Előfizetés

Új kilátó épül a Balatonnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 09:20

Fotó: Shutterstock
A kilátó Fonyódon, a Panoráma sétányon lesz.
Megépülhet az új kilátó Fonyódon, a Panoráma sétányon – közölte Hidvégi József, Fonyód fideszes polgármestere a Facebook-oldalán, a hírt a hvg.hu vette észre. Kitért arra is, hogy parkolót építenek a Várhegyi kilátóhoz, illetve a Sipos-hegyi kilátóhoz vezető sétány közvilágítása is megvalósulhat.

A levegő szennyezettsége miatt riasztást adtak ki Debrecenben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.02.21. 09:01
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Arra kérik az embereket, hogy gázzal fűtsenek, és ne járjanak dízel autókkal. A pénteki orkán hozhat enyhülést.
Kedden a riasztási, szerdán a tájékoztatási küszöbértéket haladta meg a szálló por légköri koncentrációja Debrecenben - közölte a városháza csütörtök reggel. Közleményükben arra kérik a lakosságot, hogy fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben és kerüljék a személygépjárművek, főként a dízel üzeműek használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedési eszközökkel.
Egyidejűleg felhívják a lakosság figyelmét, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék - avar, fanyesedék - és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. Arra kérik a lakosokat, hogy tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.
A friss meteorológiai előrejelzések szerint pénteken viharos erejű sarkvidéki légtömeg érkezik, így jelentősen javul majd a levegő minősége Debrecenben - olvasható az önkormányzat közleményében.

Index: Titokban nyújt segítséget több száz venezuelai menedékkérőnek a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 08:46
Venezuelai menekültek - illusztráció
Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
Magyar felmenők kellenek, hogy valaki bekerülhessen a programba. Ám onnantól az a menekültügyi szakemberek szerint is ideális menetrendet valósít meg.
Több, független forrás is megerősítette az index.hu-nak, hogy a magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából. A válság-súlytotta dél-amerikai országból érkezők utazását az állam állja, csakúgy, mint egy évig a lakhatási költségeiket. Ezen túl integrációs programmal segíti őket, melynek ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyam is részét képezi, valamint letelepedési papírokkal, amelyekkel érkezésük után néhány hónappal már legálisan dolgozhatnak.
Az állam egyetlen feltételt vizsgál: hogy a menekülteknek vannak-e magyar felmenőik.

A származáson alapuló válogatást kivéve, a program pontról pontra valósítja meg azt a menetrendet, amelyet a menekültügyi szakemberek ideálisnak tartanak, ideértve azt is, hogy a résztvevőknek nem kell illegálisan átlépnie egy határt sem. És még a kitétel is lazának tűnik. A portál több menekültet is megkeresett, akikről azt írják, jobbára csak valamelyik nagyszülőjük volt magyar, és a nyelvet már szüleik sem beszélték. Az általuk megszólaltatott emberek emellett azt is elmondták:
A humanitárius program, amire egyébként igazán büszke lehetne a kormány, teljes titokban zajlik.

A szervezők kifejezetten kérték őket, hogy ne beszéljenek a befogadásukról. Ezt a kitételt a menekültek sem nagyon értik, hiszen ők valóban borzalmas körülmények közül érkeztek, így jogosnak és tisztelendőnek tartották a segítséget.

Gulyás: nem migránsok, hazatérők

Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságot is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.

A megszólaltatott menekültek elképesztő állapotokat írtak le. Egyikük arról mesélt, hogy egy tüntetésen a szeme előtt lőttek agyon egy 16 éves gyereket, egy barátját pedig napokig kínozták a rendőrök, akik gumibottal tettek erőszakot rajta. Többen az éhínséget hangsúlyozták: naponta százak halnak meg alultápláltság és a gyógyszerek hiánya miatt, és van, hogy már ételért rabolnak ki valakit az utcán. Az országból tavaly már több mint 2,3 millió ember menekült el, és mégis maga az elnök, Nicolas Maduro az, aki a segélyszállítmányok szétosztását akadályozza.
Állítólag zárt körű rendezvények, valamint fülbesúgás útján terjedt a magyar vonatkozású menedékkérők között a hír a magyar állam segítségéről. Az Index úgy tudja, a jelentkezőknek a caracasi Magyar Házban kellett bemutatniuk a papírokat valamelyik felmenőjük magyar származásáról. A szervezést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végezte, az adminisztratív munkát pedig a quitói (Ecuador) magyar nagykövetség. Az ecuadori követség juttatta el a repülőjegyeket is Venezuelába. A menekülteket Magyarországra érkezésük után vidéki hotelekben szállásolták el.
Az üggyel kapcsolatban feltett kérdésekre nem válaszolt a Belügyminisztérium, sem a Külügyminisztérium. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nem cáfolta a szerepét, de a venezuelai helyzet, a diplomáciai folyamatok valamint az érintettek biztonsága miatt nem kívántak részletekbe bocsátkozni.

A ki nem mondott beismerése a "Stop Soros" teljes értelmetlenségének

A menedékkérők hazájukban kiszolgáltatott helyzete persze roppantul hasonlít például a Szíriából érkezőkéhez - az ottani polgárháború elől menekülők megbélyegzésére mégis választási kampányt épített fel a Fidesz-KDNP. Annak ellenére, hogy valójában nekik is nyújtott segítséget: 2015-ben 82 milliót, 2016-ban több mint 700 millió forint pályázati pénzt osztott szét menekülteket segítő szervezetek közt a kormány. A forrásokat akkor vágta el, amikor mindez tavaly lelepleződött. Pillanatnyilag naponta csak egy-két menedékkérő léphet legálisan az országba, aztán örülhet, ha nem éheztetik a tranzitzónában.
A mostani helyzettel kapcsolatban is fennáll az a probléma, hogy mindez a magyar kormány saját "Stop Soros" törvénye szerint egy különadóval sújtott, tehát negatív megítélésű tevékenység. A törvényben nincs olyan kitétel, mely szerint a magyar felmenőkkel rendelkező külföldiek "betelepítése" más megítélés alá esne. Mindez persze csak arra világít rá: a Fidesz-KDNP egy értelmetlen jogszabályt fogadott el.