Előfizetés

Egy hét után adtak enni a Tompán éheztetett iraki családnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 16:08

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A strasbourgi emberi jogi bíróság kellett rádörrenjen a kormányra, hogy véget vessenek az embertelen bánásmódnak.
Jó hírről számolt be csütörtökön a Magyar Helsinki Bizottság: célt ért, hogy az Európai Jogok Emberi Bírósághoz fordultak a tompai tranzitzónában hat napig éheztetett iraki család ügyében. 
A strasbourgi testület már szerdán felszólította a kormányt, hogy vessenek véget a menedékkérők sanyargatásának,

mégis eltartott egy ideig, hogy a idegenrendészeti hatóság élelmet vigyen a rászorulóknak - írja Facebook-bejegyzésében a jogvédő szervezet.
Tavaly augusztusban is éheztették a fogva tartott embereket a magyar hatóságok, akkor két hétig tartott, mire a Helsinki a strasbourgi bíróság segítségével el tudta érni, hogy a menedékkérők mindegyike kaphasson ételt. "Már akkor felhívtuk a figyelmet arra, ha nem módosítják a rendeletet, újabb éheztetésekre kerülhet a sor. Nem módosították" - teszik hozzá. 

Szegregáció: pert vesztett és felelős az Emmi

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.02.14. 15:58

Fotó: Kállai Márton
Másodfokon is nyert csütörtökön az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben abban a több mint tíz éve húzódó perben, amit az alapítvány roma gyerekek iskolai szegregációja, vagyis a nem roma gyerekektől elkülönített oktatása miatt indított.
Az ítélet szerint az Emminek 50 millió forintos bírságot kell megfizetnie, valamint szakértők bevonásával, minden egyes érintett iskola vonatkozásában deszegregációs tervet kell készítenie. A Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisban hozta meg elsőfokú ítéletét, mely szerint 28 általános iskolában különítettek el jogellenesen cigány tanulókat, ezek közül 13 iskola mind a mai napig működik, szegregált formában. Nemcsak vidéki települések, de Budapest belső kerületei (VII., VIII. és IX. kerület) is érintettek. Az elsőfokú bíróság kikötötte: a bírságot a deszegregációs munkában résztvevő civil szervezetek támogatására kell fordítani, az iskolákat pedig el kell tiltani attól, hogy a következő tanévtől újabb első osztályt indíthassanak. Ezen a Fővárosi Ítélőtábla úgy változtatott: a bírság összegét nem a civil szervezeteknek kell megfizetni, és idén még első osztályokat is lehet indítani. - A bíróság szerint a deszegregációs terv elkészítése az első lépés, és csak utána lehet szakértők bevonásával dönteni arról, hogyan szüntessék meg a jogellenes helyzetet – nyilatkozta lapunknak a CFCF ügyvédje, Kegye Adél. Hangsúlyozta: az ítélet nem pontosan az, amit vártak, de egy biztos: előbb-utóbb mind a 13 iskolában meg lesz szüntetve az elkülönítés, az Emmi pedig nem mutogathat tovább az önkormányzatokra, a szülőkre; a jogellenes helyzet fenntartásáért egyedül a minisztérium felelős.

A Fidesz-média esete a telepátiával: az utca embere és a polgármester is ugyanazt mondta tavaly Túrkevén, mint idén Mezőtúron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 15:10

Egy év után közölt le újra egy saras utakról szóló riportot egy megyei hírportál, "csupán" a helyszín volt más. Az utak persze itt is, ott is rosszak. Na, de, hogy még az emberek ezzel kapcsolatos gondolatai is?
"Nincs régebbi, mint a tegnapi újság!" - szól egy közkeletű mondás a sajtó berkein belül, utalva arra, hogy időnként - mintegy felidéző jelleggel - nem árt újra megemlíteni olyan információkat, amelyekről esetleg korábban is volt már szó. Ha innen közelítjük meg, a minap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szoljon.hu sem csinált mást, csak betartotta ezt az aranyszabályt.
Na jó, ők azért egy "kicsit" túlzásba vitték a korábban már közölt információk felmelegítését...

