Előfizetés

Most vegyen nagy levegőt: már a szmogriadó előtt figyelmeztetnék Budapestet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 19:20

Fotó: Népszava
Egy előterjesztés alapján akkor is jelzést adna ki az önkormányzat, ha a légszennyezés túllép a tolerálható szinten.
A fővárosi önkormányzat a jövőben már akkor is tájékoztatná a budapestieket a levegő minőségének romlásáról, ha a fővárosi légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok esetében meghaladná az egészségügyi határértéket, de még nem érné el a szmogriadó tájékoztatási fokozatához jogszabályilag rögzített értéket - derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből.
A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon közzétett - előterjesztés elfogadásával a testület dönthet arról, hogy ha az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a budapesti légszennyezettségi helyzetről indokolt a Budapesten tartózkodókat tájékoztatni, a megelőzéshez való hozzájárulás érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elkészített rövid távú értékelést - átmeneti intézkedésként, a fővárosi önkormányzat önként vállalt közcélú tájékoztatási feladatának részeként - a főpolgármester változatlan tartalommal, sajtóközlemény formájában közzéteszi.
 A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi január 23-i ülésén tárgyalta V. Naszályi Márta (Párbeszéd) felvetését, hogy a szmogriadó rendeletben vezessék be a megelőzési fokozatot, írja az MTI. Tarlós István akkor azt javasolta, hogy a Főpolgármesteri Hivatal vizsgálja meg, milyen módon valósítható meg a mihamarabbi megfelelő tájékoztatás azokban az esetekben is, amikor a budapesti légszennyezettség szintje az egyes légszennyező anyagok egészségügyi határértéke és a szmogriadó tájékoztatási fokozatához rendelt értéke között alakul. V. Naszály Márta elfogadta a főpolgármester javaslatát, így a kérdés a mostani javaslat formájában kerül a közgyűlés elé jövő szerdán.

Magyarország tűri a "csalást", ha részt vehet benne: elindult a kínai-magyar kettős diplomát adó képzés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.14. 18:19
Végzősök a sanghaji Fudan Egyetemen
Fotó: Ding Ting / AFP
Amit a CEU-tól még elfogadhatatlannak tartott Orbán, azt most a jegybank csinálja büszkén.
"Magyarországon, ha működik egy magyar egyetem, egy diplomát ad ki, ehhez képest van egy egyetem, amely kettőt: egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset. Ez nem fair a többi magyar egyetemmel szemben" - így moralizált Orbán Viktor 2017 márciusában, amikor a CEU-ról nyilatkozott a Kossuth rádióban. Magyarország nem tűri a csalást, mondta akkor.
Alig két év telt el. A CEU-t Bécsig kergette az örökké elégedetlen kormány a szabályok folytonos újraírásával. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig bejelenti:
elindult az első kínai-magyar kettős diplomát adó képzés a Corvinuson, a jegybank támogatásával.

A Corvinus fizetőssé tételének kezdőlépéseként is értékelhető képzésről tavaly októberben írt alá háromoldalú megállapodást a kínai Fudan Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) és az MNB.
A közlemény szerint a megnyitó ünnepségen Matolcsy György jegybankelnök és Szántó Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektorhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket. Az előadók hangsúlyozták, hogy a Fudan-Corvinus Double Degree MBA program nem csupán egy képzést nyújt, hanem segíti a kapcsolatháló kialakítását is a távol-keleti gazdasági szereplőkkel. A program az állami szervezetek, vállalatok, valamint a pénzügyi szféra azon munkavállalóit célozza meg, akik kiemelten érdeklődnek kínai illetve, ázsiai gazdaság és "innovatív oktatás" iránt, illetve a munkájuk során ezen ismereteket szeretnék hasznosítani. A résztvevők betekintést nyerhetnek az üzleti menedzsment aktuális trendjeibe, valamint aktuális nemzetközi módszertani tudást szerezhetnek. Az első évfolyam 18 fővel indult el, és már a 2019 őszén induló második évfolyamba is lehetőség van a jelentkezésre. A programot a Pallas Athéné Alapítványok is kiemelten támogatják, hallgatói ösztöndíj támogatást és exkluzív oktatási helyszínt biztosítanak.
Magyarországon, ha működik egy magyar egyetem, egy diplomát ad ki, ehhez képest van egy egyetem, amely kettőt: a Fudan-Corvinus Double Degree MBA Program hallgatói a képzés elvégzésével a Fudan Egyetem Master of Finance (MSc) és a BCE Master of Business Administration (MSc MBA) diplomáját is kezükbe vehetik. Ez nem fair a CEU-val szemben, bár meglepődni kár lenne.

