Magyar állampolgár lett a MOL Vidi FC egyik legjobb játékosa

Publikálás dátuma
2019.02.14. 15:00

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A labdarúgó NB I címvédőjét, a MOL Vidit erősítő Nego Loic csütörtökön állampolgársági esküt tett, ez azonban továbbra sem jelenti azt, hogy megnyílt előtte az út a válogatottba.
Tavaly november óta téma, hogy a szintén vidis Vinícius Paulo és Gulácsi Péter lipcsei csapattársa, Willi Orbán után a védelemben és szélsőként is bevethető francia-guadeloupei származású, magyarországi pályafutását 2013 októberében az Újpest színeiben kezdő Loic Nego lehet a magyar válogatott következő honosított játékosa. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ezt az értesülést azóta többször is cáfolta, Loic Negoból viszont február 14-én Nego Loic lett. Miután csütörtök reggel esküt tett a székesfehérvári Polgármesteri Hivatalban, Nego elmondta, nem rajta múlik, hogy szerepelhet-e a magyar válogatottban, bár úgy tudja (helyesen – a szerk.), hogy a jelenlegi szabályok ezt nem engedélyezik. „Majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő” – tette hozzá sejtelmesen.
„Sajnos a szabályzat ebben az esetben egyértelmű” – válaszolta lapunk kérdésére a nemzeti csapat sajtófőnöke, akinél arról érdeklődtünk: egyedi elbírálásban bízva megpróbál-e a nemzetközi szövetséghez, a FIFA-hoz fordulni az MLSZ. De mit is mond a szabály, amely miatt Nego szereplése nem lehetséges?
A franciákkal 2010-ben U19-es Európa-bajnoki címet nyerő Nego nem rendelkezik magyar felmenőkkel, ám ennél is fontosabb, hogy még nem volt magyar állampolgár akkor, amikor Franciaország utánpótláscsapatának színeiben már bemutatkozott a FIFA égisze alatt rendezett utánpótlásmeccsen. A játékos elvben kérvényezhetné, hogy felnőttként egy másik szövetség színeiben is játszhasson, ám mivel egyik fenti kritériumnak sem felel meg, valószínűleg az elutasítás sorsára jutna.
Pedig nem Nego lenne az első olyan külföldi országban született labdarúgó, aki magára öltheti a magyar címeres mezt. Állampolgársági eskütétel után debütált a nemzeti tizenegyben korábban a felvidéki gyökerekkel rendelkező Priskin Tamás, a zentai születésű Nikolics Nemanja és a szintén vajdasági Kerekes Zsombor, a marosvásárhelyi származású Csizmadia Csaba, az ungvári születésű Koman Vladimir és Sándor György is. Az 1920. június 4-én meghúzott határok túloldalán született sportolókkal szemben „klasszikus” honosított játékosnak tekinthetők azok, akik úgy érkeztek meg Magyarországra, hogy még magyarul sem tudtak: Miriuta László, Leandro de Almeida, Bosnjak Predrag, Vinícius és Willi Orbán is ilyen volt. A felsorolt futballisták helyzete annyiban eltért Negóétól, hogy ők nem képviseltek más országot utánpótlásszinten, azaz az állampolgárság megszerzése után semmi akadály nem volt annak, hogy meghívják őket a magyar válogatottba.

Nigériában született magyarok

A magyar válogatottban 1999 és 2006 között tízszer szereplő Sowunmi Thomas és a tavaly két mérkőzésen pályára lépő Otigba Kenneth is Nigériában született (Sowunmi a Lagosban, Otigba pedig Kadunában), ám mivel mindketten magyar édesanyától származtak, nem számítottak honosított labdarúgónak, alanyi járt nekik a magyar állampolgárság. További érdekes párhuzam, hogy mindkét futballista megfordult a Ferencvárosban: Sowunmi tagja volt a klub 2004-es bajnokcsapatának, míg Otigba jelenleg játszik a zöld-fehéreknél.

