Parragh: A túlóratörvény egy üzenet volt a német nagytőkének

Publikálás dátuma
2019.02.21. 10:10

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint bölcsebb lett volna egyeztetni a folyamatot, bár a szakszervezeti oldalon „nem nagyon van kivel tárgyalni”.
Életszerűtlen a 400 órás túlórakeret általános alkalmazása, a Fidesz rengeteg konfliktust megspórolhatott volna, ha előtte 2-3 kávét megiszik a szakszervezetekkel – mondta Parragh László a hvg.hu-nak. Hozzátette, hogy 
„bölcsebb lett volna a folyamatot egyeztetni, nem került volna sok munkába. Az más kérdés, hogy szakszervezeti oldalon nem nagyon van kivel tárgyalni.”

Parragh szerint a 400 órás túlórakeret legfeljebb a dolgozók 5-10 százalékát érinti majd, és egy-két év kell ahhoz, hogy a valós hatás látsszon, azonban az közel sem akkora, mint amekkora tüntetések voltak miatta.
„Ezzel talán azt hiszik, hogy fogást találtak a kormányon, de keserű lesz a csalódásuk”

– tette hozzá.

Közölte, hogy a munkaadó „drágán megfizeti” a 400 órás túlórakeret alkalmazását, ügyes munkaszervezéssel vagy munkaközvetítő útján alkalmazott dolgozókkal olcsóbban jöhet ki. Arra a kérdésre, hogy ki kezdeményezte a módosítást, Parragh azt mondta:
„Senki, ez egy üzenet volt a német nagytőkének, hogy megéri Magyarországon befektetni.”

Parragh szerint életszerűtlen a felvetés, hogy az építőiparnak kedvezett volna a Fidesz, ott ugyanis valóban nagyon kockázatos túldolgoztatni az embereket.
A portál Garancsi István, Szíjj László és Mészáros Lőrinc cégét is megkereste azzal kapcsolatban, hogy alkalmazzák-e a 400 órás keretet, illetve a cég tulajdonosa kérte-e Orbán Viktor miniszterelnöktől vagy a kormány bármely tagjától a változtatást. Garancsi cége, a Market azt írta: „a Market Csoport állományát a kérdés nem érinti. Cégcsoportunk foglalkoztatási rendszere jól működik, természetesen folyamatosan figyeljük munkavállalóink elégedettségét. Ezzel kapcsolatos felméréseink bizonyítják, hogy nem indokolt jelentősen eltérni az eddig bevett gyakorlattól.” A Duna Aszfalt azt válaszolta, jelenleg nem alkalmazzák a túlórakeretet. Arra, hogy év közben ez még előfordulhat-e, azt írták, „cégünk az építőipar speciális területén működő vállalat, ahol a tevékenységeink időjárásfüggőek (télen, esőben nem végezhetőek a feladataink). Ezért ez nálunk opcionális lehetőségként merülhet csak fel. Amennyiben a munka mennyisége igényelné, továbbá az időjárás lehetővé tenné, elsősorban a téli leállás munkaóráit és az Ágazati Kollektív Szerződésben lehetőségként felmerülő 300 óra túlmunka ledolgozását biztosítjuk. Ha ez nem lenne elég, akkor elgondolkodunk az alkalmazásán.” A Mészáros és Mészáros Kft. nem válaszolt a kérdésekre.
Szerző

317,25 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.21. 08:18
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Gyengült kissé a forint csütörtökre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
Az euró jegyzése 317,25 forintra emelkedett az előző este hét órai 317,19 forintról. A dollárt szintén kissé magasabban jegyezték, 279,08 forint után 279,92 forinton, a svájci frank jegyzése pedig 279,50 forintról 279,57 forintra kúszott fel.
Szerző
Témák
forint euró dollár

Szatmáry Kristóféknál landoltak a bőven a piaci ár alatt szerzett belvárosi ingatlanok

Publikálás dátuma
2019.02.21. 08:15

Fotó: Népszava
Egyenesen a Fidesz parlamenti frakciójába vezetnek a különös ügy szálai.
Az elmúlt években is rengeteg ingatlant értékesítettek a piaci ár töredékéért az V. kerületben – írja legfrissebb számában a Magyar Narancs. A lap több mint ezeroldalnyi dokumentumot – az elmúlt évek ingatlanértékesítési listáját, a négyzetméterárakat, az eladott helyiségek számát – tekintette át, és felfigyelt egy Váci utcai fodrászat ügyére. Mint írják, a Femina Fodrász Szövetkezet 2016 decemberében megkapta a belvárosi önkormányzat hozzájárulását ahhoz, hogy az üzlethelyiséget kedvezményesen 9,58 millió forintért, azaz 252 ezres négyzetméteráron vásárolja meg. A lap becslése szerint ez ötöde-hatoda a jelenlegi piaci árnak. Ez egy sarokingatlan, és a szomszédos Irányi utcában összesen 230 négyzetméter megvásárlására kaptak lehetőséget 288 ezres négyzetméteráron. Az innen csupán néhány percnyi sétára lévő Múzeum körúton is megvehettek egy 83 négyzetméteres utcai üzletet 19,4 millióért, azaz 234 ezer forintos négyzetméteráron, valamint ugyanitt egy 3 négyzetméteres kisebb helyiséget 119 ezer forint per négyzetméterért. Egy tavaly nyári, több ingatlanpiaci szereplőre támaszkodó felmérésben egyébként 800 ezer és 1 millió forint között határozták meg az V. kerületi átlagos négyzetméterárat, és ezzel a Belváros lett az ország legdrágább környéke. Azonban a Váci utcai üzlethelyiségeknél 1 milliónál jóval drágább négyzetméterárat is találni. A négy ingatlan a következő évben már nem közvetlenül a szövetkezet tulajdonába került: a cikk szerint 2017 januárjában létrejött a Femina Barbers Kft. 3 millió forintos törzstőkével, majd egy új tag tűnt fel benne, a Primo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., mely többségi tulajdonos lett. 2017 májusában pedig a Femina a megmaradt 24 százalékos tulajdonrészét is eladta a Primónak. A lap szerint májusi adásvétel időpontjában a cég tulajdonosa a Fidesz országgyűlési képviselőjének, az akkor kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos Szatmáry Kristófnak a felesége volt. Idén januárban pedig már maga a politikus is beszállt, vagyis a piacihoz képest töredékáron megszerzett belvárosi ingatlanok egyik végső tulajdonosa is ő lett. 
Szerző