Visszavásárolhatják lakásaikat a Nemzeti Eszközkezelő ügyfelei

Publikálás dátuma
2019.02.20. 10:29

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az ügyfeleknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, melyik konstrukciót választják.
Az Országgyűlés korábbi döntésének értelmében visszavásárolhatják a bankok által elvett otthonukat a Nemzeti Eszközkezelő (NET Zrt.) ügyfelei – írta közleményében Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.
„A NET Zrt. március 31-ig bezárólag minden érintettnek megküldi azt a tájékoztató levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az adott ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit. Az ügyfeleknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, melyik konstrukciót választják”

– tette hozzá.

A közlemény szerint mintegy 32 ezer ügyfél dönthet úgy, hogy egy összegben, a NET Zrt. által meghatározott kedvezményes áron, vagy kedvezményes részletvétellel kíván újra tulajdonosává válni korábbi otthonának. Az ügyfelek dönthetnek úgy is, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant és továbbra is bérlők maradnak változatlan bérleti díj megfizetése mellett. Bármelyik lehetőséget is választják, a legfontosabb, hogy arról - a megfelelő nyomtatvány aláírásával és visszaküldésével – mindenképpen nyilatkozzanak a tájékoztató átvételét követő 60 napon belül.
„Azok, akik semmilyen nyilatkozatot nem küldenek vissza a megadott határidőig, a visszavásárlás lehetőségét elveszítik, és a jelenleg fizetett bérleti díjuk 2019. július 1-től a háromszorosára emelkedik”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy a vételár megegyezik a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett korábbi vételárral, csökkentve a bérlő által 2018. december 31-ig megfizetett lakbér összegével. Ezen felül egyösszegű vásárlás esetén a vételár – jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető. Ha az ingatlan Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban helyezkedik el, a kedvezmény mértéke tizenöt százalék, más vidéki városban huszonöt százalék, egyéb településen harmincöt százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek. Részletvétel választása esetén a havi részlet összegének meghatározása során a jelenlegi bérleti díj összegét veszik alapul – ez átlagosan 11 160 forint – azzal, hogy a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot. A részletvétel tehát hosszú távon mindenképpen kedvezőbb konstrukció, mint bérlőnek maradni. A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.
Szerző

317,29 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.20. 07:47
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult, alig változott a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama szerdára virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Szerdán reggel a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben az előző estivel közel megegyező szinten állt, a dollárral szemben viszont kissé gyengült. Az eurót 317,29 forinton, a svájci frankot 279,40 forinton jegyezték reggel fél nyolckor, az előző esti 317,28 és 279,42 forint után. A dollár jegyzése viszont 279,85 forintra emelkedett 279,58 forintról.
Szerző
Témák
forint euró dollár

Tovább drágultak az üzemanyagok

Publikálás dátuma
2019.02.20. 07:00

Fotó: Népszava
A Mol bruttó 5-5 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán.
Az emeléssel a benzin átlagára 354 forintra, a gázolajé 392 forintra nőtt literenként. Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott, a benzin és a gázolaj literje egyaránt 2 forinttal drágult. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző