Előfizetés

Kocsis Máté szerint négy törvényt érintenek Orbán családvédelmi pontjai

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.17. 11:49
Kocsis Máté
Fotó: Tóth Gergő
A vonatkozó indítványokat még februárban benyújthatja a kormány.
Várhatóan négy törvényt érint majd a családvédelmi akcióterv, ezek elfogadására teljes egyetértésben készen áll a Fidesz képviselőcsoportja – mondta Kocsis Máté az Országgyűlés hétfőn kezdődő tavaszi ülésszaka előtt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője az MTI összefoglalója szerint az érintett jogszabályok közé sorolta a költségvetési és az egészségbiztosítási törvényt, a munka törvénykönyvét, valamint az adótörvényeket. A vonatkozó indítványokat rövidesen, akár még februárban benyújthatja a kormány – tette hozzá.
A politikus a héten megtartott frakciószövetségi ülés fő témájáról is beszélt. Azt mondta: a brüsszeli bürokraták asztalai ismét tele vannak olyan tervekkel, amelyek, a „Soros-tervnek” megfelelően, bevándorló-kontinenssé tennék Európát. Ezeket a javaslatokat – így a határvédelem jogának gyengítését, a migránsvízum bevezetését, a migrációt segítő Soros-szervezetek támogatásának növelését, és a nem bevándorláspárti országok pénzügyi vagy adminisztratív eszközökkel történő megbüntetését – a Fidesz-KDNP elutasítja – fejtette ki a politikus. Érthetetlennek nevezte, hogy a tervek között van a kötelező betelepítési kvóta is, amelyet a magyarok minden idők legnagyobb részvételű népszavazásán elutasítottak. Brüsszel ezt figyelmen kívül hagyva semmibe veszi az emberek véleményét – jelentette ki. A hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakról szólva leszögezte: a kormánypártok nem fognak felülni az ellenzék esetleges provokációjának. A vita alapja világos, míg az ellenzéki politikusok a brüsszeli politikát támogatják, addig a kormánypártok szerint helytelen irányba halad Európa vezetése – hangoztatta. Azt mondta, a Fidesz-KDNP változást szeretne elérni az európai parlamenti választásokon a brüsszeli politika terén.
Szerinte a magyar ellenzéki politikusok tavaly a sokadik választáson nem kaptak bizalmat a szavazóktól, ez egyre erőszakosabbá teszi őket, és nem riadnak vissza attól sem, hogy a magyar parlamenti hagyományoktól teljesen idegen viselkedést tanúsítsanak az Országgyűlésben. Kiemelte: a kormánypártok ahelyett, hogy reagálnának a provokációra, inkább olyan döntéseket hoznak, amelyek Magyarország érdekében állnak, mint például a családvédelmi akcióterv, illetve a gyermekvállalást segítő intézkedések.

Kezdődik a tavaszi ülésszak

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg tavaszi ülésszakát. A kéthetes ülés első napján az igazságszolgáltatás tevékenységéről szóló beszámolókat fogadhatnak el, szerdán pedig a vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról tárgyalhatnak. A házelnök parlament honlapján elérhető napirendi javaslata alapján az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd három új képviselő teheti le esküjét. A kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik. A Ház ezt követően szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2017-es beszámolóiról, az ezekről szóló vitákat ugyanis már tavaly lezárták. A képviselőknek ezután határozniuk kell a becsületsértés miatt feljelentett Budai Gyula (Fidesz) mentelmi jogáról, majd két ellenzéki képviselő: Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) tiszteletdíját is csökkenthetik fegyelmi ügyeikben. Az interpellációkra ezúttal is két óra, míg az azonnali kérdésekre hatvan perc áll majd rendelkezésre. Kedden reggel a magyar ápolók napjára emlékeznek a képviselők, majd – több nemzetközi szerződés mellett – a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartójává váló Maecenas Universitatis Corvini létrehozásáról is általános vitát tartanak. A vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot szerdán tárgyalhatja a Ház, és ekkor folytatnak általános vitát a Magyarország területén élő nemzetiségek 2015-2017. közötti helyzetéről is. A parlament ülése február 25-én, hétfőn ér véget. Az utolsó ülésnapon a második héten megszokott kérdések és azonnali kérdések hangozhatnak el. 

