Három új képviselő is esküt tesz ma a parlamentben

Publikálás dátuma
2019.02.18. 07:06

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az ellenzék pedig összehangolt akcióval készül az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napjára.
A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd három új képviselő teheti le esküjét. A kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik.
Ennél sokkal izgalmasabbnak ígérkezik, hogy - amint azt lapunk elsőként megírta -, az ellenzéki frakciók látványos akcióval készülnek az ülésnapra. Pénteken is egyeztettek erről, de részleteket egyik pártnál sem akartak elárulni. Azonban mivel a nyitóülésen minden bizonnyal Orbán Viktor is részt vesz majd, így várhatóan ő lesz az egyik „alanya” a performansznak.

Elios-ügy 2.0: Orbán ügyvédjének számláját is az adófizetőkre terhelik

Publikálás dátuma
2019.02.18. 06:45
Fotó: Facebook / Bajkai István
Az Elios-ügyhöz hasonlóan két állami óriásmegrendelés esetében is a magyar adófizetőkre terhelik a számlát: a bizottság által a kezdettől vitatott tanácsadóprojektekről van szó.
Minderről a 24.hu számol be. A cikk szerint a Tiborcz István-féle Elios-ügyhöz hasonlóan - amelyről a kormány gyakorlatilag beismerte, hogy helyen van az uniós támogatásmegvonásnak - a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos, illetve a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása is olyan, amelynél az emberekkel fizettetik ki a számlát. Előbbi az összesen 420 milliárd forint értékű víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik. Ez az egész az Európai Bizottság szerint felesleges volt, ráadásul durván túlárazott.
A másik ügy elméletileg arra szolgált, hogy az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát segítse, a brüsszeli revizorok mégis minden eddiginél több hibát találtak. A rengeteg szabálytalanság miatt minden tizedik euró visszafizetését javasolta az Európai Bizottság.

A tanácsadó konzorcium tagjai között volt a Lázár János egykori kancelláriaminiszter holdudvarába sorolt Ész-Ker Kft. és a Bajkai István Fidesz-alapító, országgyűlési képviselő nevével fémjelzett, Orbán Viktor jogi ügyeiben is eljáró SBGK Ügyvédi Iroda.

A botrányos hibaarány nyomán a teljes keretet nem is használhatta fel a konzorcium, a Miniszterelnökséget átvevő Gulyás Gergely legalábbis azt közölte, hogy felmondták a szerződést.
Szerző

A hétfői idő is a tavaszt idézi

Publikálás dátuma
2019.02.18. 06:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez még akkor is igaz, ha több megyére figyelmeztetést adtak ki köd miatt.
Tartós, sűrű köd miatt figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Vas és Zala megye területére, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A kialakult rétegfelhőzet, illetve köd északkeleten csak lassan szűnik meg, míg másutt fátyolfelhős, napos idő várható. Csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet délután általában 9 és 14 fok között alakul, de a hosszabb ideig ködös, párás vidékeken néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le a levegő. 
Szerző
Témák
időjárás