Előfizetés

Babosék meglepően hamar kiestek Dubajban

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.20. 16:48
Illusztráció
Fotó: Facebook/Babos Tímea
Babos Tímea oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal a nyolcaddöntőben búcsúzott a 2,8 millió dollár (797 millió forint) összdíjazású dubaji keménypályás női tenisztorna páros versenyében.
A 2015-ben győztes duó - amely az első fordulóban erőnyerő volt - a szerdai mérkőzésen a Lara Arruabarrena-Vecino, Kaitlyn Christian spanyol, amerikai kettőstől kapott ki döntő rövidítésben.
Babos egyesben a nyitókörben szenvedett vereséget Dubajban, francia partnere búcsúztatta ugyan a világelső japán Oszaka Naomit, a szerdai nyolcaddöntőben azonban ő is kikapott.

Eredmény:

páros, nyolcaddöntő: Lara Arruabarrena-Vecino, Kaitlyn Christian (spanyol, amerikai)-Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.) 6:4, 1:6, 10-5 - döntő rövidítésben

Babos Tímea két napja a Facebook-oldalán azt írta, ő és a csapata érzi, hogy az egyéni játékával nincs minden rendben, de keményen dolgoznak a megoldáson. 

Arn Gréta kikapott az első fordulóban a budapesti tenisztornán

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.20. 13:42

Fotó: Facebook/Hungarian Tennis
Arn Gréta az első fordulóban búcsúzott a budapesti 250 ezer dollár (70 millió forint) összdíjazású keménypályás női tenisztornán.
A selejtezőből két győzelemmel főtáblára jutott magyar játékos - aki 443. a világranglistán - a múlt heti fedettpályás ob-diadala után már sorozatban hét nyert mérkőzésnél tartott, és a 2013-as ausztrál nyílt bajnokság óta először szerepelt WTA- vagy Grand Slam-verseny főtábláján. Szerdai ellenfele az ötödik helyen kiemelt Jekatyerina Alekszandrova volt, aki 64. a rangsorban, és idén a második fordulóig jutott az Australian Openen.
A 39 éves Arn 2:1-nél elvette ellenfele adogatását, majd végigvitte előnyét, és 53 perc alatt hozta az első szettet úgy, hogy a játszmáért szerválva semmi-negyvenről, négy bréklabdát hárítva fordított. A folytatásban a 15 évvel fiatalabb orosz rákapcsolt, sokkal pontosabban játszott, és 3:0-ra elhúzott. Innen Arn még egy gémet nyert, ellenfele azonban szórta a nyerő ütéseket, és fél óra alatt kiegyenlített. Alekszandrova az utolsó felvonásban is nagy tempót diktált, rögtön brékelőnybe került, és újra 4:1-re meglépett. A magyar teniszező egyszer még elvette az orosz adogatását, 4:3-ra visszajött, ám az ellenfél 5:4-nél már nem remegett meg, és kiszerválta a meccset, amely 1 óra 56 percig tartott.
A BOK Csarnokban zajló torna szerdai programjában még két magyar szerepel: Jani Réka páros mérkőzése a svéd Cornelia Emily Lister oldalán 15 óra körül kezdődik, majd 17 órakor Stollár Fanny is bemutatkozik egyesben, ellenfele az amerikai Madison Brengle lesz. Az egyes főtábla harmadik hazai játékosa, Bondár Anna kedden kiesett.

Eredmény: 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Jekatyerina Alekszandrova (orosz, 5.)-Arn Gréta 4:6, 6:1, 6:4

Csalók voltak, csalók nincsenek

Kelen Károly írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.02.20. 12:30

