Tehéncápák foglalják el a repülő fehércápák élőhelyét Dél-Afrikában

Publikálás dátuma
2019.02.14. 16:23
Illusztráció
Fotó: Juan-Carlos Muñoz / AFP
Egy másik területről átköltöző cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa kezdi birtokba venni a nagy fehércápák élőhelyét a Dél-afrikai Köztársaság egyik szigeténél, ahol az utóbbi időkben egyre csökken a fehér hasú csúcsragadozók száma - állapították meg szakemberek.
A Scientific Reports című internetes folyóiratban publikált tanulmány készítői a Fokvároshoz közeli Fóka-sziget térségére összpontosították kutatásukat. Ez a terület arról híres, hogy rendszeresen látni "repülő" nagy fehércápákat, amelyek a mélyből feltörve éppen elejtik a felszínen úszó dél-afrikai medvefókákat - írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A Miami Egyetemen dolgozó Neil Hammerschlag és a cápaketreces merüléseket szervező, fokvárosi Apex Shark Expeditions munkatársa, Chris Fallows 2000 óta több mint 6300 cápaészlelést és 8 ezernél is több fókák elleni cápatámadást dokumentált a térségben. Az adatok szerint a nagy fehércápák száma viszonylag stabil volt több mint egy évtizeden át, mígnem 2015-ben jelentősen csökkenni kezdett az észlelések gyakorisága.
"2017-ben és 2018-ban soha nem látott alacsony szintre süllyedt a cápaészlelések száma, ami azt jelenti, hogy a nagy fehérek olykor hetekre, hónapokra eltűntek"

- mondta Hammerschlag.

"Noha a cápák megfogyatkozásának és eltűnésének okai egyelőre nem ismertek, ez a kutatás igazán egyedülálló lehetőséget adott számunkra, hogy megnézzük, mi történik egy óceáni ökoszisztémával egy csúcsragadozó eltűnését követően".

Chris Fallows szerint amikor 2017-ben és 2018-ban a nagy fehércápák elmaradoztak a területről, akkor hétkopoltyús tehéncápák kezdtek felbukkanni, márpedig ennek a fajnak a képviselőivel a korábbi 18 évben egyszer sem találkoztak a kutatók a Fóka-sziget körüli vizekben. Az érintett két évben 120 alkalommal észleltek hétkopoltyús tehéncápákat a szakemberek és egy esetben még annak is szemtanúi voltak, ahogy az egyik példány megtámad egy fókát.
A Dél-afrikai Köztársaság körüli vizekben a hétkopoltyús tehéncápának csak a nagy fehércápa és a kardszárnyú delfin az ellenfele. Történelmileg a fajnak mindössze egyetlen jól ismert gyülekezési helye volt a térségben, ám az is nagyjából 18 kilométerre a Fóka-szigettől. A tanulmány azt sugallja, hogy a hétkopoltyús tehéncápák megjelenése a szigetnél a nagy fehércápák eltűnésének következménye, mivel immár fenyegetettség nélkül birtokba vehetik a területet.
Szerző
Témák
cápa Dél-Afrika

Újra szülő a világ legidősebb madara

Publikálás dátuma
2019.02.14. 11:11

Fotó: Madalyn Riley/USFWS Volunteer/Flickr
Kikelt a legalább 68 évesre becsült Laysan-albatrosz legújabb fiókája.
Mint megírtuk, Wisdom, a világ legidősebbnek tartott tengeri madara november 29-én érkezett meg az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollra, ahol a párjával hamarosan tojást is rakott. A Laysan-albatrosz a tudósok szerint legalább 68 éves, ez a kor messze felülmúlja a faj átlagos, 12 és 40 év közötti élettartamát. Az életében felnevelt fiókák számát pedig 31-36 közöttire becsülik. A hírek szerint a napokban kikelt a legújabb fiókája is – számolt be a Sokszínű Vidék.
„Wisdom hihetetlenül erős szimbóluma a túlélésnek”

– mondta Beth Flint, a Midway Atoll Nemzeti Vadvédelmi Terület biológusa.

A világ Laysan-albatroszainak közel 70 százaléka és a fekete lábú albatrosz 40 százaléka él a Hawaii- szigetekhez tartozó Midway-atoll területén. Mivel nem költenek évente, de akkor is csak egy tojást raknak, minden madár kikelése fontos – mondta Bob Peyton, az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) projektvezetője.
A tengeri madarakra komoly fenyegetést jelentenek a halászok és az óceánok egyre növekvő szennyeződése.
Szerző
Témák
albatrosz Hawai
Frissítve: 2019.02.14. 12:09

Valentin-nap: Szezonális ételekkel környezetbarát a csábítás

Publikálás dátuma
2019.02.14. 09:09

Fotó: Faragó Zsuzsi / Felelős Gasztrohős Alapítvány
Egzotikus ételek helyett hazai “afrodiziákumokkal” is kellemessé lehet tenni a szerelmesek vacsoráját, és ezzel a bolygó is jól jár.
A szerelmesek ünnepén gyakran különleges étel, például messze földről érkező ananász, eper vagy akár osztriga kerül az asztalra. Ezekről az ételekről ugyanis azt tartják, hogy vágyfokozóként működnek. A Felelős Gasztrohős Alapítvány közleményéből kiderül, ezt azonban helyi, szezonális alapanyagokból készített ételektől is remélhetjük.
"Valentin-nap idején szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy “afrodiziákumok”, vagyis szexuális vágyfokozók. A jó hír az, hogy már számos hazai élelmiszert - zeller, csípős paprika, vörösbor - is ebbe a kategóriába sorolnak, az viszont kevésbé jó, hogy tudományosan ezek az állítások a legtöbbször megalapozatlanok. Tehát se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy kellemesebbé teszi majd az esténket”

- mondta Sarnyai Tünde az alapítvány dietetikusa.

Az viszont szinte biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása jókedvre derít. Ilyenkor, tél végén is kaphatóak olyan alapanyagok, amelyeknek nem kellett több ezer kilométert utazniuk, de olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, vagy a karotin" - tette hozzá a szakember.
Sokszor azért választjuk az egzotikus ételeket, mert különlegességgel szeretnénk kedveskedni, de saját készítésű, a környezetet sem terhelő reggelinél vagy romantikus vacsoránál nincs nagyobb ajándék. Ezekkel szebb jövőt is ajándékozunk, hiszen nem juttatunk nagy mennyiségű üvegházhatású gázt a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul sok csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.
Szerző
Frissítve: 2019.02.14. 11:18