Előfizetés

A Fidesz nem engedte, hogy díszpolgárrá válasszák Bálint gazdát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 16:46

Fotó: Bohanek Miklós
Az országosan is népszerű, 99 éves kertészmérnök jelölését ismét elbuktatta a kormánypárt.
Többszöri jelölés után szerdán a XVI. kerületi képviselőtestület fideszes többsége újra elkaszálta Bálint György kertészmérnök – vagyis a tévéből, magazinokból is közismert Bálint gazda  – díszpolgárságát, egységesen, tömbben szavazva, írta Facebook-oldalán Mizsei László kerületi LMP-s képviselő, aki a pártfegyelemnek tudja be a döntést. Hozzáteszi, hogy így volt ez a tavaly elhunyt Lantos Antal helytörténésszel is, „aki nagyon várta, hogy megkapja, de még halála után, posztumusz sem engedték”. Mizsei bejegyzését a 24.hu szúrta ki.
Ennél még érdekesebb az a hozzászólás, amit a szintén kerületi képviselő fidelitasos Vincze Ágnes fűzött Mizsei bejegyzéséhez:
„Laci szerintem nagyon gyorsan vegyél vissza a lendületből és vegyél vissza a sértegetésből. Ez ilyen ballib sajátosság, hogy ha valami nem a kedved szerint alakul akkor egyből sértegetsz másokat. Ősszel nyerj többséggel az LMPvel választást és akkor majd az lesz a díszpolgár akit csak szeretnél.”

Mizsei szerint egyébként az idén századik életévét betöltő Bálint gazda „megért már egy-s mást, ezt is túl fogja élni, de rá mindig fognak emlékezni a kerületben, míg ezek a percemberek emlékét elfújja a szél, kicsinyességükkel, pitiánerségükkel, képmutató viselkedésükkel együtt” 
Bálint György „bűne” valószínűleg az lehet, hogy 15 éven át volt az SZDSZ tagja, illetve négy éven át országgyűlési képviselője, ez az elkötelezettség pedig ma is szálka lehet a hatalom szemében. A 99 éves, az Ablak című közszolgálati műsorral közismertté válókertészmérnök egész, hosszú életén át megtapasztalhatta az autoriter rendszerek gyűlöletét vagy rosszallását: zsidó származása miatt koncentrációs táborba zárták, szabadulása után pedig a kommunisták fenyegették internálással, fosztották meg a családi földbirtokoktól. A tét ezúttal közel sem életbe vágó, mégsem apróság: Bálint gazdát közel 100 évesen sem kerülik el a szankciók –  most  Fidesz akadályozza meg, hogy 23 kertészeti-mezőgazdasági kötetet publikáló, közismert szakértő életművét saját kerületében elismerjék.

Orbán nem méltó Széchenyi örökségéhez - fekete leplekkel akciózik a Momentum

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 16:35

Fotó: Kökényesi Gábor
Az MTA-kutatóhálózat szétverésének hírét Washingtonba és Brüsszelbe is el akarja vinni a párt.
Országos figyelemfelkeltő akciósorozatot hirdetett a Momentum csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia érdekében.
"Orbán bebizonyította, hogy nem méltó Széchenyi örökségének a gondozására"

 - fogalmazott ezzel kapcsolatban Berg Dániel, a párt elnökségi tagja. A momentumosok ezért fekete "gyászlepellel" borítják le országszerte a Széchenyi-szobrokat, és támogatóikat is erre hívják fel.
Elsőként - mint a képen látszik - a budapesti Szabadság tér melletti egyik bank előtt álló mellszobron hagytak fekete takarót. Berg azt is elmondta:
Washingtonba és Brüsszelbe is delegációkat akarnak küldeni, hogy "hírét vigyék ennek a borzalmas ügynek".

Addig fognak kitartani, amíg a kormány fel nem hagy terveivel, vagy amíg kellő figyelmet nem kap az ügy, nyilatkozta a Mércének Berg.
Elképzelhetőnek tartják, hogy Palkovics előbb-utóbb meghátráljon, az Akadémia melletti kiállást pedig az elvándorlás és az agyelszívás leállítása miatt látja fontosnak a párt.

A volt MTA-elnök szerint Palkovics stílusa kritikán aluli

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 16:32

Fotó: Népszava
Pálinkás József szerint sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem mert volna olyan stílusban beszélni az akadémia elnökével, mint amit Palkovics László miniszter megenged magának Lovász Lászlóval, az akadémia jelenlegi elnökével szemben.
Az egykori oktatási miniszter és akadémiai elnök erről a Klubrádióban beszélt. Kijelentette, hogy az akadémiát a világ legkiválóbb matematikusa, Lovász László vezeti, aki képes kompromisszumokat kötni. Alelnökei pedig világot látott, világosan gondolkodó emberek. Pálinkás József szerint meg kellene beszélni, hogy mi az elképzelése a kormányzatnak, valamint magának az innovációs és technológiai miniszternek. Csakhogy Palkovics László eddig írásban nem tett le az asztalra olyan javaslatot, amely tárgyalási alap lehetett volna, csak az ötletelés folyik – hangsúlyozta az akadémia volt elnöke.
Az akadémikus elmondta, nem lenne ördögtől való a kutatóhálózat átszervezése, azonban ezt egy világos, minimum másfél-két éves ütemterv alapján lehetne elvégezni. Ezzel szemben a döntések menetrendjéről és a döntéseket meghozó személyekről semmit sem lehet tudni – tette hozzá az akadémia volt elnöke. Pálinkás József szerint nem lehet elvárni, hogy a tudósok szakmai és magánvéleménye egy csapásra megváltozzon, ha azt az aktuális kormányzat úgy kívánja.
Az eddigi konfliktusok is jelentős károkat okoztak a hazai tudományos életben

- mondta Pálinkás József.