Az MTA vagyonának megszerzéséről szólhat az egész ügy - kiszivárgott egy jegyzőkönyv

Publikálás dátuma
2019.02.18. 11:52

Fotó: Kállai Márton
A legfrissebb tervek szerint egy hatalmas alapítványba rakná a kormány a Magyar Tudományos Akadémia intézeteit, ám gyanús, hogy ezzel csak az akadémiai vagyonra akarják rátenni a kezüket.
A Corvinus Egyetemhez hasonlóan egy hatalmas vagyonkezelő alapítványba szerveznék az Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit - írja a hvg.hu. A portál szerint ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) képviselői - két ügyvédi iroda munkatársaival felszerelkezve - már fel is vázolták az MTA főtitkárának, Török Ádámnak. Az új tervre állítólag azután tértek rá Palkovics Lászlóék, hogy múlt héten az MTA elnöksége óvatosan ugyan, de elutasította az ITM azon "ajánlatát", hogy kizárólag pályázati formában működjenek az akadémiai intézetek.

Az új koncepció szerint tehát egy úgynevezett trust-ba szerveznék az MTA kutatóintézeteit, csakhogy a tárgyalásról készült, a hvg.hu birtokába került emlékeztető szerint ebben a rendszerben
a jelenleginél jóval kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnének az intézetek, nagyobb lenne a függés a kormánytól, a kutatók elveszítenénk közalkalmazotti státuszokat.

A Corvinusszal ellentétben az MTA nem kapna jelentős részvénycsomagot, az alapítványi vagyon jó részét az MTA-nak kellene bevinni. Amikor erre az MTA képviselője rákérdezett, azt a választ kapta „az alapítvány nyitott, ahhoz csatlakozhat egy kockázati tőkebefektető, illetve bárki.”

Az érvelés azonban ott sántít, jegyzi meg a portál, hogy vajon miért csatlakozna egy befektető, ha egy alapítványból - annak jellege miatt - nem vehet ki pénzt?
Így tehát az MTA joggal félhet attól, hogy az átszervezés (egyik) valódi oka nem más, mint vagyonának megkaparintása. A minisztérium a beszélgetés során nem tudott garanciát adni arra, hogy az állam nem él vissza alapítói jogaival.

A minisztérium képviselője csak annyit ígért, hogy „az alapító megteheti, hogy minden jogkört átruház a kuratóriumra, beleértve az alapítvány testületeinek kinevezési jogosítványait is.” Ám arra nincs garancia, hogy ezt meg is teszi, illetve az sem tudott, hogyan áll össze az alapítvány kuratóriuma. Az alapítványt ugyan nem lehet olyan könnyen megszüntetni, de mégis számos lehetőség adódik rá, például ha annak vagyona három teljes éven keresztül nem éri el a tőkeminimum összegét. A megszűnés esetén pedig a vagyon a magyar államra száll.

A javasolt modell tehát nem teremt új forrást a kutatáshoz, működéshez, és semmi újat nem hoz a gazdasági vagy piaci együttműködések tekintetében.
Egy majdnem kétszáz éves, folyamatosan megújuló, jól működő intézmény helyett egy kipróbálatlan és tisztázatlan új jogintézményt javasol a minisztérium.

Sajtóhírek szerint az MTA most teljes hírzárlat mellett folytatja a tárgyalásokat a minisztériummal, és úgy tudni, Palkovics még februárban le akarja zárni az intézményátadást.

"Egyértelmű, hogy szétkapják", hogy az Akadémia értékes gyűjteményeit

A kormány legújabb terveire reagálva az MTA Művészeti Gyűjtemény egy Facebook-bejegyzésben azt írta, "az Akadémia vagyonának átadása egy alapítványnak nem pusztán a kutatóintézetek épületeit jelenti, bár ez is irdatlan. Hanem a gyűjteményeket, amelyek egyidősek az intézménnyel, vagy a kutatóintézetekkel. (...) Ellenőrizhetetlen lesz fenntartásuk, egyben tartásuk, megőrzésük, illetve egyértelmű, hogy szétkapják őket. Ez még 1949-ben sem történt meg!"

A szöveg mellé oda is biggyesztettek egy fotót Friedrich von Amerling Széchenyi Istvánról festett egész alakos festményéről (1836), amely Magyarországon az egyetlen, életében készült, egész alakos kép a politikusról. "Értéke kb. 700 millió Ft. Ez a kép nem valami embellishment (dísz - a szerk.) az intézményen; ez a festmény, akár a többi - Kölcsey, Vörösmarty, Deák, Kazinczy, etc. arcképe - az Akadémia identitását jelentik, adják; egyek vele" - kongatja meg a vészharangot az MTA Művészeti Gyűjteménye.

Szerző
Frissítve: 2019.02.18. 14:49

Orbán Viktor elrepült Izraelbe (fotó) - nem lesz ott az első parlamenti ülésen

Publikálás dátuma
2019.02.18. 11:36
Orbán Viktor egy korábbi repülőútján
A miniszterelnök egy fotóval tette egyértelművé, ma hiába várnak rá a meglepetéssel készülő ellenzéki politikusok.
Orbán Viktor "Irány Jeruzsálem" megjegyzéssel posztolt egy fényképet a Facebook-oldalára, amelyen épp felszállni készül egy repülőgépre.

A kormányfő tehát már úton van a visegrádi országok (V4) és Izrael csúcstalálkozójára, ami azt is jelenti, hogy nem lesz ott az Országgyűlés tavaszi ülésszakának mai nyitónapján, amely várhatóan az ellenzéki képviselők beharangozott akcióit, "meglepetését" is befolyásolja majd.
Szerző
Frissítve: 2019.02.18. 11:47

Miskolcon veszélyes, de már Budapesten is kifogásolt a levegő minősége

Publikálás dátuma
2019.02.18. 10:45

Fotó: Kállai Márton
A szakértők szerint ráadásul csapadék és szél hiányában a napokban nem is várható javulás.
Több településen tovább nőtt a szálló por koncentrációja miatti légszennyezettség - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn az MTI-t. Miskolcon veszélyes, Nyíregyházán, Putnokon és Vácon egészségtelen, további 14 településen pedig - köztük Budapesten - kifogásolt a levegő minősége. A csapadék- és szélmentes időjárás miatt a levegőminőség lényeges javulása nem várható - tették hozzá.

A gyermekek egészségének megóvásáért az NNK azt kéri, kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását. Megjegyezték: a Nemzeti Népegészségügyi Központ által rendszeren végzett felmérések alapján a krónikus légúti hurutban szenvedő kisiskolások aránya magasabb azokban a térségekben, ahol gyakoribb a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása.