Nem tudni, él-e még Báró, a jeladós fehér gólya

Publikálás dátuma
2019.02.18 11:11
Illusztráció
Fotó: AFP/ NICOLAS MAETERLINCK
Idén még nem érkezett hír Báróról, a jeladós fehér gólyáról, amely az elsők között tér vissza a telelésből.
A vélhetően első, telelésből visszatért gólya, Suri február 13-án érkezett Vassurányba, ám Báró, amely évek óta szintén az elsők között ér haza, tavaly tavasszal megsérült a jeladója, és mivel a vártnál később ért őrhalmi fészkébe, a szakemberek attól féltek, elpusztult.  
Mivel ősszel, az indulása előtt nem sikerült Bárót befogni, a szerkezetet sem tudták kicserélni, így a legutolsó jel a fészkelőhelyéről, Észak-Izraelből érkezett. Mivel a rendszer hol működik, hol nem, az sem biztos, hogy az állat életben van - mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesült szóvivője a Sokszínű Vidéknek.
Az, hogy Báró mikor indul haza, az időjárástól függ. Tavaly március 11-én érkezett meg az őrhalmi iskola kéményén lévő, bekamerázott fészkébe.
Frissítve: 2019.02.18 11:43

Víz világnapja - Premier előtt látható a felújított Vízipók-csodapók

Publikálás dátuma
2019.03.22 14:14

Országosan több moziban is premier előtt vetítik a március 22-ei víz világnapja alkalmából a környezettudatosságra nevelő Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilm digitálisan felújított változatát.
Az 1983-ban készült egészestés rajzfilm digitálisan felújítva április 18-tól látható a mozikban, a Mozinet forgalmazásában. A film a természet szeretetére és a környezet védelmére is tanít. A víz világnapja alkalmából a premier előtti vetítéseket a WWF Magyarországgal és nemzeti parkokkal együttműködve rendezik meg. Azok a gyerekek, akik életükben először mennek moziba, "első mozim" csomagot kapnak ajándékba, amely többek között matricát és a WWF Magyarország vizes témájú, interaktív foglalkoztató füzetét tartalmazza - olvasható a szervezők közleményében.
A WWF hazai alapítványa több mint 25 éve dolgozik a hazai erdők védelméért, vizes élőhelyeink megőrzéséért, az éghajlatváltozás mérsékléséért és az őshonos fajok megóvásáért. Mára folyóink és természetes árterületeink több mint 90 százaléka eltűnt, nagyon fontos tehát a megmaradt területek megőrzése és helyreállítása. Vizeink mindannyiunk létének alapját képezik - fontos, hogy az értékeivel tisztában legyünk, és személyes élményeken keresztül kötődjünk hozzájuk. Ezért is ajánlják kicsiknek és nagyoknak egyaránt a Vízipók-csodapókot.
A film több mint fél éven át tartó digitális felújítása során kockánként távolították el az egyenetlenségeket, festékhibákat és a színeket is felfrissítették. A közleményben idézik Mikulás Ferencet, a Kecskemétfilm igazgatóját, a film producerét is, aki szerint a felújítás után szebb lett a film, mint eredeti formájában.
Szerző
Frissítve: 2019.03.22 14:14

Hajóroncsnak tűnő, óriási haltetemet sodort partra a víz Ausztráliában

Publikálás dátuma
2019.03.22 09:09

Fotó: AFP/ HANDOUT / COURTESY OF LINETTE GRZELAK
Egy 1,8 méter hosszú holdhal (Mola mola) tetemét vetette partra a víz egy dél-ausztráliai strandon.
"A párom a munkatársaival volt kint a parton és először azt hitte, hogy egy hajóroncs darabjával van dolguk"
 - mondta Linette Grzelak, aki a Facebookon tett közzé egy képet a hatalmas holdhalról.
"Egészen addig nem hittem el, hogy ez egy valódi élőlény, amíg rá nem kerestem a holdhalra az interneten"
 - tette hozzá a nő, akinek a férje évek óta halászként dolgozik, ezért "ő tudta, hogy milyen élőlényt találtak, igaz élőben még ő sem látott soha ilyet". A pár elmondása szerint a hal elképesztően nehéz volt, és a bőre érdes volt, hasonlóan egy orrszarvúéhoz. 
A holdhalat az Adelaide-től 80 kilométerre délre lévő Coorong Nemzeti Parkban találták. Grzelak szerint a tetemet később visszamoshatta a víz az óceánba - írja a BBC hírportálja.
A holdhal a világ legnehezebb csontos hala. Alapvetően a trópusi és mérsékelt tengerek lakója. A Mola mola az óceánok egyik legbámulatosabb teremtménye. A hatalmas állatot korongformájú teste miatt "úszó fejnek" is nevezik. Szája aránytalanul kicsi, hátúszója és alsósörényuszonya hosszú. Mivel időnként oldalra fekve napozik a vízben, angol neve sunfish, azaz naphal.
Egy szakértő szerint a Dél-Ausztráliában partra vetődött példány fajának egy kisebb termetű képviselője, a holdhalak ugyanis akár 4 méteresre és több mint 2,5 tonnásra is megnőhetnek. A faj nem jelent veszélyt az emberre, bár amikor a partközeli vizekben úszkálnak, előfordul, hogy cápának nézik őket. Méretüknél fogva ugyanakkor komoly károkat tudnak okozni a csónakokban. A tavalyi Sydney-Hobart vitorlásversenyen például az egyik hajónak vissza kellett lépnie a versenyből, miután nekiment egy holdhalnak és eltört a kormánylapátja.
Szerző
Frissítve: 2019.03.22 09:14