Előfizetés

Minden eddiginél hosszabb szünetet tart az Országgyűlés az EP-választás előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.18. 09:59

Fotó: Molnár Ádám
Ráadásul nem is kevéssel: korábban egy hétig függesztették fel az üléseket a májusi voksolások előtt, most viszont hét hétig(!) nem ülnek össze a képviselők. A Fidesz alighanem minden erejével kampányolni akar.
Április elejétől május végéig, hét héten át nem fog ülésezni az országgyűlés a honlapján közzétett terv szerint - írja a hvg.hu. Ilyen hosszú szünetre a rendszerváltozás óta nem volt példa, kivéve persze azokat a parlamenti választások körüli időszakokat, amikor a leköszönő képviselők utolsó és az újak első ülése között rendre eltelik néhány hét. Az eddigi EP-választások idején legfeljebb egy hétre "állt meg az élet".

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető már több helyen is előrevetítette a hosszú szünetet, illetve azt, hogy emiatt június-júliusban rendkívüli ülésszakot tartanak majd.
A szokatlan leállás oka az európai parlamenti választási kampány,

ahogy azt a hvg.hu kérdésére az Országgyűlés Sajtóirodája hivatalosan is megerősítette. Korábban megközelítőleg sem volt példa ilyen mértékű szünetre, a 2004. június 13-i első hazai EP-voksolás előtti héten például még hétfőn volt ülés. 2009. június 7. előtt az egész előző hetet hagyták ki, de nem többet. A 2014-es év speciális volt, hiszen tavasszal országgyűlési választást is tartottak, de maga az EP-választás akkor is csak egy hetes szünetet okozott. A portál szerint a mostani döntés azt látszik bizonyítani, hogy
a Fidesznél minden eddiginél nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az EP-választásnak,

azaz a jelek szerint az összes kormánypárti képviselőnek intenzíven kampányolnia kell, ezért "nem érnek majd rá törvényeket hozni".

Csúszik a Blaha Lujza tér felújítása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.18. 09:59
A jelen - MTI Fotó: Balogh Zoltán
Már a tervezési szakaszban késésbe került a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjának, a Blaha Lujza térnek a felújítása - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent szerződésmódosításból.
A Budapesti Közlekedési Központ tavaly nyáron kötött szerződést a munkára - beleértve az engedélyek, jóváhagyások teljes körű megszerzését is - a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. és az UVATERV Út- és Vasúttervező Zrt. alkotta konzorciummal. A megbízás 139,2 millió forintról szól, ami olcsóbb, mint az eredetileg kalkulált 145 millió forint volt - emlékeztet az mfor.hu. A BKK a Blaha Lujza teret érintő mintegy 10 ezer négyzetméteres területen végez felújítást. A tér a felszínen és az aluljáróban is megújul, ideértve a Corvin áruházat is.
A pályázati eredmény kihirdetését követően, november végén lakossági fórumot tartottak, ahol a terveket ismertették a hallgatósággal. Arról a beszámolók szerint nem esett szó, hogy ezt megelőzően, októberben már nyilvánvaló volt, hogy a vártnál döcögősebben tud csak haladni a tervezési munka.
Márpedig a most közzétett szerződésmódosítás arról árulkodik, hogy már október elején jelzést küldött a megbízott vállalkozás, mely szerint "a feleken kívül álló okokból" nem tarthatók a határidők.
Az eredeti kiírásban 185 napot határoztak meg a szerződés teljesítésére, ezt a módosításban 285 napra korrigálták. Tarlós István közel egy éve azt nyilatkozta a napi.hu szerint, hogy várhatóan 2019 végére készül el a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, amely mintegy 2 milliárd forintba kerül. Akkor még nyilván nem tudhatta, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe a tervezés során. Arról nincs információ, hogy a BKK álláspontja szerint behozható-e ez a késlekedés, hol tart a tervezés, mindenesetre nem kérdés, hogy az előkészítő munkák csúszása kihat a tényleges felújítási folyamatra. A szerződés - a dokumentum szerint tavaly novemberi - módosításáról szóló hirdetményt idén február 11-én adták fel.

Zsoltok, ha találkoznak: Semjén a Bayer showban osztotta ki a kormányt kritizálókat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.18. 08:55

A KDNP elnöke többek közt a "beteg" és az "aberrált" jelzővel illette azokat, akik bírálják az Orbán Viktor által bejelentett családvédelmi akciótervet. És akad olyan is, akit pszichiáterhez küldene.
Az Echo TV-n futó Bayer show vendége volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ahol alaposan kiosztotta mindazokat, akik az utóbbi egy hétben bírálni merészelték az Orbán Viktor évértékelőjében bejelentett családvédelmi akciótervet - írja a 24.hu.

A KDNP elnöke szerint "A helyzet az, hogy a természet rendje szerint az ember családban él és egy nő nőiességéhez tartozik az anyaság. Az, hogy segítjük a nőket anyává válni, a természet rendjének való megfelelés.
Aki ezt kétségbe vonja, az beteg."

Arról, hogy Annika Strandhäll svéd miniszter nácizmust emlegetett a gyermekvállalást segítő magyar intézkedések miatt, úgy vélekedett, ez jelzi az aberráltságot, ahová a politikai korrektség őrületében jutottak. De nem járt jobban Korózs Lajos MSZP-s képviselő sem, akivel - Semjén szerint - pszichiáternek  kellene foglalkozni, miután azt mondta, a kormányfő programja a kiváltságosoknak kedvez.

A műsorban szó esett a Jobbik-MSZP összefogásról is, amelyet a miniszterelnök-helyettes, utalva az Orbán által szintén a már említett évértékelőben használt kifejezésre, nemcsak politikai, hanem erkölcsi pornográfiának és abszurditásnak nevezett.