Óriásnaperőművet épít a győri Audinak az E.ON

Publikálás dátuma
2019.02.15. 14:40
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter / Népszava
Mintegy 160 ezer négyzetméteres, 12 megawattos (MW) napelemtelepet épít az Audi Hungaria két győri épületének tetejére az E.ON – jelentette a német hátterű energiacég. Az építési munkálatok idén augusztusban kezdődnek.
A zöldenergia-termelés a tervek szerint 2020 januárjától indulhat. Mint megjegyzik, ez lesz Európa legnagyobb teljesítményű, tetőre szerelt napelemrendszere. Kétségtelen: a 12 MW-s méret az ország összes napelemes erőműve között is kimagasló. A legnagyobb, 20 MW-s az állami MVM tavaly novemberben átadott felsőzsolcai telepe. A második a négy éve az akkor még a német RWE-hez tartozó Mátrai Erőműben épített, 16 MW-s egység. (Miután a teljes erőmű Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, a napelemparkot eladták az MVM-nek.) Igaz, egyre több hazai nagyberuházó jelenti be hasonló méretű napelemtelepek kialakítási tervét. Az együttműködés értelmében az Audi Hungaria biztosítja két, egyenként mintegy 80 ezer négyzetméteres logisztikai központjának tetőfelületét a naperőműpark kiépítéséhez. A 35 ezer darab napelemből álló parkot az E.ON helyezi üzembe és működteti. A telep 9,5 gigawattórás termelése 5 ezer háztartás éves energiaszükségletének felel meg és 6 ezer tonnával mérsékli a levegő szén-dioxid-szennyezését. Az Audi Hungaria energiaellátásának közel 70 százalékát már most megújuló, geotermikus energiából fedezi – idézik Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatósági elnökét. Céljuk, hogy a gyár szén-dioxid-semlegessé váljék. 
Szerző
Témák
napelem

Már hétfőn sztrájkbizottságot alakíthatnak a Mol szakszervezetei

Publikálás dátuma
2019.02.15. 13:23

Fotó: Lakos Gábor
Még tájékoztatást várnak a cégtől a bértárgyalások folytatásáról.
A szakszervezetek nem fogadták el a Mol 2019-re és 2020-ra vonatkozó béremelési ajánlatát, amiről a hét elején tájékoztatták a céget. Abban egyeztek meg, hogy hétfőig várnak tájékoztatást a Moltól a bértárgyalások folytatásáról, azonban a tárgyalások felfüggesztése vagy a közös szakszervezeti bérajánlás elutasítása esetén már hétfőn megalakítják a sztrájkbizottságot – mondta Kovács László, az Olajipari Szakszervezet elnöke az Indexnek. A bértárgyalásokon négy szakszervezet – a MOL Bányász Szakszervezet, a MOL Vegyész Szakszervezet, az Olajipari Szakszervezet és az Olajág Szakszervezet – vesz részt.
Szerző

Üzemzavar volt a Paksi Atomerőműben

Publikálás dátuma
2019.02.15. 12:54

A teljesítmény 59 százalékra esett vissza csütörtök délután.
​Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1. blokkján csütörtökön, 15 óra 11 perckor automatikus védelmi működés következtében a teljesítmény 59 százalékra visszaesett – közölte az atomerőmű. Mint írják, a hiba elhárítását követően a blokk 17 óra 11 perctől újra névleges teljesítményen üzemel.  
Szerző