színház;stadion;Lázár Ervin;kulturális támogatás;

2019-02-19 08:47:30

A kormány kézen fogja a gyereket, és elviszi a stadionba

Milliárdokat szánnak diákok iskolán kívüli nevelésére a Lázár Ervin-program keretében: a tanulókat ingyenesen viszik állatkertbe, színházba. Új célt kapnak a stadionok is, így legalább lesz, aki megtöltse a nézőteret.

Komoly köznevelési projektről döntött a kormány: a hétfői Magyar Közlönyből derül ki, hogy tanévenként egyszer ingyenesen viszik majd iskolán kívüli programokra az általános iskolásokat – a határozat többek között cirkuszlátogatást, tánc és színházi előadásokat, de állatkerti kirándulásokat is említ.

 A Lázár Ervin nevét viselő programra már idén 6 milliárd forintot szánnak, jövőre pedig 5,5 milliárdot fordítanának erre – a költségeket a pénzügyminiszter kell átutalja az emberi erőforrások tárcájának.

Ugyanebben a határozatban jelentetták be a  „Sportlétesítmények a  kultúra szolgálatában”- projektet is, a két program így szervesen kapcsolódhat. Utóbbi célja, hogy történelmi és irodalmi nagyprodukciókat mutassanak be stadionokban, erre pedig idén 4 milliárdot, jövőre 1,6 milliárd forintot költene a kabinet.

A kormányzati elképzelésben van logika: ha már tízmilliárdos állami támogatással húznak fel alig látogatott komplexumokat, azoknak legyen a közönsége is – mint az ókori Róma amfiteátrumaiban,  ahol a közönség egy helyszínen láthatott színházi előadást, és sportmérkőzéseket.