Vádemelés strómanok ellen - 20 év börtönt is kaphatnak az adócsalók

Publikálás dátuma
2019.02.18. 10:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt 16 személy ellen, akik a vád szerint a betonacél kereskedelemben építettek ki fiktív cégláncolatot és így csaltak el több mint 400 millió forintnyi adót.
A vádirat szerint, amelyet az Ügyészség honlapja ismertet, egy 43 éves férfi jelentős vagyonnal és befolyással rendelkezett a hozzá kötődő, nála rosszabb anyagi helyzetben lévő személyek felett, Bátonyterenyén és környékén. A férfi kiépített egy, az általános forgalmi adó elkerülését célzó cégláncolatot, amelyhez többek között építőipari munkákat végző személyeket használt fel. A férfi és láncolata 2013 májusától egy betonacél megmunkálásával és értékesítésével foglalkozó – ténylegesen egy 37 éves férfi által irányított – cég számára tette lehetővé az adóelkerülést. A kiépült bűnszervezet az adót oly módon csalta el, hogy az Európai Közösségen belüli vagy fiktív cégekkel Közösségen belüliként feltüntetett beszerzés után a cégláncolatba úgynevezett ,,eltűnő kereskedőket” épített be, akik adóminimalizáló, valótlan tartalmú adóbevallásokkal eltüntették a betonacél áfáját. 2015. január 1-től a betonacél kereskedés a fordított adózás szabályai alá került, ezért a vádlottak felhagytak a betonacél vonatkozásában végzett adócsaló tevékenységükkel, eddig azonban mintegy 410 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek. A Fővárosi Főügyészség tizenhat személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, többükkel szemben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége, egyes stróman ügyvezetők ellen közokirat-hamisítás bűntette miatt. A költségvetést – bűnszervezetben és üzletszerűen – 50 millió forintot meghaladóan megkárosító cselekmény büntetési tétele húsz évig terjedő szabadságvesztés.
Szerző

Kitüntetéseket adtak át a szökött rab elfogásában résztvevő rendőröknek

Publikálás dátuma
2019.02.18. 10:41
Kitüntették a Törvényszékről megszökött elítélt elfogásában közreműködő rendőröket
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A férfi még pénteken szökött meg fegyverrel a Fővárosi Törvényszékről. Az óriási erőket megmozgató akció során végül több lövéssel sikerült ártalmatlanítani, mostanra pedig magához tért a kórházban.
Kitüntetéseket adtak át az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában azoknak, akik közreműködtek a Fővárosi Törvényszékről pénteken megszökött fogoly elfogásában - írja az Index. Az elismeréseket az érintettek Töreki Sándor rendőr vezérőrnagytól, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettestől vehették át.

A Szent György Emlékérmeket és a jutalmakat 12 rendőr kapta meg a fogoly elfogása során mutatott példamutató helytállásuk és szakmai munkájuk elismeréseként. Az elismeréseket a Fővárosi Törvényszék fegyveres biztonsági őre is megkapta, akitől a szökevény elvette a fegyverét.

Ahogy arról mi is írtunk, 36 éves Sz. Károly pénteken a Fővárosi Törvényszéken ököllel arcon ütötte az őrt, majd megszerezte fegyverét. A pisztolyt a bírókra szegezte, majd az őrt maga előtt tolva kimenekült a bíróság épületéből. Az őrt elengedte, majd megállított egy autóst, beszállt mellé és fegyverrel elindulásra kényszerítette.

A rendőrök több úttorlaszt alakítottak ki, az autó végül  a Szentmihályi út és a Nyírpalota út kereszteződésénél akadt el. Itt egy rendőr több lövést adott le az anyósülésen ülő szökevényre, aki ezután kiugrott az autóból és egy másik autóba akart beszállni, miközben több lövést adott le a rendőrök felé. Az autó sofőrje azonban lefogta a kezét, dulakodni kezdtek, amivel sikerült feltartóztatnia. A rendőrök ezután több lövéssel állították meg a férfit, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. De azóta úgy tudni, magához tért a kórházban, édesanyja meg is látogathatta.
Szerző
Frissítve: 2019.02.18. 12:23

Esztergomban fogták el a zuglói gyilkosság gyanúsítottját

Publikálás dátuma
2019.02.18. 09:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 26 éves férfit néhány órával azután kapták el, hogy a Nagy Lajos király útja és az Egressy út kereszteződésénél egy autó első ülésén egy 60 éves férfi holttestére bukkantak.
A rendőrök elfogtak egy 26 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölt egy 60 éves férfit Zuglóban - írja az MTI a rendőrség honlapjára hivatkozva. A police.hu videót is közzétett az elfogásról:
A rendőrség vasárnap azt közölte, bejelentés alapján mentek ki a Nagy Lajos király útja és az Egressy út kereszteződéséhez, ahol egy autó első ülésén halott férfire találtak. A szemle során kiderült, hogy a 60 éves férfi halálát idegenkezűség okozta.

A legfrissebb információk szerint még szombaton késő este Esztergomban elfogták az emberöléssel megalapozottan gyanúsítható 26 éves B. Györgyöt. Az életvédelmi osztály nyomozói a férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették, és javasolják letartóztatásának indítványozását.