Naponta küld időjárás-jelentést a Marsról az InSight

Publikálás dátuma
2019.02.20. 10:10

Fotó: JPL-Caltech / NASA
Időjárás-jelentést küld kedd óta a Marsról az InSight űrszonda, amely nemcsak a vörös bolygó hőmérsékletéről, hanem a széljárásról és a légnyomásról is naponta küld adatokat - közölte az amerikai űrkutatási hivatal honlapján.
Mérései szerint az űrszonda körzetében - az Elízium-síkságnak egy sekély, porral és homokkal teli kráterében, ahol novemberben az InSight landolt - vasárnap tipikusan késő télies idő volt, a napi maximum elérte mínusz 17 Celsius-fokot, a minimum mínusz 95 Celsius-fok volt. A délnyugati szél sebessége elérte az óránkénti 65 kilométert. 
Az időjárást érzékelő, jegyző és az adatokat továbbító készüléket a NASA pasadenai bolygókutató laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratory) és a spanyolországi Asztrobiológiai Központnak a kutatói fejlesztették ki és készítették el. A számos szenzorral ellátott Auxiliary Payload Subsystem (APSS) minden korábbi marsi missziónál több információt tud biztosítani a vörös bolygó időjárásáról.
"Ez egy idegen hely meglátogatásának érzését kelti. A Marsnak jól ismert légköri jelenségei vannak, ám azok mégis eléggé különböznek a Földétől"

- mondta Don Banfield, az Insighte meteorológiai szolgálatának vezető tudósa.

 A folyamatos adatgyűjtés lehetővé teszi a kutatók számára, hogy érzékeljenek olyan "környezeti hangokat" is, amelyek hatással lehetnek a robotgeológus űrszonda műszerei, a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométer és a hővezetést mérő HP3 (Heat Flow and Physical Properties Probe) által gyűjtött adatokra. Mindkét műszer érzékeny a marsi hőmérséklet-ingadozásra. A SEIS érzékeny a légnyomás és a széljárás változására is. 
Az InSight november 26-án landolt a Mars felszínén, a 360 kilogrammos robotgeológus nem mozog, egy helyben, az Elízium-síkságon fogja végezni feladatait. A következő hetekben a távirányítású műszer az űrkutatás történelmében először öt méter mélyre fog fúrni a Mars talajában, amelynek hőmérsékletét és hővezető képességét vizsgálja. Az adatok a Földhöz hasonlatos égitest keletkezésének és fejlődésének jobb megértéséhez járulhatnak hozzá.
Szerző
Frissítve: 2019.02.20. 12:43

Génszerkesztő vírussal már az anyaméhben gyógyítható lehet egy ritka agyi rendellenesség

Publikálás dátuma
2019.02.20. 09:30
Illusztráció
Fotó: B. BOISSONNET / BSIP / AFP
Egy új, génszerkesztési eljárással már a születés előtt ki lehetne javítani a ritka, Angelman-szindrómát okozó génmutációt - számolt be egy amerikai kutatásról a The Guardian internetes oldala.
Egy új eljárással már magzatkorban javítható lehetne az a genetikai hiba, amely az Angelman-szindrómát okozza. Ez a betegség 15 ezer baba közül egyet érint. Az ilyen gyereknek kicsi az agya, gyakran szenved rohamoktól, járási, alvási és nyelvfejlődési nehézségektől. Van, aki egész életében egy szót sem szól. Az alvási rendellenesség olyan súlyos lehet, hogy a szülők úgy érezhetik, be kell zárni a gyereket éjszakára, nehogy felébredve súlyos balesetet szenvedjen a házban - mondta el Mark Zylka, az Észak-karolinai Egyetem neurológusa, a kutatás vezetője.
A tesztek alapján a terápia, amelynek lényege, hogy ártalmatlan vírust fecskendezve a magzat agyába, molekularészeket juttatnak az idegsejtbe, a várandósság második harmadában lenne a leghatásosabb, mert az agy ekkor még fejlődése korai szakaszában jár. Az Amerikai Egyesület a Tudomány Haladásáért (AAAS) éves közgyűlésén Washingtonban Zylka elmondta, hogy a gondolkodásban szerepet játszó agykéregben, a tanulásban és a memóriában kulcsfontosságú hippokampuszban és a mozgást szabályozó kisagyban indította be a gén működését a génterápia. Ezután laboratóriumban tenyésztett emberi agysejteken is bizonyították a génszerkesztés hatásosságát.
"Ez nagyban valószínűsíti, hogy embernél is használható lehetne a terápia" - emelte ki Zylka.

Még soha nem dolgoztak ki olyan génterápiát, amelyet közvetlenül a magzat agyába fecskendeznek. Az Észak-karolinai tudósok módszere lenne az első, amely további kórok - köztük az autizmus egyes formái - gyógyításához nyitná meg az utat.
Az Angelman-szindrómát már akár a fogantatás utáni 10. héten ki lehet mutatni az anyai vérben lévő magzati DNS-ből, kezelése azonban nem létezik.
"A szülők megkapják a diagnózist és nincs mit tenniük, nagyon nehéz döntés előtt állnak. Az új eljárás talán új esélyt adna nekik"

- tette hozzá a tudós.

Szerző
Frissítve: 2019.02.20. 10:01

Nemsokára bárki megismételheti Gagarin űrutazását, aki eleget tud fizetni

Publikálás dátuma
2019.02.19. 20:04
Egy Szojuz indítása - illusztráció
Fotó: Alexey Filippov / Sputnik
A nemzetközi űrállomásra is jutni fog az űrturisták most következő hullámából, melyről amerikai-orosz kooperáció gondoskodik.
A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin "útvonalán" repülhetnek hamarosan az űrturisták, mindössze egyszer megkerülve a Földet - közölte Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezérigazgatója kedden. A projektről Rogozin további részleteket nem közölt, csak annyit árult el, hogy a repülés rövidsége lehetővé teszi az alkalmi űrhajósok felkészítésének lerövidítését.
A tisztségviselő azt is bejelentette: a Roszkoszmosz szerződést kötött a Space Adventures elnevezésű amerikai céggel arról, hogy 2021 végéig két nem hivatásos űrhajóst juttatnak fel ismét a Nemzetközi Űrállomásra, ahol egy évtizede nem járt már űrturista. A két gazdag nyaralót ugyanabban az űrhajóban fogják felbocsátani. Az űrállomás mind a hét eddigi fizető látogatóját a Roszkoszmosz és Space Adventures összefogásával, Szojuz űrhajókon bocsátották fel.
A Roszkoszmosz szerint az űrturizmus évi több száz millió dollárnyi bevételt hozhat majd. Rogozin az RBK című gazdasági napilapnak januárban nyilatkozva kijelentette, hogy 2020 után Oroszország felfuttathatja a fizető űrhajózók utaztatására szánt Szojuzok gyártását.
Gagarin 1961. április 12-én kerülte meg a Földet Vosztok-1 típusú űrhajójával. Azóta a Space Adventures marketing-kampánya szerint eddig 550-nél valamivel több ember járt csupán a világűrben.
Frissítve: 2019.02.19. 20:18