Akadémia: Nem érdemes szétszedni egy csapatot, amivel Bajnokok Ligáját nyerhetünk

Publikálás dátuma
2019.02.14. 14:54

Fotó: Népszava
Focihasonlatokkal írta le a Magyar Tudományos Akadémia, mire büszkék a kutatóhálózat tagjai.
Nem érdemes szétszedni egy olyan csapatot, amellyel Bajnokok Ligáját is nyerhetünk, inkább köré kell szervezni a válogatottat – erre hívta fel a figyelmet a honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A cikkben futballhasonlattal magyarázták el, mire büszkék az akadémiai kutatóhálózat tagjai. Mint írták, a magyar tudomány és innováció új, erősebb „nemzeti válogatottját” a legjobb hazai gárdára kellene alapozni: az MTA majdnem 5000 főt, köztük 3000 kutatót foglalkoztató kutatóintézet-hálózatának teljesítménye nemzetközi szinten is kiemelkedő, a ráfordított erőforrásokhoz viszonyítva pedig Európa élvonalában van.
„Ahogyan annak idején a Honvédot és az Aranycsapatot, vagy – külföldi példát is hozva – körülbelül 20 évvel később az Ajaxot és a Cruyff nevével fémjelzett holland tizenegyet összeállították, úgy lehetne most a tudományos élet szövetségi kapitányának is egy már meglévő, nemzetközi szinten is folyamatosan bizonyító »klubcsapatra« alapozni az új magyar »K+F+I nemzeti válogatottat«. Ez a csapat nem más, mint a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózata, amelynek szakmai felügyeletét az MTA Köztestülete, azaz Magyarország legkiválóbb tudós társasága végzi”

– fogalmaztak.

Ezt követően ábrákkal mutatták be, miért „topcsapat az MTA”, azaz miért van Európa élvonalában kutatóinak teljesítménye. Kiemelték, hogy Magyarország a régió más országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményes az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Azt írták, hogy az ERC a tudományban a „Bajnokok Ligája”, és az ERC-pályázatokon elnyert támogatás jelentős összeg, egy már önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat.
„Puskás Ferenc szállóigévé vált mondását kölcsönvéve ezzel a nagy pénzzel már nagy focit lehet játszani, vagyis az adott téma legkiválóbb kutatóit lehet összegyűjteni, és számukra kiemelkedően jó körülményeket lehet biztosítani a kutatáshoz”

– közölték.

Úgy folytatták, hogy az ERC-nyertesek támogatása a nagy európai futballklubok által kínált szerződésekhez hasonlíthatók, azzal a lényeges különbséggel, hogy itt a játékos dönti el, melyik klubban játszik, azaz melyik intézménybe viszi a pénzt. Ezért is fontos, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatának alapműködése biztosítva legyen, különben a nyertes kutatók nem tudnak magyar intézeteket választani, a legjobbjaink nem tudják hazahozni a pénzt. Majd kiemelték, hogy egy sikeres klubcsapatnál nem szoktak a szponzorok beleszólni abba, az edző milyen stratégiát követ és követel meg játékosaitól, és abba sem, hogy a játékosok mit csináljanak a pályán. Egy sikeres futballcsapat szponzorai jól tudják, hogy a csapat egyenletesen jó, sőt folyamatosan fejlődő teljesítménye áll az érdekükben, ehhez pedig kiszámítható, támogató háttérre van szükség – tették hozzá.
Az akadémiai kutatók teljesítményét jól példázza az is, hogy sokan – az analógiánál maradva – kis pénzből is nagy focit mutatnak be. A 2017-es adatok szerint például a Magyarországéhoz hasonló nagyságú és lélekszámú Csehországénál sokkal kisebb éves költségvetésből sokkal alacsonyabb létszámmal működtek az MTA kutatóhelyei , ugyanakkor minden 100 000 eurónyi intézményi költségvetés sokkal jobban hasznosult.
„Ha ugyanis a ráfordított erőforrások fényében nézzük, akkor az MTA kutatóhelyein született tudományos publikációk száma, illetve egy-egy adott szakterület legjobb 25 százalékába tartozó folyóiratban megjelent cikkek száma alapján az első helyen áll Európában a magyar kutatók teljesítménye”

– hangsúlyozták a cikkben.