Fotó: SOTUS LÁSZLÓ
A Nemzetközi Budapest Bridzs Fesztivált kártyák helyett a LoveBridge nevezetű, számítógépes programmal bonyolították le a hétvégén. A rendszer kiküszöböli a figyelmetlenségből adódó hibákat és megszünteti a csalás lehetőségét.
A bridzs kártyajáték, egyben versenysport is. Az idén negyvenkettedszer rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Bridzsfesztivált, amelyre Lengyelországból, Németországból és Szlovákiából is érkeztek résztvevők. A magyar bridzsezőknek ez nem volt teljesen új, de a külföldiek először találkozhattak azzal, hogy ezúttal nem vehettek kártyát a kezükbe. A versenyt elektronikusan bonyolították le: a játékosok az eléjük helyezett tableten csippantották be a liciteket, és a képernyő megérintésével játszották ki a lapokat is.
A bridzs lényege, hogy az asztalnál szemben ülő játékosok párt alkotnak, a lejátszandó felvételt meghatározó licitálás során a szabályok szerint információt cserélnek, és a lejátszás során is szükségük van arra, hogy megfelelő következtetéseket vonjanak le a lapok kijátszásából.
Általában az asztalon átlósan elhelyezett fal választja el a partnereket, ez akadályozza meg, hogy arckifejezéssel, testtartással, kézmozdulattal szándékosan vagy szándéktalanul illegális infót lehessen közvetíteni. Ez már a hetvenes évektől így van, mégis mostanában egymás után kapták csaláson a világ elitjébe tartozó bridzsjátékosokat.
Boye Brogeland norvég mesterjátékos 2015-ben állt elő azzal, hogy a nagy amerikai versenyeken aratott győzelmeik során a csapatában játszó izraeli pár, Fisher–Schwartz illegális eszközöket használt. A fal alatt a licitlapok átcsúsztatására szolgáló tálca manipulálásával jelezték, milyen kártya kijátszását kérik a partnertől. Brogeland lemondott a megnyert trófeákról, a szponzorok támogatásáról a fair játék érdekében. Nem sokkal később kiderült, hogy világranglista első két helyezettje, az olasz színekben világbajnokságot nyert, de az utóbbi években sok pénzért monacóinak szerződött Fantoni–Nunes a kártya függőleges vagy vízszintes kijátszásával adott jelzéseket egymásnak. A 2016-os világbajnokság kezdetekor a Bridzs Világszövetség bejelentette, hogy a lengyel Balicki–Zmudinski hasonló eszközök alkalmazása miatt nem játszhat a versenyen. A német szövetség is lépett, eltiltotta a válogatott Piekarek–Smirnovot. Ez a páros az egyetlen, amelyik maga is elismerte a csalást, de nem árulta el a módszerét, és azt állította, hogy ezzel csak ki akarták egyenlíteni az esélyeket, mert „a többiek is csalnak”.
Ez azért fontos, mert a bridzstársadalom ugyan meg van győződve, hogy a szakértők minden esetben bizonyítani tudták a csalást, a polgári bíróságok nem fogadják el a statisztikai módszereket. Nem elég nekik, hogy a bűnös játékosok a lejátszott partikban a „a valószínűnél sokkal többször jártak jól a játékukkal”, ami illegális eszközök alkalmazását bizonyítja. Csak a tetten érést fogadják el meggyőzőnek.
A svájci Lausanne-ban ülésező Nemzetközi Sportbíróság Fulvio Fantoni és Claudio Nunes ügyében nem látta teljesen bizonyítottnak a vádakat, ezért eltörölte eltiltásukat, és a perköltségek nagy részének megfizetésére kötelezte az Európai Bridzsszövetséget. Az izraeli páros is fellebbezésre készült, de végül elállt tőle. Ők nem voltak biztosak a dolgukban. Az ellenük folyó eljárásban az európai szövetség fegyelmi bizottságát az a dr. Winkler Gábor vezette, aki vasárnap Dumbovich Miklós partnereként megnyerte a budapesti bridzsfesztivál páros versenyét.
A legerősebb magyar párosként számon tartott két játékos eredményét senki sem gondolhatja csalás eredményének. A tableteken való játéknak éppen az a legnagyobb előnye, hogy szinte teljesen kiküszöböli az illegális módszerek alkalmazásnak lehetőségét. A gép nem engedi a szabálytalan játékot, megakadályozza a renonszot, pontosan méri a felhasznált időt, nem lehet a kártyalapokkal-licitkártyákkal vagy a tálcával manipulálni. És lehet, hogy az alacsonyabb szinten játszóknak hiányoznak a szép, új vagy a gyűrött szélű, piszkos kártyalapok, a versenyzők azonban mind gyakorolnak-edzenek az interneten, ahol szintén a képernyőn megjelenő színes ábrák helyettesítik az igazi ászokat, királyokat, dámákat.

Szerelembridzs

A LoveBridge nevezetű bridzsprogramot, vagyis a tabletes bridzset a Bódis Gyula vezette Visoft Kft. fejlesztette ki. A cégnél több magyar informatikus–mesterjátékos dolgozik a megvalósításon. A Magyar Bridzs Szövetség I. osztályú páros bajnokságát már tabletekkel bonyolították le nagy sikerrel. Bemutatták a rendszert a tavalyi bridzs Európa-bajnokságon és világbajnokságon is. Egyre kevesebben vitatják a jelentőségét: nagy valószínűséggel ez a magyar fejlesztés fogja végleg bevezetni kártyajátékok királyát a XXI. századba.