Megint romlott a helyzet: mutatjuk, hol van gond a levegővel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.17. 11:36

Fotó: Kállai Márton
Miskolcon és Nyíregyházán egészségtelen, további tíz településen pedig kifogásolt volt a levegő minősége.
Több településen ismét romlott a levegőminőség az elmúlt napokban – olvasható a Tisztifőorvos Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint szombaton Miskolcon és Nyíregyházán egészségtelen volt a levegő minősége, további tíz településen – Budapesten, Debrecenben, Kecskeméten, Putnokon, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon és Várpalotán – pedig kifogásolt volt a levegőminőség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arról tájékoztatja az érintett településeken tartózkodókat, hogy a kisméretű aeroszol részecskék magas koncentrációjának következtében légzőszervi tüneteket (például köhögést, légúti irritációt, nehéz légzést) tapasztalhatnak. A légúti betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Rajtuk kívül elsősorban a gyermekek, a várandós anyukák és az idősek vannak különösen veszélyben. A légszennyezettség csökkentése érdekében mellőzni kell a helytelen fűtési módok alkalmazását – teszik hozzá.

Nem hagyják Bálint gazdát a XVI. kerületiek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.17. 11:28

Fotó: Facebook/Bálint Görgy
Civil kezdeményezésre alternatív díszpolgári díjat hoztak létre, miután a fideszes többségű képviselőtestület a napokban lesöpörte az ott élők javaslatát, miszerint idén Bálint György – mindenki Bálint gazdája – kapja az önkormányzati elismerést.
Korábban több ezer kerületi lakos aláírásával is megerősítette : szeretné, ha az önkormányzat idén Bálint Györgynek adná át a Kerület díszpolgára címet, ám a fideszes többségű képviselőtestület az ott élők akaratát figyelmen kívül hagyva a napokban leszavazta a javaslatot.  A kertvárosban élőket mélységesen felháborította a döntés és elhatározták, maguk alapítanak olyan díjat, amelyet minden évben a szerintük arra legérdemesebb kerületi lakos fog megkapni. A kitüntető cím jelöltjeire az e célra létrehozott Facebook-oldalon – Válasszanak a XVI. kerületiek díszpolgárt – lehet szavazni. Idén egyetlen jelöltre, az évtizedek óta a kerületben élő Bálint gazdára várják a voksokat március 12-éig az alapítók – adta hírül a civil szerveződés élére állt Nemes Gábor, a DK szakpolitikusa. Bálint gazdára a felhívás megjelenése utáni első órában is már több tucatnyian szavaztak.

Cserdi és más települések is díszpolgárrá avatnák Bálint gazdát

Nem maradt válasz nélkül, hogy a XVI. kerületben elkaszálták Bálint gazda díszpolgári kinevezését: az idén századik életévét betöltő Bálint Györgyöt – a közismert és kedvelt – kertészmérnököt információink szerint a fővárosból és vidékről is megkeresték azzal, hogy legyen az adott kerület, település díszpolgára. Úgy tudjuk, más városok fontolgatják, hogy díszpolgári címet adjanak az ismert kertészmérnöknek. Bálint gazda a ugyan fővárosból még nem kapott megkeresést, de elmondta, hogy a Bogdán László vezette, mezőgazdasági termelésével kitűnő, Baranya megyei Cserdi község már jelezte neki:, örülnének, ha vállalná a kinevezést. Bálint György úgy tudja, hogy egy Somogy megyei községben is fontolgatják a cím felajánlását – egyébként mindkét helyszínen többször járt már, adott tanácsokat a helyi gazdáknak.