Nagy Szent Család mosónővel? 80 milliót is megért Matolcsyéknak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.14. 17:40
Közel nyolcvanmillió forintért vásárolta meg a jegybank a 17. századi barokk festményt
Fotó: Magyar Nemzeti Bank /Youtube
Ezúttal egy 17. századi barokk festményt vásárolt a jegybank. A Matolcsy György vezette szervezet az elmúlt években több mint tízmilliárdot fordíthatott műtárgyak beszerzésére.
Sébastien Bourdon barokk festő Nagy Szent család mosónővel című festményét is megvásárolta az MNB, 250 ezer eurót – átszámolva 79,2 millió forintot fizettek ki –  a korábbi magántulajdonosnak, Röszler Balázs Károlynak, aki az MNB eredetileg becsült árán adott túl az antik képen.
Az újabb műtárgybeszerzés a Közbeszerzési Értesítő csütörtöki kiadásában jelent meg; bár a pályázati dokumentáció erre nem tér ki, az 1650-es években festett, Szent családot ábrázoló művet az Értéktár-program keretében szerezte be a jegybank; kiállítási helye (beszerzési terminológiával „a teljesítés helyszíne”) pedig a Szépművészeti Múzeum lesz. A jegybank egy kis videóban is ismerteti újabb szerzeményét (eddig 20-an nézték meg), a vásárlást  pedig így indokolják:  „A festő érett korszakában (...) készülhetett a megpihenő Szent Családot Egyiptomba menekülés közben mosónővel vízparton megjelenítő kompozíció. Magyarországon a francia barokk festészet élvonalából csak nagyon szerény mennyiségű alkotás ismert, így e reprezentatív kompozíció megszerzésének még hangsúlyosabb a hazai gyűjtemények szempontjából.”
Mint korábban írtunk róla, a Magyar Nemzeti Bank 2014 óta eddig közel tizenegy milliárd forintot fordított műtárgyak megvásárlására, vagyis az Értéktár-program keretének harmadát költhették el eddig. Az MNB egyébként sajátos módon ünnepelte meg több éves projektjét: összeadta azoknak a múzeumoknak a látogatói számát, ahol letétként helyezte el az általa megvásárolt festményeket, gyűjteményeket. A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) állandó kiállításán szerepelt Tiziano Vecellio, Gulácsy Lajos, Vaszary János, Orbán Dezső, vagy Abraham van Beijeren (Beyeren) egy-egy − az MNB által megvásárolt és letétbe helyezett − festménye is, így a MNG tárlatának több mint 234 ezres látogatószámát az Értéktár program sikereként könyvelték el. Az Értéktár program legjelentősebb – és legdrágább – tétele Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményének megvásárlása volt 4,5 milliárd forintért, amely bizonyos szempontból komoly leckepénz is a kultúrpolitikának. 2005-ben, amikor már erősen sejteni lehetett, hogy a mű Tizianóé, 140 millió forintért kelt el – ám sem pénz, sem bátorság nem volt ahhoz, hogy az akkor még „talán Tiziano-festményt” a Szépművészeti megszerezze, élve elővásárlási jogával. A később 1,6 milliárd forintra becsülték a képet, ám mégsem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az MNB háromszoros árat fizetett érte, vagy ahogy az eladója állította, negyed áron vásárolta meg: hasonló kvalitású Tiziano-képek ilyen árakon is találtak vevőre.