Európai Parlament;Polt Péter;

2019-02-19 17:31:14

Polt visszautasította a meghívást, nem megy el az EP bizottságába

„Még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon” – jelentette ki.

Polt Péter legfőbb ügyész nem megy el az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága március 4-én megtartandó ülésére – derül ki Polt Inge Gräßle bizottsági elnöknek küldött leveléből.

A legfőbb ügyész megköszönte a meghívást, és azt írta: a meghívó szerint az ülés tárgya az Európai Ügyészséggel, a szervezett bűnözéssel, a nemzetközi bűnügyi együttműködéssel, továbbá az OLAF ügyekkel és az azokban tett igazságügyi ajánlásokkal összefüggő kérdések megvitatása.

Úgy folytatta: még a meghívó megérkezése előtt „a magyar sajtóban nem csupán a meghívás ténye, hanem annak oly módon értelmezett tárgya is megjelent, hogy az ülés az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értékelése lenne”.

Szerinte az újsághírek alapjául szolgáló európai parlamenti bizottsági tag Facebook-bejegyzése, „amely egyben azt a hamis látszatot kelti, hogy a magyar legfőbb ügyész megjelenési, sőt beszámolási kötelezettséggel tartozik a Bizottság felé”, olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, mely a folyamatban lévő európai parlamenti választási kampányhoz köthető (ezzel a legfőbb ügyész Jávor Benedek bejegyzésére utalt).

Kiemelte, hogy a magyar Alaptörvény megtiltja az ügyészségnek, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve közreműködjön ilyenben. Hozzátette: ennek megfelelően

A legfőbb ügyész azt írta, hogy

Polt levelét azzal zárta: továbbra is elkötelezett az Európai Unióban történő szakmai együttműködés iránt, és a magyar ügyészség természetesen minden segítséget megad feladatai elvégzéséhez a Bizottságnak.