Történt ugyanis, hogy a portál "Térdig süllyednek a sárban Mezőtúron, de idén nagy változás várható" címmel közölt riportot a városból, azonban - ahogy azt az Index bemutatta - a cikk a 2018 februárjában, ugyanott, ugyanazon szerző által közzétett "Áldatlan a helyzet a járhatatlanul saras utcák miatt Túrkevén" című anyaggal csaknem teljesen megegyezett. Azért kell múlt időt használni, mert a "hasonlóság" napvilágra kerülése óta az újdonsült cikk már nem elérhető a honlapon. Saras utcák mindenütt vannak, miért ne lehetne hasonló cikket írni két különböző településen? - kérdezhetné az ember, csakhogy ebben az esetben az a legkínosabb, hogy éppen ott egyezett meg szóról-szóra a két cikk, ahol legkevésbé szabadott volna: a megkérdezettek mondandójában. A riporter ugyanis "hogy, hogy nem" egy éve Túrkevén és most Mezőtúron is azt tudta meg az utca emberétől, hogy
  • "Többször előfordult, hogy ki sem tudtam állni a garázsból, s emiatt persze elkéstem a munkából."
  • "Az árut, tüzelőt, mi egyebet szállító teherautók csak száraz időben vállalják, hogy bejönnek hozzánk."
  • "A legnagyobb gondot azonban az jelenti, ha valaki rosszul lesz és mentőt kell hívni hozzá. Előfordult már, hogy az utca végén, az aszfalton állt meg a rohamkocsi, s a téli hidegben is hordágyon kellett kivinni a beteget."
Ha ez nem lenne elég bizonyíték a telepátia létezésére, még a két polgármester is pontosan ugyanazt mondta el - 1 év és 15 kilométer különbséggel: "rendszeresen érkezik panasz a lakosoktól, hogy áldatlan a helyzet a sár miatt. Nekem pedig egyet kell értenem velük. Sajnos igen sok földút található a városban, amelyek gépkocsival gyakorlatilag járhatatlanok ebben az időben, de gyalogosan sem egyszerű itt a közlekedés. Nem tudunk mit tenni a felázott földdel, a sarat felesleges dagasztani."
Hogy az egész még különösebb legyen, az Indexnek azóta jelezték, hogy a fenti polgármesteri megszólalás még egy évesnél is régebbi kreálmány lehet,

hiszen a szoljon.hu-nak már egy 2016-os cikkében is éppen ugyanezek a gondolatok pattannak ki, akkor épp Cibakháza első emberének fejéből: "mindennap érkezik panasz a lakosoktól, hogy áldatlan a helyzet a sár miatt. Nekem pedig egyet kell értenem velük (...) a községben még most is igen sok földút található, amelyek mostanában gyakorlatilag gépkocsival járhatatlanok, de gyalogosan sem egyszerű itt a közlekedés. Nem tudunk mit tenni a felázott földdel. (...) A sarat felesleges dagasztani."

A történeten persze először mi is nevettünk, aztán rájöttünk, hogy a portálnak valójában nagyon is igaza volt.
Minek fáradni új anyagok készítésével, mifelénk úgyse nagyon változnak a dolgok, a legtöbb esetben tehát megteszi egy tavalyi írás is.

Éppen ezért, mivel nekünk sincs kedvünk új cikkeket írni, most álljon itt néhány, amelyek éppen egy éve jelentek meg itt az oldalon. Nyugodtan olvassák őket, a címeik alapján akár ma is készülhettek volna:
Jól járt a Fidesz holdudvara
Teljes pályán letámadás a civilek ellen
Tiborcz markolta fel a pénzt
Újabb egymilliárd Mészároséknak


De ne legyünk túlzottan igazságtalanok a szoljon.hu-val. Végül is a ma megjelent - majd törölt - cikkük címe szerint igaz ugyan, hogy "térdig süllyednek a sárban Mezőtúron", de legalább "idén nagy változás várható." Ha ez igaz, jövő ilyenkor már ők sem tudják majd eladni ugyanezt az áldatlan állapotos írást.