lehetőséget megjelölni. 
Szerző