amerikai nagykövet;David Kostelancik;David Cornstein;

2019-02-14 13:34:14

David Kostelancik vezeti átmenetileg az amerikai követséget

David Kostelancik követtanácsos vezeti átmenetileg az amerikai nagykövetséget, miután David B. Cornstein nagykövet az Egyesült Államokban tartózkodik gyógykezelés céljából – tudta meg a Népszava.

Nem tért vissza az Egyesült Államokból David B. Cornstein amerikai nagykövet, miután a múlt héten elkísérte Washingtonba Szijjártó Péter külügyminisztert – értesült a Népszava. Információink szerint a diplomata egészségügyi okokból maradt hazájában, így nem vett részt Mike Pompeo hétfői budapesti látogatásán sem. Értesülésünket az amerikai nagykövetség megerősítette. Lapunk megkeresésére azt közölték, David B. Cornstein nagyon sajnálja, hogy nem tudott visszatérni állomáshelyére és részt venni Mike Pompeo látogatásán, de egészségügyi problémái megakadályozták ebben. Ugyanakkor reméli, hogy minél előbb visszatérhet Budapestre, hogy minden erejével a kétoldalú kapcsolatok szempontjából fontos ügyeken dolgozzon.

David B. Cornstein információink szerint hetente legalább egyszer tárgyal (személyesen vagy telefonon) Szijjártó Péterrel és kifejezetten jó viszonyt ápol Orbán Viktorral is.

David Kostelancik – Cornsteinnel ellentétben – karrierdiplomata és Oroszország szakértőjének számít, komoly háttértudással az orosz nagyhatalmi módszerekről és törekvésekről.