Szerző
Frissítve: 2019.02.14. 15:04

David Kostelancik vezeti átmenetileg az amerikai követséget

Publikálás dátuma
2019.02.14. 13:34

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
David Kostelancik követtanácsos vezeti átmenetileg az amerikai nagykövetséget, miután David B. Cornstein nagykövet az Egyesült Államokban tartózkodik gyógykezelés céljából – tudta meg a Népszava.
Nem tért vissza az Egyesült Államokból David B. Cornstein amerikai nagykövet, miután a múlt héten elkísérte Washingtonba Szijjártó Péter külügyminisztert – értesült a Népszava. Információink szerint a diplomata egészségügyi okokból maradt hazájában, így nem vett részt Mike Pompeo hétfői budapesti látogatásán sem. Értesülésünket az amerikai nagykövetség megerősítette. Lapunk megkeresésére azt közölték, David B. Cornstein nagyon sajnálja, hogy nem tudott visszatérni állomáshelyére és részt venni Mike Pompeo látogatásán, de egészségügyi problémái megakadályozták ebben. Ugyanakkor reméli, hogy minél előbb visszatérhet Budapestre, hogy minden erejével a kétoldalú kapcsolatok szempontjából fontos ügyeken dolgozzon. David B. Cornstein információink szerint hetente legalább egyszer tárgyal (személyesen vagy telefonon) Szijjártó Péterrel és kifejezetten jó viszonyt ápol Orbán Viktorral is. David Kostelancik – Cornsteinnel ellentétben – karrierdiplomata és Oroszország szakértőjének számít, komoly háttértudással az orosz nagyhatalmi módszerekről és törekvésekről.
Frissítve: 2019.02.15. 14:08

„Nagyrészt megfelel” – Előrehaladást ért el Magyarország a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben

Publikálás dátuma
2019.02.14. 13:14

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A jelentéstevők úgy döntöttek, hazánk esetében továbbra is fenntartják a fokozott nyomonkövetési eljárást.
Előrehaladást ért el Magyarország a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem kereteinek megerősítése terén 2018-ban – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) csütörtökön. Friss jelentésében a kérdésben illetékes bizottság azt írta: két ajánlásának megfogadása és betartása tekintetében Magyarország a 2017-es „részlegesen megfelel” kategóriából a „nagyrészt megfelel” kategóriába lépett előre. Emlékeztettek, hogy Magyarország 2016 szeptemberében első, majd 2017 decemberében második, úgynevezett fokozott nyomonkövetési eljárásba került, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és az ajánlásoknak való megfelelésüket ellenőrzi. A magyar hatóságok írásos úton beszámoltak a megtett előrelépésekről és a tanácsi bizottság ennek nyomán elemezte az elért előrehaladást. Megvizsgálta továbbá a 2016 óta elért eredményeket a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem területén fő standardalkotó – de informális – nemzetközi szervezet, az úgynevezett Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ajánlásaival kapcsolatban is. A Moneyval értékelésében Magyarországot a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos bűncselekmények szankcionálására vonatkozó, 5-ös számú, valamint az ügyfelük nevében és javára bármilyen pénzügyi vagy ingatlanügyletben eljáró, de nem pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozások vagy természetes személyek – mint például a pénzváltók, közjegyzők, ügyvédek, ingatlanügynökök, szerencsejáték-szervezők – munkájának szabályozására és felügyeletére vonatkozó, 28-as számú ajánlásnak való megfelelést követően a felsőbb, nagyrészt megfelel kategóriába helyezte át. A 7-es számú, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének és finanszírozásának megakadályozásával kapcsolatos ajánlás tekintetében Magyarország a nagyrészt megfelelt minősítést kapta. A 18-as számú, a pénzintézetek és külföldi fiókjaik, valamint leányvállalataik terrorizmusfinanszírozást ellenőrző programjaira vonatkozó ajánlások tekintetében Magyarország a részben megfelelt kategóriába került, a titkos adatok áramlása és az adatvédelem tekintetében a nagyrészt megfelel korábbi minősítés változatlan maradt. A jelentéstevők úgy döntöttek, hogy Magyarország esetében továbbra is fenntartják a fokozott nyomon követési eljárást, és ez év decemberében újabb jelentést kell tennie az Európa tanácsi bizottságnak a pénzmosás elleni nemzetközi standardok (AML/CFT) által megkívánt szabályozások megerősítése érdekében tett intézkedéseinek előrehaladásáról.

Moneyval

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) működésének célja a tagországai pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni rendszerének, jogalkotásának, gyakorlatának, intézkedéseinek vizsgálata, értékelése, ezen intézkedések fejlesztésének, harmonizálásának elősegítése, továbbá a nemzetközi együttműködés erősítése. A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérjék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek tagországi végrehajtását és érvényesülését, mind a jogszabályok, mind az intézmények, illetve a piaci szereplők tekintetében.

Szerző