Van Dyck-festményt vásárolt a Szépművészeti Múzeum

Publikálás dátuma
2019.02.19. 13:28
A Szépművészeti Múzeum birtokába került Van Dyck-festmény a múzeumban tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portré megszerzése az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.
Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg. A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre – hangsúlyozta a portré keddi bemutatásán Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere, hozzátéve: Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester. Felidézte, hogy a fiatal hercegnő portréja a Stuartok Angliájában készült, egy olyan korban, mikor világtörténelmi változások következtek be, a magyarok például éppen a török és a szétszakítottság ellen vívták harcaikat. Baán László, a múzeum főigazgatója közölte: az I. Károly angol király lányát ábrázoló, 1641-ben festett esküvői portré Van Dyck utolsó remekművei közé tartozik. A páratlan szépségű, egészalakos festmény a 9 éves hercegnő és 14 éves Orániai Vilmos házasságkötése alkalmából készült azzal a céllal, hogy a holland királyi udvarba küldjék – tette hozzá. Baán László elmondta, hogy a 158-szor 108 centiméteres festményt a Christie's aukciósház decemberi londoni árverésén vásárolták meg. Kiemelte, hogy Van Dyck alkotásának megszerzése történelmi pillanat: ilyen kvalitású műtárgy ma már ritkán kerül a piacra, hiszen a régi mesterek hasonló minőséget képviselő munkáit többnyire már múzeumok őrzik.
Stuart Mária Henrietta portréját keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt. Baán László az MTI kérdésére elmondta: Van Dyck festménye a Szépművészeti Múzeum októberben nyíló, Rubens és a flamand barokk című kiállításában is helyet kap majd.
Szerző

Meghalt Karl Lagerfeld

Publikálás dátuma
2019.02.19. 13:04
Karl Lagerfeld
Fotó: ALAIN JOCARD / AFP
A világhírű divattervező 85 éves korában, Párizsban hunyt el.
85 éves korában meghalt Karl Lagerfeld világhírű német divattervező Párizsban – írja francia médiajelentésekre hivatkozva a BBC. A tervező az utóbbi hetekben több divatbemutatót is kihagyott, de csak annyit közöltek, hogy nem érezte jól magát. Karl Lagerfeld (születési nevén Karl Otto Lagerfeldt) 1933. szeptember 10-én született Hamburgban, és 1953-ban költözött Párizsba az édesanyjával. A Chanel kreatív igazgatója is volt, és az iparág egyik legtermékenyebb szereplőjeként tartották számon.
Szerző

Frankofónia Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.02.19. 08:55

Fotó: Frankofón Fesztivál

Catherine Deneuve, Omar Sy, Vincent Cassel, Audrey Tautou alakítása és filmnézés a medencéből - az új francia és frankofón filmek legjavát mutatják be a Frankofon Filmnapok és Fesztiválon Budapesten és az ország 9 városában.

Catherine Deneuve, Omar Sy, Vincent Cassel, Audrey Tautou alakítása és filmnézés a medencéből - az új francia és frankofón filmek legjavát mutatják be a Frankofon Filmnapok és Fesztiválon Budapesten és az ország 12 városában.

Eddig valószínűtlen volt, hogy a Széchenyi Fürdő termálmedencéjéről egy César-díj jelölt film jusson eszünkbe, most azonban megpróbálhatjuk a különös képzettársítást. A fesztivál nyitófilmje, a Szabadúszók Franciaországban hangos közönségsikert, és kritikai elismerést is aratott, szerepelt a Cannes-i Filmfesztiválon, kapott 6 César-díj jelölést, köztük a Legjobb Film kategóriában. Hogyan próbálja kézbe venni a sorsát egy csapatnyi középkorú pocakosodó férfi? Belevetik magukat… a vízbe: úszógatyát húznak, és mozognak, nem is akárhogyan. A kíváncsi nézők a mozivásznon látottakat akár azonnal a gyakorlatba is átültethetik, ugyanis a fesztivál része a Széchenyi Fürdő termálmedencéjében zajló egyszeri szabadtéri vetítés is. Az Életrevalókban játszott szerepének köszönhetően Omar Syt szinte az egész világ megismerte és megszerette. Legújabb filmjében egy írót alakít, aki egy meghívásnak eleget téve életében először utazik Dakarba, ősei földjére. A Filmnapok idején Budapestre jön Philippe Godeau, a Yao-Yao című film rendezője, aki mesterkurzust is tart. Nem hiányzik Catherine Deneuve sem. Legújabb, Claire Darling című filmjét nem sokkal a franciaországi premier után mutatják be Budapesten. A Julie Bertuccelli rendezte filmben a francia film nagyasszonyának lányát nem más, mint saját lánya, Chiara Mastroianni játssza. A fesztiválon Gaspar Noé tabudöntögető vízióját is bemutatják. Az Eksztázis egy erdő közepén bulizó táncosokról szól. Lesz film – Pajzán kíváncsiság – amelyet előbb mutatnak be nálunk, mint Franciaországban. Frankofónia nem csupán Franciaországot, más francia nyelvű országokat is jelent, a 19. fesztiválon részt vesz Belgium, Kanada, Libanon, Marokkó, Svájc, Tunézia és a kulturális közelség okán Románia. És nem csak filmekről szól: komoly- és könnyűzenei, jazz koncertekkel, színdarabokkal, fotókiállítással, festészeti tárlattal, könyvbemutatókkal, francia szépkiejtési versennyel, dalversennyel is várják a közönséget és Gondolatok a demokráciáról címmel két napos konferenciát is rendeznek.  Info: Frankofon Filmnapok és Fesztivál február 27.-március 8. Budapest: Corvin, Toldi, Puskin mozi, Francia Intézet, Széchenyi Fürdő, MÜPA, BMC, Liszt Emlékmúzeum, A38 Hajó 12 vidéki város  
Témák
Frankofónia
Frissítve: 2019.02.19. 11:53