Génszerkesztő vírussal már az anyaméhben gyógyítható lehet egy ritka agyi rendellenesség

Publikálás dátuma
2019.02.20. 09:30
Illusztráció
Fotó: B. BOISSONNET / BSIP / AFP
Egy új, génszerkesztési eljárással már a születés előtt ki lehetne javítani a ritka, Angelman-szindrómát okozó génmutációt - számolt be egy amerikai kutatásról a The Guardian internetes oldala.
Egy új eljárással már magzatkorban javítható lehetne az a genetikai hiba, amely az Angelman-szindrómát okozza. Ez a betegség 15 ezer baba közül egyet érint. Az ilyen gyereknek kicsi az agya, gyakran szenved rohamoktól, járási, alvási és nyelvfejlődési nehézségektől. Van, aki egész életében egy szót sem szól. Az alvási rendellenesség olyan súlyos lehet, hogy a szülők úgy érezhetik, be kell zárni a gyereket éjszakára, nehogy felébredve súlyos balesetet szenvedjen a házban - mondta el Mark Zylka, az Észak-karolinai Egyetem neurológusa, a kutatás vezetője.
A tesztek alapján a terápia, amelynek lényege, hogy ártalmatlan vírust fecskendezve a magzat agyába, molekularészeket juttatnak az idegsejtbe, a várandósság második harmadában lenne a leghatásosabb, mert az agy ekkor még fejlődése korai szakaszában jár. Az Amerikai Egyesület a Tudomány Haladásáért (AAAS) éves közgyűlésén Washingtonban Zylka elmondta, hogy a gondolkodásban szerepet játszó agykéregben, a tanulásban és a memóriában kulcsfontosságú hippokampuszban és a mozgást szabályozó kisagyban indította be a gén működését a génterápia. Ezután laboratóriumban tenyésztett emberi agysejteken is bizonyították a génszerkesztés hatásosságát.
"Ez nagyban valószínűsíti, hogy embernél is használható lehetne a terápia" - emelte ki Zylka.

Még soha nem dolgoztak ki olyan génterápiát, amelyet közvetlenül a magzat agyába fecskendeznek. Az Észak-karolinai tudósok módszere lenne az első, amely további kórok - köztük az autizmus egyes formái - gyógyításához nyitná meg az utat.
Az Angelman-szindrómát már akár a fogantatás utáni 10. héten ki lehet mutatni az anyai vérben lévő magzati DNS-ből, kezelése azonban nem létezik.
"A szülők megkapják a diagnózist és nincs mit tenniük, nagyon nehéz döntés előtt állnak. Az új eljárás talán új esélyt adna nekik"

- tette hozzá a tudós.

Szerző
Frissítve: 2019.02.20. 10:01

Nemsokára bárki megismételheti Gagarin űrutazását, aki eleget tud fizetni

Publikálás dátuma
2019.02.19. 20:04
Egy Szojuz indítása - illusztráció
Fotó: Alexey Filippov / Sputnik
A nemzetközi űrállomásra is jutni fog az űrturisták most következő hullámából, melyről amerikai-orosz kooperáció gondoskodik.
A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin "útvonalán" repülhetnek hamarosan az űrturisták, mindössze egyszer megkerülve a Földet - közölte Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezérigazgatója kedden. A projektről Rogozin további részleteket nem közölt, csak annyit árult el, hogy a repülés rövidsége lehetővé teszi az alkalmi űrhajósok felkészítésének lerövidítését.
A tisztségviselő azt is bejelentette: a Roszkoszmosz szerződést kötött a Space Adventures elnevezésű amerikai céggel arról, hogy 2021 végéig két nem hivatásos űrhajóst juttatnak fel ismét a Nemzetközi Űrállomásra, ahol egy évtizede nem járt már űrturista. A két gazdag nyaralót ugyanabban az űrhajóban fogják felbocsátani. Az űrállomás mind a hét eddigi fizető látogatóját a Roszkoszmosz és Space Adventures összefogásával, Szojuz űrhajókon bocsátották fel.
A Roszkoszmosz szerint az űrturizmus évi több száz millió dollárnyi bevételt hozhat majd. Rogozin az RBK című gazdasági napilapnak januárban nyilatkozva kijelentette, hogy 2020 után Oroszország felfuttathatja a fizető űrhajózók utaztatására szánt Szojuzok gyártását.
Gagarin 1961. április 12-én kerülte meg a Földet Vosztok-1 típusú űrhajójával. Azóta a Space Adventures marketing-kampánya szerint eddig 550-nél valamivel több ember járt csupán a világűrben.
Frissítve: 2019.02.19. 20:18

Fényesebbnek és nagyobbnak látszik ma a Hold - Ilyen legközelebb 19 év múlva lesz

Publikálás dátuma
2019.02.19. 13:13
Illusztráció
Fotó: Katsumi Tanaka / AFP
Kedden este 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál a Hold.
A köznyelvben szuperholdnak hívják, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb: akár 30 százalékkal fényesebb és 14 százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.
Évszázadokkal ezelőtt a különböző hónapokban megjelenő teliholdaknak más és más nevet adtak, a februárit hóholdnak hívták, mert ekkor voltak a nagy havazások. A mostani teliholdat a téli élelmiszerhiányra utalva csontholdnak is nevezik. Az, hogy februárban telihold legyen, 19 évente fordul elő, januárban és márciusban jellemzően kettő is van - írta a Sokszínű Vidék.
Magyarországon a Hold még a napnyugta előtt pár perccel felkel, a holdkelte időpontja a keleti országrészben 16:47, Budapesten 17:00, nyugati határainknál 17:11 lesz, ez azt is jelenti, hogy a holdkeltét csak teljesen tiszta égen láthatjuk. A napnyugtát követő körülbelül 20 percben a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd a Hold.     
Szerző
Frissítve: 2019.02.19. 15:13