Minden eddiginél hosszabb szünetet tart az Országgyűlés az EP-választás előtt

Publikálás dátuma
2019.02.18 09:59

Fotó: Molnár Ádám
Ráadásul nem is kevéssel: korábban egy hétig függesztették fel az üléseket a májusi voksolások előtt, most viszont hét hétig(!) nem ülnek össze a képviselők. A Fidesz alighanem minden erejével kampányolni akar.
Április elejétől május végéig, hét héten át nem fog ülésezni az országgyűlés a honlapján közzétett terv szerint - írja a hvg.hu. Ilyen hosszú szünetre a rendszerváltozás óta nem volt példa, kivéve persze azokat a parlamenti választások körüli időszakokat, amikor a leköszönő képviselők utolsó és az újak első ülése között rendre eltelik néhány hét. Az eddigi EP-választások idején legfeljebb egy hétre "állt meg az élet".

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető már több helyen is előrevetítette a hosszú szünetet, illetve azt, hogy emiatt június-júliusban rendkívüli ülésszakot tartanak majd.
A szokatlan leállás oka az európai parlamenti választási kampány,
ahogy azt a hvg.hu kérdésére az Országgyűlés Sajtóirodája hivatalosan is megerősítette. Korábban megközelítőleg sem volt példa ilyen mértékű szünetre, a 2004. június 13-i első hazai EP-voksolás előtti héten például még hétfőn volt ülés. 2009. június 7. előtt az egész előző hetet hagyták ki, de nem többet. A 2014-es év speciális volt, hiszen tavasszal országgyűlési választást is tartottak, de maga az EP-választás akkor is csak egy hetes szünetet okozott. A portál szerint a mostani döntés azt látszik bizonyítani, hogy
a Fidesznél minden eddiginél nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az EP-választásnak,
azaz a jelek szerint az összes kormánypárti képviselőnek intenzíven kampányolnia kell, ezért "nem érnek majd rá törvényeket hozni".

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.