Előfizetés

Palkovics évekig úgy kapott 800 ezres fizetést az MTA-tól, hogy nem publikált

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 10:17

Fotó: Kállai Márton
Egyik szerződésmódosításból sem derül ki, hogy ezt a kötelezettségét eltörölték volna.
Az Akadémia kivéreztetését levezénylő Palkovics László évekig kapott úgy 800 ezres fizetést MTA-tól, hogy nem publikált – írja a Magyar Narancs. A lap felidézi: az MTA-val szembeni egyik fő kormányzati érv, hogy az akadémikusok nem azt kutatják, amire valóban szükség lenne. A Figyelő nem csak „liberális” kutatási témáik miatt listázta az MTA egyes munkatársait, de sokuknak azt is felrótta, hogy úgy vesznek fel fizetést, hogy évek óta nem publikáltak – ez utóbbi is visszatérő kormányzati érv lett az Akadémia megrendszabályozása mellett. Azonban maga Palkovics is az MTA tagja: életrajza szerint 2006-ban lett az Akadémia levelező tagja, 2013 óta pedig rendes tag. Emellett 2000-től az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) munkatársa. Ugyanakkor a lap azt írja,
Palkovics úgy kapott fizetést mindkét helyről, hogy utoljára 2014-ben publikált. Legalábbis sem saját doktori oldalán, sem az MTA hivatalos publikációs jegyzékében, a Magyar Tudományos Művek Tárában (MTMT), sem a SZTAKI publikációs jegyzékében nincs nyoma újabb tudományos tevékenységnek.

A törvény szerint „Az akadémikusnak tudományos alkotómunkájára, tudományos teljesítményére tekintettel” jár a tiszteletdíj, a SZTAKI viszont külön szerződés alapján fizetett Palkovicsnak (ezt tavaly augusztusban kérte ki az Átlátszó). Az első szerződés még 2000-ben kelt (melyből kitakarták a dátumokat, de a miniszter életrajzából tudható a dátum) és Palkovics feladataként előírja évi 2 publikáció megjelentetését. Palkovics szerződését azóta többször is módosították. Először a tudományos fokozata megszerzése óta eltelt 5. évben (ilyenkor automatikusan módosul a besorolás), majd pedig egy „Kedves Laci!” felütéssel induló levélben. Ebben azt írják, hogy „a különösen kiváló külső szakemberek ne létező szervezeti egységek keretében dolgozzanak”, hanem „az intézet egészének munkáját érintő szakértést” várják. Az azonban nem derül ki egyik módosításból sem, hogy a publikációs kötelezettségét eltörölték volna. Különösen érdekes a harmadik módosítás: a szintén tegeződő levélből kiderül, hogy Palkovics szerződése lejár, és megköszönik eddigi munkáját. Ugyanakkor besorolása és illetménye nem módosult. A dátumot itt is kitakarták, de a szerződést az az Inzelt Péter írta alá igazgatóként, aki 2015-ig állt az intézmény élén. Ez azonban újabb kérdéseket vet fel, hiszen vagyonnyilatkozatai alapján Palkovics 2016 januárjában még 400 ezer forintot kapott a SZTAKI-tól, 2017-től kezdve 2018 júniusáig viszont már havi bruttó 800 ezer forintos SZTAKI-tól származó jövedelemről számolt be a miniszter – úgy, hogy ekkor már évek óta nem publikált. Az, hogy ki és miért duplázta meg Palkovics fizetését, nem derül ki a SZTAKI által megküldött szerződésekből. Azt viszont már 2018 augusztusában közölték, hogy nem áll velük szerződéses kapcsolatban, így publikációs kötelezettsége sincs Palkovicsnak. A miniszter 2019 januári vagyonnyilatkozatában már nem is szerepel a SZTAKI-tól kapott jövedelem.  A lap kérte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy küldjék meg Palkovics esetleges 2014 utáni publikációit, amire adott válaszukban gyakorlatilag elismerik, hogy a miniszer valóban nem publikált, mióta a kormányban dolgozik.
„Kutatási tevékenysége így azóta csak szakmai tanácsadásra terjedhet ki“

– írták.

Az ITM hozzátette, hogy
„Palkovics László nem tartja elfogadhatónak azt az egyébként bevett gyakorlatot, hogy olyan publikációkon tüntesse fel a nevét szerzőként, amelyeknek csak az előkészítésében vagy koordinálásában vett részt.“

Fejlesztenek a Nyugatin és a Keletin, kezdődik a pavilonok elbontása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 10:05