(Futball)magyarosodik a Ferencváros is

Lapunk megbízható forrásból úgy értesült, hogy az élvonalbeli bajnokságot vezető FTC két idegenlégiósa, a télen szerződtetett középpályás, Ihor Haratin és a német-horvát kettős állampolgárságú védő, Marcel Heister sem számít már légiósnak az MLSZ besorolása szerint, mivel a közelmúltban mindkét játékos „futballmagyar” lett (ez nem összekeverendő a magyar állampolgársággal). Az ukrán Haratin számára ez azért volt lehetséges, mert anyai ágon rendelkezik magyar felmenőkkel, a klubnál valószínűleg Heister esetében is megtalálták a magyar szálat. A Ferencváros 29 főt számláló keretében így jelenleg 13 olyan futballista szerepel, aki ténylegesen külföldinek számít, ám ez még mindig sok, a szövetség előírása szerint ugyanis egy csapat legfeljebb tíz külföldi kerettag versenyengedélyét válthatja ki.

Szerző
Frissítve: 2019.02.14. 18:29

Liu Shaoang: Törött kézzel, töretlen motivációval

Publikálás dátuma
2019.02.14. 14:28
Liu Shaoang kék kötéssel a kezén a kép jobb szélén
Fotó: fradi.hu
Liu Shaoang nem csügged. A magyar váltó tagjaként tavaly olimpiai bajnoki címet nyert 20 éves rövid pályás gyorskorcsolyázónak nemrég hat csavarral kellett rögzíteni a bal kézfejét, miután február 1-jén, a drezdai Világkupa-versenyen három helyen is eltört a kézközépcsontja, így a március 8. és 10. között Szófiában sorra kerülő világbajnokságot is nélküle rendezik. Lelkesedése azonban a régi.
Aligha kék kötést kér a gipszére, ha előre tudja, hogy hamarosan a Ferencvároshoz igazol. Ez nem az én ötletem volt, nem én akartam ilyen színűre, de szerintem most a színek annyira nem is számítanak.
Hogy van a keze? A kezem abszolút jól van, köszönöm. Ha minden jól megy, akkor 18-án fogok kapni egy kicsit mobilabb merevítőt, azzal könnyebben tudok majd edzeni. 
Alig néhány héttel a műtétje után miben tud segíteni a vb-re készülő társaknak? Ha hamarosan újra jégre tudok lépni, akkor nyilván nem a gyors edzéseket fogom segíteni, nem volna jó újra elesni. A lassabb iramú köröknél leszek csak ott mellettük, inkább az állóképességi edzéseken lehetek a segítségükre.
Megviseli, hogy nem vehet részt a szezon főversenyén, a vb-n? Sajnos az bármikor benne van ebben a sportágban, hogy valaki kilök és megsérülök. Egyébként már nem szomorkodok a történtek miatt, a motivációm pedig nem veszett el. Ez a sérülés nem fog meggátolni abban, hogy a következő szezonban újra a csúcsra törjek.
Testvérével, Liu Shaolin Sándorral, edzőjükkel, Bánhidi Ákossal és több más sportolóval együtt igazoltak át a Ferencvároshoz. Miben nyújt többet az új klubjuk? Karrierünk fontos állomása, hogy a Fradihoz szerződtünk. A testvéremmel mi ketten mindig azon voltunk, hogy a fejlődés útjára lépjünk, de nem csak kettőnkre gondoltunk, amikor a klubváltás gondolata megfogalmazódott, hanem a teljes utánpótlásra is, akik velünk együtt átigazoltak. Fontos, hogy nekik is meglegyen ugyanaz a támogatás a jövőben, ami nekünk is jó lesz.
Szerző

Zöld-fehérben folytatja az olimpiai bajnok Liu-testvérpár

Publikálás dátuma
2019.02.13. 18:51
2018. február 8. Téli olimpia. Liu Shaolin Sándor (5) és Liu Shaoang (10)
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az FTC újjáalakuló korcsolya szakosztályának színeit ölti fel a gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett Bánhidi Ákos sikeredző, a Krueger-fivérek és több fiatal is.
„A legjobbak a legjobb helyen” – kezdte beszédét a Ferencvárosi Torna Club ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán, miután az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Világkupa-győztes Liu Shaolin Sándor és öccse, az olimpiai és Európa-bajnok Liu Shaoang, valamint a fiúkat (2012 óta a kínai Csang Csing Linával közösen) felkészítő Bánhidi Ákos kíséretében belépett a Groupama Arénában tartott szerdai sajtótájékoztató helyszínére. Addigra már a szintén zöld-fehér melegítőfelsőbe „átöltöző” amerikai születésű, de magyar színekben versenyző Cole és a 2018-as phjongcshangi olimpián 1000 méteren ezüstérmet szerző John-Henry Krueger, azaz a Liu-testvérpár két versenyzőtársa is ott volt. A jelentős médiaérdeklődés mellett megtartott esemény nem csak a bombaigazolások bejelentéséről szólt: elmondták, hogy
a gyorskorcsolya szakág megszűnése után 62 évvel újjáalakuló korcsolya szakosztályhoz mintegy 60 fiatal, azaz az utánpótlás is csatlakozik az MTK Budapesttől.

„Nem a Fradi keresett meg minket, mi döntöttünk úgy, hogy valami új dologra lenne szükségünk. A szakmai stábbal megbeszéltük, hogy ezt szeretnénk, végül sok beszélgetés után döntöttünk úgy, hogy elérkezett az idő a váltásra” – válaszolta a Népszava kérdésére a 23 éves Liu Shaolin Sándor, akinek a többi most váltó sportolóval egyetemben január 31-én járt le a szerződése az MTK-nál. Érdeklődésünkre Bánhidi Ákos – aki gyermekkoruk óta ismeri és trenírozza a Liu-fiúkat – is megindokolta a váltást.
„Köszönettel tartozunk az MTK Budapestnek az eddigi támogatásért, ugyanakkor úgy gondolom, hogy a Ferencvárosnál bizonyos körülmények tekintetében előre tudunk lépni. Nálam mindig a sportszakmai érvek döntik el ezeket a kérdéseket, ezúttal is így volt.”

A megállapodások aláírása előtt Nyíri Zoltán hangsúlyozta, hogy eszük ágában sem volt kizárólag a „kész” csomagot megvásárolni, ezért a szerződések szignálása után megkérdeztük: miért ragaszkodtak ahhoz, hogy az élsportolók mellett szinte a teljes utánpótlásbázis is csatlakozzon a klubhoz?
„Választhattuk volna azt, hogy ideigazolunk négy élsportolót meg egy-két edzőt, akik nálunk edzenek, csinálják a dolgukat, mi pedig majd fényképezkedünk velük, amikor nyertek, de a Ferencvárost ez így nem érdekelte volna – magyarázta Nyíri. – Számunkra fontos volt, hogy ne csak most, hanem öt, tíz, tizenöt vagy akár húsz év múlva is legyenek világ- és olimpiai bajnokaink, később már olyan sportolók, akik nálunk nevelkedtek. Bármennyire is tiszteljük és kedveljük a most szerződtetett élversenyzőket, csak őket éppen ezért nem igazoltuk volna át.” 
A most „feltámasztott”, az ötvenes években mindössze hat évet élt ferencvárosi gyorskorcsolya-szakág Kónya Béla személyében eddig egy országos bajnokot tudhatott magáénak, mostantól jövője, ráadásul egyszerre több ötkarikás bajnoka és érmese is van. Bánhidi Ákosék eddig elvégzett munkája és a klubvezetés elszántsága arra enged következtetni, hogy a szerdai bejelentésekkel egy új sikerszakág alapjait tették le a Ferencvárosnál.

Nem ezt akarták

„Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és edzőjük, Bánhidi Ákos örökre beírták a nevüket az MTK aranykönyvébe. A sportolóinkkal és mesterükkel kölcsönösen hosszútávú együttműködésben gondolkodtunk, eligazolásuk terveink ellenére történik. A Liu testvéreknek és edzőjüknek bármikor van visszaút a kék-fehér klubunkba” – olvasható az MTK Budapest honlapján megjelenő szerdai közleményben, amelyből kiderül: a kék-fehérek fájó veszteségként élik meg kiválóságaik távozását. Liu Shaolin Sándor világkupa-győztesként, két világbajnoki ezüstérem, Európa-bajnoki ezüst- illetve bronzérem birtokosaként, Liu Shaoang pedig kétszeres világbajnoki ezüstérmesként, Eb másodikként kezdte az MTK-ban 2015 nyarán. A testvérek azóta további címeket nyertek – jelentőségét tekintve mind közül kiemelkedik a magyar váltó tagjaként bezsebelt olimpiai aranyérem.

Szerző
Frissítve: 2019.02.13. 18:54