Nemsokára bárki megismételheti Gagarin űrutazását, aki eleget tud fizetni

Publikálás dátuma
2019.02.19. 20:04
Egy Szojuz indítása - illusztráció
Fotó: Alexey Filippov / Sputnik
A nemzetközi űrállomásra is jutni fog az űrturisták most következő hullámából, melyről amerikai-orosz kooperáció gondoskodik.
A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin "útvonalán" repülhetnek hamarosan az űrturisták, mindössze egyszer megkerülve a Földet - közölte Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezérigazgatója kedden. A projektről Rogozin további részleteket nem közölt, csak annyit árult el, hogy a repülés rövidsége lehetővé teszi az alkalmi űrhajósok felkészítésének lerövidítését.
A tisztségviselő azt is bejelentette: a Roszkoszmosz szerződést kötött a Space Adventures elnevezésű amerikai céggel arról, hogy 2021 végéig két nem hivatásos űrhajóst juttatnak fel ismét a Nemzetközi Űrállomásra, ahol egy évtizede nem járt már űrturista. A két gazdag nyaralót ugyanabban az űrhajóban fogják felbocsátani. Az űrállomás mind a hét eddigi fizető látogatóját a Roszkoszmosz és Space Adventures összefogásával, Szojuz űrhajókon bocsátották fel.
A Roszkoszmosz szerint az űrturizmus évi több száz millió dollárnyi bevételt hozhat majd. Rogozin az RBK című gazdasági napilapnak januárban nyilatkozva kijelentette, hogy 2020 után Oroszország felfuttathatja a fizető űrhajózók utaztatására szánt Szojuzok gyártását.
Gagarin 1961. április 12-én kerülte meg a Földet Vosztok-1 típusú űrhajójával. Azóta a Space Adventures marketing-kampánya szerint eddig 550-nél valamivel több ember járt csupán a világűrben.
Frissítve: 2019.02.19. 20:18

Fényesebbnek és nagyobbnak látszik ma a Hold - Ilyen legközelebb 19 év múlva lesz

Publikálás dátuma
2019.02.19. 13:13
Illusztráció
Fotó: Katsumi Tanaka / AFP
Kedden este 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál a Hold.
A köznyelvben szuperholdnak hívják, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb: akár 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.
Évszázadokkal ezelőtt a különböző hónapokban megjelenő teliholdaknak más és más nevet adtak, a februárit hóholdnak hívták, mert ekkor voltak a nagy havazások. A mostani teliholdat a téli élelmiszerhiányra utalva csontholdnak is nevezik. Az, hogy februárban telihold legyen, 19 évente fordul elő, januárban és márciusban jellemzően kettő is van - írta a Sokszínű Vidék.
Magyarországon a Hold még a napnyugta előtt pár perccel felkel, a holdkelte időpontja a keleti országrészben 16:47, Budapesten 17:00, nyugati határainknál 17:11 lesz, ez azt is jelenti, hogy a holdkeltét csak teljesen tiszta égen láthatjuk. A napnyugtát követő körülbelül 20 percben a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd a Hold.     
Szerző
Frissítve: 2019.02.19. 15:13

Mesterséges intelligencia segíthet a petefészekrák túlélésében

Publikálás dátuma
2019.02.19. 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A mesterséges intelligencia pontosabban jósolja meg a petefészekrákos betegek prognózisát, mint a jelenlegi módszerek - állapították meg brit és ausztrál kutatók.
A kutatók szerint az új technológia segít az orvosoknak, hogy a betegek gyorsabban jussanak a legjobb kezeléshez, alkalmazása a személyre szabottabb orvoslás felé vezet. Az új technológia arra is használható lesz, hogy a petefészekrákos betegeket a daganat CT-felvételén mutatkozó kicsi szövetkülönbségek alapján osszák csoportokra, nem pedig a rák típusa és stádiuma szerint.
Eric Aboagye, a kutatás vezetője elmondta, hogy a rákgyógyítás fejlődése ellenére az előrehaladott petefészekrák hosszú távú túlélési esélyei csekélyek, ezért szükség van a kezelések új módszereire.
"Technológiánk részletesebb és pontosabb információt ad arról, hogyan reagálna a páciens az egyes kezelésekre, így az orvosok jobb és irányítottabb gyógymódok mellett dönthetnek"

- magyarázta.

 A petefészekrák a daganatok hatodik leggyakoribb fajtája a nők körében, leggyakrabban a menopauzán átesett nőket sújtja, valamint azokat, akiknek a családjában már előfordult a kór. Évente mintegy 6 ezer új esetet diagnosztizálnak az Egyesült Királyságban, a hosszú távú túlélés esélye pedig csak 35-40 százalékos, mivel gyakran túl későn, a tünetek megjelenésekor állapítják meg a betegséget. A diagnózishoz vérvizsgálatot, majd CT-felvételeket használnak, hogy részletes képet kapjanak a rákról, ez azonban nem mutatja meg sem a beteg túlélési esélyeit, sem a beavatkozás valószínű hatásait.
Az Imperial College London és a Melbourne-i Egyetem tudósai készítették a szoftvert, amely a prognózison kívül azt is jelzi, milyen kezelés lehet a leghatásosabb a páciensnek - írta a medicalxpress.com. A Nature Communications című tudományos lap aktuális számában ismertetett kutatás a londoni Hammersmith Kórházban folyt. A kutatók 2004 és 2015 között diagnosztizált 364 petefészekrákos nő szövetmintái és CT-felvételei alapján matematikai szoftverrel állapították meg, mennyire agresszív egy-egy daganat. A szoftver a tumor négy biológiai jellemzőjét - szerkezetét, alakját, méretét és genetikai profilját - vizsgálta meg, ennek alapján állította fel a prognózist.
A gép jóslatait összehasonlították a vérvizsgálat eredményeivel és a jelenleg használatos eszközök segítségével becsült túlélési esélyekkel. Azt találták, hogy a szoftver a hagyományos eszközöknél akár négyszer pontosabban jelezte előre a petefészekrák kimenetelét. Azt is megállapították, hogy a gép által súlyosnak kategorizált páciensek öt százaléka alig két évet élt a diagnózis után. A súlyosnak ítélt petefészekrák összefüggött a kemoterápia-rezisztenciával és a rossz műtéti prognózissal is, ami arra utal, hogy a módszerrel megállapítható, hogyan reagálna egy-egy beteg a kezelésre, kinek kell alternatív kezelést ajánlani.
Szerző