Lengyelország;Izrael;visegrádi négyek;

Lengyelország nem vesz részt a jeruzsálemi V4-csúcstalálkozón

A lengyel küldöttség nem vesz részt a visegrádi négyek és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén - jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, "teljességgel megengedhetetleneknek" nevezve az ügyvezető izraeli külügyminiszter holokauszttal kapcsolatos kijelentéseit.

Előzőleg bekérették a varsói külügyminisztériumba az izraeli nagykövetet Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter előző napi kijelentése miatt, amely szerint a "lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". A nagykövettel feltehetőleg Kac újabb, hétfőn tett, az előző napi kijelentéssel hasonló szellemű nyilatkozatát is megvitatják.

Kac vasárnap - idézve Jichák Samír néhai miniszterelnök szavait - kijelentette: "a lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust". Hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: "nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg". Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején.

A lengyel külügyi tárca Twitter-oldalán tett bejegyzése szerint Kac nyilatkozatai "nemcsak sértőek, hanem negatív érzelmeket gerjesztenek a két nemzet között", elősegítik a lengyel- és a zsidóellenességet. "Elvárjuk az izraeli fél megfelelő reakcióját" - szögezte le a lengyel külügy.

Kac vasárnapi kijelentése nyomán először kétségessé vált Lengyelország részvétele a visegrádi négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia - V4) és Izrael jeruzsálemi kormányfői csúcsértekezletén, de aztán Mateusz Morawiecki bejelentette, távol maradnak a megbeszélésről. A találkozóra a tervek szerint hétfőn érkeznek a V4 vezetői, az érdemi tárgyalások másnap, kedden lesznek. A csúcstalálkozón ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök is.