Ilyen EP-listát akar az MSZP elnöksége

Publikálás dátuma
2019.02.15. 19:27

Fotó: Tóth Gergő
A pártelnökkel semlegesítenék a széttartó törekvéseket.
Mindjárt véleményt mond az MSZP választmánya a szombati kongresszus elé kerülő EP-listáról – amit Tóth Bertalan vezet. Az, hogy a pártelnök került a szocialista névsor élére, elejét vette, hogy huzakodás alakuljon ki a listavezető személye körül. Emlékeztetőül: a helyi szervezetek érdemi többsége azt jelezte korábban, hogy Ujhelyi István legyen az első az EP-lajstromban, és ezt támogatta az elnökség is. Csakhogy az utolsó pillanatokban Szanyi Tibor is bejelentkezett listavezetőnek, célját a választmány segítségével érte volna el – azért lobbizott, hogy a választmány emelje pajzsra a listavezetőt. (Megjegyzendő: a szabályok szerint az elnökségnek és a választmánynak együttesen kell döntenie a listára, egyik sem erőszakolhatja rá az akaratát a másikra.) Bár a többségi vélemény szerint Ujhelyi behúzta volna a listavezetői pozíciót, így azonban nem lesz konfliktus, illetve az elnök személye segíthet abban, hogy átmenjen a lista. Amelyiknek második helyén Ujhelyi István áll, így őt követi Szanyi Tibor, utána Tüttő Kata jön, majd Kálló Dániel következik, és a hatodik hely Gurmai Zitáé. Érdemes Kállót kiemelni, aki a Független Diákparlament szóvivője volt, és a civil erőt képviseli. (Az egyelőre kérdéses, mit szól hozzá a választmány.) Mint emlékezetes, ő az a fiatalember, akit tavaly februárban az Echo TV Napi aktuális című műsorában próbált sarokba szorítani a műsorvezető - kétes sikerrel. A nagy vihart kavart adás felvételét a csatorna törölte ugyan saját oldaláról, de ezen a linken még megnézhető.
Természetesen listán mindenki csúszik egyet előre. Hiszen Tóth Bertalan szimbolikus szereplő – az EP-választás után visszalép. A jelenlegi számítások szerint az MSZP mintegy három képviselői helyre számíthat, ebből vélhetően egyet átenged majd a közös listához csatlakozó Párbeszédnek, így Ujhelyi István és Szanyi Tibor újrázhat Brüsszelben.
Szerző
Frissítve: 2019.02.15. 19:40

Bayer újra a bíróság elé állhat, most Nagy Blanka leprolizásáért

Publikálás dátuma
2019.02.15. 19:00

Fotó: Vajda József
A lovagkeresztes publicistával párhuzamosan a kormánysajtó is újabb négy sajtó-helyreigazítási per elé nézhet.
Öt jogi eljárás indult amiatt, hogy a kormánymédia össztüzet zúdított Nagy Blankára, és minden áron le akarta járatni a kormányt keresetlenül kritizáló  gimnazistát, mondta a Népszavának a diáktüntetőt védő Litresits András. (Emlékeztetőül: az MSZP felajánlotta, hogy jogi védelmet biztosít Nagy Blankának, és miután a lány élt ezzel a lehetőséggel, Litresits vette kezébe az ügyet - a jogász egyébként a szocialista párt delegáltja az Országos Választási Bizottságban.)

Az öt eljárás közül az egyik egy magánvádas feljelentés becsületsértés miatt, Bayer Zsolttal szemben

- magyarázta Litresits, aki ezt a héten nyújtotta be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügy nagyjából márciusban vagy áprilisban juthat el a tárgyalásig. Ehhez először is az kell, hogy a bíróság egyetértsen abban, hogy a kormánypárti publicista nem egyszerűen véleményt nyilvánított, mikor az EchoTV-ben többek közt kretén barom állatnak nevezte Nagyot. A következő állomás egy nem nyilvános békítő tárgyalás lenne. Ha Bayer itt megjelenik, és bocsánatot kér, a sértegetett diáktüntető pedig megbocsát, akkor az ügy itt véget is érhetne.

"Ám Blankának az nem nagyon segít, ha egy sötét szobában elnézést kér Bayer azért, ahogy tévében beszélt róla az egész ország előtt"

- fogalmazott Litresits. Így jó eséllyel tovább gördül az eljárás. Az ügyvéd azzal érvel majd, hogy a szavak, amikkel a lovagkeresztes publicista a diákot illette, a Büntető törvénykönyv felsorolása szerint alkalmasak a becsület megsértésére. Ráadásul Bayer kifejezetten egy konkrét személyről beszélt így - miközben Nagy Blanka egy tüntetésen általánosságban a Fideszt szidta.

A héten kapta meg a sajtó-helyreigazítási kérelmet a Ripost, a Figyelő, az Origo és a Lokál

- mondta a másik négy eljárásról a diáktüntető védője. A Ripostban jelentek meg ugyanis az arról szóló hazugságok, hogy Nagy Blanka különböző tárgyakból bukásra állna. Ezt azonnal átvette a másik három kormányközeli médium, a Figyelő, az Origo és a Lokál. A helyreigazítási kérelemre elvileg nagyon hamar válaszolniuk kellene, ha nem teszik, 5 napon belül meg kell jelentetniük egy helyreigazító közleményt. Ennek hiányában indulhat ellenük is a per - az eljárásnak szintén márciusban lehet meg az eredménye.

"Higgyünk abba, hogy egy normális országban, ahol egy 19 éves lánynak nem kell elviselni és eltűrni, hogy a kormánypropaganda Bayer Zsolttal az élén a szájára veszi, illetve a célpontjává teszi"

mondta el Litresits arról, mi a célja az eljárásoknak. Nem a pénz a lényeg, hanem helyretenni a dolgokat, hangsúlyozta. Vagyis Nagy Blanka az őt ért személyiségjogi sérelmeket akarja reparálni, illetve kompenzálni.

Sorban vesztik el a pereket

Bayer Zsolt nemrég pert vesztett Hadházy Ákossal szemben is. Az ügy hasonló: a bírósági ítélet indoklásában egyebek mellett kimondta, hogy a kifejezés, amit a Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének tulajdonosa jelentős nyilvánosság előtti használat, "az érintett megalázását, emberi mivoltának sárba tiprását eredményezi".
A kormánysajtó szintén sorra bukja az eljárásokat: az Átlátszó által kikért adatok szerint 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2.

Szerző

A fideszes képviselőnő elismerte, hogy sosem adna díszpolgári címet Bálint gazdának - a polgármester igyekszik tompítani az ügyet

Publikálás dátuma
2019.02.15. 18:00

Fotó: Bohanek Miklós
A XVI. kerület első embere szerint nem Bálint György "leszavazására" került sor a tegnapi ülésen, csupán valaki mást támogattak. Az egyik képviselőnő vehemens szavai azért némiképp árnyalják ezt a képet.
Egy-egy kerület díszpolgár-választása általában legfeljebb a helyi lakosok ingerküszöbét üti meg - nem úgy a fővárosi XVI. kerület általunk is megírt tegnapi voksolása, ahol a testület kormánypárti többsége nem támogatta a 99 esztendős Bálint György, vagy ahogy mindenki nevezi, Bálint gazda kitüntetését. A zárt ülésről a kerület LMP-s képviselője, Mizsei László számolt be a Facebookján: "többszöri jelölés után a testület fideszes többsége ismét elkaszálta az idén 100 éves Bálint György kertészmérnök díszpolgárságát, ahogy eddig is, egységesen, tömbben szavazva."

Az ügyet és főként az azt övező össznépi felháborodást most Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere próbálta kicsit "tompítani", az Indexnek azt mondta ugyanis, hogy a testületnek 10 jelölt közül kellett kiválasztania az új díszpolgárt, így az, hogy nem rá esett a választás, valójában nem Bálint gazda "leszavazását", csupán helyette valaki másnak a támogatását jelentette.

"Senki nem mondta, hogy ne lenne méltó a díszpolgári címre bármelyik felterjesztett személy. Szerintem mind a 10 jelölt méltó erre"

- fogalmazott Kovács.

A polgármester szavait azért némiképp árnyalják, hogy a döntés után a testület egyik fideszes képviselője, Vincze Ágnes egy Facebook-kommentben azt írta: "ha pitiség, ha nem, én sem szdszes múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg ha 110 éves lenne Bálint György.(sic!)”

Ha ebből indulunk ki, úgy fest, hogy a kormánypárti képviselők egy része azért elsősorban mégiscsak a népszerű kertészmérnök ellen volt, és csak másodsorban valaki más mellett.

A polgármester ezzel kapcsolatban az Index munkatársának azt mondta, "mindenkinek van saját véleménye, motivációja. Vincze Ágnesnek ilyen, nyilván megvan ennek az oka. Nekem, meg a képviselő-testület többségének más." Kovács Péter ezt követően hozzátette:

"Bálint György már Budapest díszpolgára, így, mivel a XVI. kerület is része Budapestnek, a mi díszpolgárunk is."

Az ismert tévés személyiség egyébként 2009 óta díszpolgára a fővárosnak - ez persze még nem jelenti azt, hogy ne kaphatná meg ezt a kitüntető címet szűkebb lakóhelyén, a XVI. kerületben is.
Szerző