Fotó: Vajda József
Más állomásokon is felújításokat tervez idén a MÁV.
Elkezdődik a Nyugati és a Keleti pályaudvaron a kereskedelmi szolgáltatások fejlesztése, a koncepcióba nem illő pavilonok elbontása – közölte a Mávinform. Mint írják, a vasúttársaság első lépésként felmondta a Nyugati pályaudvari aluljáró bérleti szerződéseit, és megkezdte a MÁV üzemeltetésében álló, úgynevezett keresztfolyosó rendbehozatalát. Ezt követően a Keleti pályaudvaron „az állomási látképet romboló vagy nem megfelelő színvonalú szolgáltatásokat nyújtó” tizenkét bérlő bérleti szerződését mondták fel. A vasúttársaság szerint a Keletiben továbbra is maradnak olyan üzlethelyiségek, ahol ételt, italt, újságot is tudnak vásárolni vagy pénzt tudnak váltani a pályaudvarra érkezők. A későbbiekben pedig a Keletiben egy utascentrum kialakítását, valamint az utasforgalmi területek felújítását tervezik, az épületben pedig tavaly nyár óta modern, akadálymentes kormányablak is segíti az utasokat – teszik hozzá.
A közlemény szerint elindult a kiemelt, legnagyobb utasforgalmat lebonyolító és más felújítással nem érintett állomások felújítási projektje is,
egy ötven helyszínt érintő állomásfejlesztési csomag részeként.

Ezekhez kapcsolódóan az állomási funkciók, szolgáltatások felülvizsgálata is megtörténik idén. A fejlesztési terv első ütemében 2019-ben – részben megújul a Bicske alsó; Alsógöd; Felsőgöd; Nagymaros-Visegrád; Szob; Sződ-Sződliget és Albertirsa megállóhely, – Rákospalota-Újpest állomáson tavasszal lebontják a raktárépületet és nyáron megtörténik a vágányhálózat karbantartására; – Dunakeszi-Gyártelep állomáson pedig P+R parkoló épül az önkormányzattal közösen. Mint írják, a beavatkozások alapvető célja az adott helyszínek utasforgalom számára meghatározó arculatának javítása, lehetőség szerint közösségi közlekedési csomópont feltételeinek megteremtése és javítása. A helyszínek mindegyikén vizsgálják az állomás, illetve megállóhely területén elhelyezkedő épületek és építmények állapotát és kihasználtságát. A rossz állagú, nem hasznosítható, az arculatot rontó épületek, illetve építményeket a lehetőségeknek megfelelően elbontják. Azokon a helyszíneken, ahol az épületek és építmények kihasználtsága megfelelő, indokolt esetben karbantartás, illetve felújítás várható. 

Bűnösnek találták a vak férfit, aki azt állítja, csak véletlenül nekiment a szabálytalanul parkoló luxusautónak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.15. 09:49

Fotó: Shutterstock
A hatóság álláspontja szerint viszont a kocsi nem szabálytalanul parkolt, a férfi pedig szándékosan rongálta meg a járgányt.
Bűnösnek talált a bíróság egy súlyosan látássérült 48 éves férfit, N. Zoltánt, aki átesett egy luxusautón, ami állítása szerint szabálytalanul parkolt a járdán – írja a Blikk. A lap szerint a férfinak a bűnügyi költségeken kívül rongálás miatt 60 ezer forintot kell fizetnie.
„Nem akartam hinni a fülemnek, amikor a bíró közölte, hogy bűnös vagyok. Azt gondoltam, nincs igazság a földön, ha ez velem megtörténhet. Gondolom, az sem növelte az esélyeimet, hogy az ellenérdekelt fél egy rendőr. Ő valamiért hitelesebb a bíróság szemében, mint egy súlyosan sérült ember”

– mondta a férfi az ítélethirdetés után.

A cikkben felidézik, hogy Zoltánt akkor érte utol a balszerencse, amikor Mezőkövesden a kisfiával és vakvezető kutyájával sétált. A férfi nekiment egy – véleménye szerint szabálytalanul parkoló – Audinak.
„Az egyik kezemmel a kisfiamat fogtam, a másikban a kutya póráza volt. Amikor nekiestem a kocsinak, a póráz belegabalyodott valamelyik alkatrészbe, ami már nehezítette a mozgásomat, közben pedig arra is figyelnem kellett, hogy a gyereknek nehogy baja essen. Lehet, hogy eközben megsérült az autó valamelyik része, de hogy én szándékosan nem okoztam kárt, az biztos! Miután sikerült összeszedni magam, a gyereket és a kutyát, hazamentünk, hogy picit leüljünk és megnyugodjunk. A kisfiam nagyon sírt, alig tudtuk a párommal megvigasztalni. Pár perccel később éktelen ordibálást hallottunk, az autó tulajdonosa azt kiabálta, hogy megrongáltam a kocsiját, ezért feljelent”

– mondta Zoltán, aki a családjával – leginkább a történtek miatt – elköltözött a településről, és ma már Budapesten él.

A hatóság álláspontja szerint a kocsi nem szabálytalanul parkolt, Zoltán pedig szándékosan rongálta meg a járgányt, többször belerúgott, 60 ezres kárt okozva, amiért most benyújtották neki a cechet.  
„Ha nem állt tilosban az autó, hogyan tudtam én, a vak ember megtalálni és megrongálni? Vicc az egész! A rokkantsági nyugdíjam 70 ezer forint, ebből kell a büntetést kifizetnem”

– mondta a férfi.

Ügyvédje nagyon bízott abban, hogy a bíróságon felmentő ítélet születik.  
„Óriási tanulság ez az ítélet minden fogyatékkal élő ember számára. A környezet figyelmetlensége miatt még ők kerülhetnek bajba. Sajnos, itt is ez történt”

– vélekedett Lichy József.