Előfizetés

Hármas karambol az M5-ösön: több kilométeres a torlódás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 13:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A forgalom egy sávon halad Kecskemét felé.
Összeütközött egy személygépkocsi, egy kisteherautó és egy nyerges vontató az M5-ös autópálya 35-ös kilométerszelvényénél, Inárcs térségében, a Kecskemét felé vezető oldalon – írja honlapján a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A balesetben senki nem sérült meg. A dabasi tűzoltók áramtalanították a járműveket. A forgalom egy sávon halad Kecskemét felé. Az Útinform tájékoztatása szerint 5 kilométeres a torlódás, ezért aki teheti a gyáli csomópontnál letérhet az 5-ös főútra, majd Dabast érintve Újhartyánnál térhet vissza.

Leleplezték a budapesti drogbandát (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 11:51

Fotó: police.hu
A rendőrök több helyszínen is összehangolt akciót tartottak, végül öt férfit fogtak el.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztálya bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt folytat nyomozást a budapesti Sz. Gyula és társai ellen – írja a police.hu. A nyomozás adatai szerint a 46 éves férfi bűntársaival kábítószer-kereskedelemre szakosodott bűnözői csoportot vezetett, amely – bizonyíthatóan 2018 óta – főváros szerte értékesített jelentős mennyiségű kokaint, amfetamint, valamint marihuánát. Sz. Gyula utasításai szerint és irányításával szerezték be a drogot, amit egy XV. kerületi bérelt lakásban raktároztak, és onnan történt az értékesítés is. A rendőrség közleménye szerint a csoport tagjai szervezetten követték el a bűncselekményt, és közben nagyfokú konspirációra törekedtek, hogy elkerüljék a lebukást.
A nyomozók a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztály munkatársaival együtt 2019. február 11-én több helyszínen is összehangolt akciót tartottak:
  • Fóton elfogták a 35 éves V. Andrást. A budapesti férfi ruházatában, valamint a hozzá köthető ingatlanokban összesen 243,2 gramm kokaint találtak a rendőrök, és kábítószergyanús tablettákat, illetve a drog porciózásához szükséges eszközöket foglaltak le.
  • ezzel egy időben budapesti tartózkodási helyén elfogták Sz. Gyulát. A lakásában tartott kutatás során kábítószerrel szennyezett tárgyakat, valamint a bűncselekményhez köthető adathordozókat találtak. A KR NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatala 15 millió forint készpénzt és több nagy értékű vagyontárgyat (gépkocsit, elektronikai berendezést, bútort) foglalt le tőle.
  • a férfi egyik bűntársát, a 48 éves Sz. Tibort fővárosi lakóhelyén vonták intézkedés alá. Az otthonában kábítószer-kereskedelemhez köthető eszközöket, valamint csekély mennyiségű marihuánagyanús növényi törmeléket találtak a nyomozók. A férfitól közel 3,5 millió forint készpénzt, valamint 1000 eurót foglaltak le a rendőrök.
  • budapesti tartózkodási helyén elfogták a 27 éves S. Istvánt is, aki szintén a bűnszervezet tagja volt. A nála megtartott kutatás alkalmával a bűncselekményhez köthető tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.
  • a bűnszervezet ötödik tagját, a 35 éves L. Sándort is Budapesten, az otthonában fogták el. Nála szintén a kábítószer porciózásához használatos eszközöket, illetve csekély mennyiségű kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök.
A KR NNI munkatársai az öt férfit elfogásukat követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Felderítő Főosztálya szakértők bevonásával folytatja le. 

Több mint 400 ezer dollárral károsították meg a híres amerikai producert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 11:50
Képünk illusztráció
Fotó: OZAN KOSE / AFP
A csalók hamis okiratokat állíttattak ki, melyekkel sikerült megtéveszteniük a banki alkalmazottat.
Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség egy szerb és horvát állampolgárságú férfival szemben, akik egy híres amerikai filmproducert károsítottak meg több mint 400 ezer dollárral. Az ügyészség közleménye szerint a két férfi megállapodott abban, hogy megszerzik az angol–amerikai kettős állampolgárságú filmproducer csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét. Ennek érdekében a producer nevére és személyi adataira állíttattak ki a vádlottak egyikének fényképével ellátott hamis brit magánútlevelet, személyazonosító igazolványt és vezetői engedélyt, valamint névjegykártyákat is. A producer nevére 2017 októberében Szegeden, egy kereskedelmi bank fiókjában számlát nyitottak, melynek során felhasználták a hamis okiratokat is. Másnap Prágába utaztak, ahol bementek a producer számlavezető bankjába, és ott a hamis okiratok felhasználásával megtévesztették a banki alkalmazottat, majd megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezt követően 2000 amerikai dollárt vettek fel a számláról, a további 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára utaltatták. Ezt követően visszautaztak Szegedre, 12 ezer dollárt felvettek készpénzben a bankfiókból, és a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy nem létező személy ügyvezetése alatt álló, de érdekeltségükbe tartozó cégnek, így próbálva eltüntetni a csalásból származó pénzt. Eközben viszont a producer tudomására jutott, hogy a bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át, így még mielőtt annak tovább utalását kezdeményezni tudta volna a két férfi a bukó cég felé, a rendőrség lefoglalta azt. A sértettnek összesen 437 ezer amerikai dollár, azaz mintegy 120 millió forint kárt okoztak, de – tekintettel arra, hogy a pénz nagy része lefoglalásra került – a meg nem térült kár összege mintegy 4 millió forint. A lefoglalt pénzt a bank visszautalta a sértett számlavezető pénzintézete felé. A főügyészség a vádlottakat különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségével vádolja. A vádemeléskor letartóztatásban levő férfiak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.