Előfizetés

Az érsebészek fele otthagyta a veszprémi kórházat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.21. 10:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rövid időn belül hárman távoztak a hatból, köztük az osztályvezető főorvos. A kórház főigazgatója sem cáfol.
Nem csak a fővárosi Péterfy Kórház van amiatt bajban, hogy kevés az érsebészorvosa: Veszprém megye súlyponti kórházában, a megyeszékhelyen működő Csolnoky Ferenc Kórházban rövid időn belül az érsebészeti osztály hat orvosa közül hárman felmondtak, köztük az osztályvezető főorvos is távozott – tudta meg a 24.hu.
A kórház főigazgatója megkeresésre nem is cáfolta az értesülést. Rövid levele arra korlátozódott, hogy az érsebészeti részleg teljes kapacitással működik a nap 24 órájában és a hét minden napján.
Az érsebészek felének elvesztése már okozott problémát, írja a portál. Előfordult, hogy komoly beavatkozást igénylő beteget nem tudott fogadni a veszprémi kórház, mert a specialista érsebész a távozók között van, ezért át kellett irányítani a beteget egy másik kórházba. Ügyeletet egyelőre még el tud látni a kórház, de úgy, hogy a sebészetről ugranak be, pótolva a távozott érsebészeket.

Várdán a fideszesek is megszavazták Bálint György díszpolgári címét

Vas András
Publikálás dátuma
2019.02.21. 10:10
Bálint György Kisvárdán, korábbi felvétel.
Az 500 lelkes településen alig másfél óra alatt 140-en írták alá az ajánló íveket - azért „csak” ennyien, mert nem volt több hivatalos gyűjtőív. Még egy francia napilap is érdeklődött a részletek után.
Bálint Györgyöt Várda díszpolgári címmel tünteti ki, döntött egyhangúan csütörtök délelőtti rendkívüli ülésén a somogyi település képviselő-testülete. A címet az idén száz esztendős kertészmérnök, egykori televíziós májusban a madarak és fák napján veheti át.
- Gyuri bácsi régóta kapcsolatban áll a faluval, a kétezres években komoly segítséget nyújtott, hogy mi lehessünk az ország első madárbarát települése – mondta Varga András, Várda polgármestere. – Akkor merült fel az ötlet, hogy díszpolgárra választjuk, amikor a múlt héten kiderült, milyen méltatlan helyzetbe került lakóhelyén, a 16. kerületben.
Mint arról a Népszava is beszámolt, a kerület Fidesz-KDNP-s többségű közgyűlése elutasította az ellenzéki beterjesztést, mely Bálint Györgyöt díszpolgárnak javasolta. Az egyik fideszes képviselő, Vincze Ágnes azzal indokolta döntését, hogy „ha pitiség, ha nem, én sem SZDSZ-es múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg, ha 110 éves lenne Bálint György”.
Az eset komoly felháborodást keltett, s megannyi település ajánlkozott, díszpolgárrá avatná Bálint Gazdát – aki amúgy 2009 óta Budapest díszpolgára -, ám az érintett jelezte, köszöni a gesztust, de csak indokolt esetben élne vele. Úgy tudjuk, a somogyi falu mellett a baranyai Cserdiét fogadja csak el.
- Várdán komolyan vesszük a titulust, eddig csak ketten kapták meg a címet: a faluban 47 évig tanító Varga Sándor, valamint Szász Endre festőművész, aki élete utolsó évtizedét töltötte itt – jegyezte meg a polgármester. – Legalább száz ajánlás kell hozzá, ami a kevesebb, mint félezres lakosságszámot nézve már komoly konszenzust jelent.
Bálint György esetében alig másfél óra alatt összegyűlt a szükséges szignó, végül 140-en írták alá az íveket – azért „csak” ennyien, mert nem volt több hivatalos gyűjtőív… –, köztük a Fidesz helyi vezetői is.
- Egyeztettünk Gyuri bácsival, aki megköszönte az elismerést és igent mondott, s csak utána kezdtük meg a hivatalos utat – tette hozzá Varga András. - A közgyűlési döntésig próbáltuk titokban tartani a dolgot, de nem sokkal azután, hogy összegyűjtöttük az aláírásokat, felhívtak a Libération című francia napilaptól, és a részletek után érdeklődtek. Fogalmam sincs, honnan tudtak róla, de ezek szerint Gyuri bácsival történtek híre a határokon túlra is eljutott.

Titkolja Pintér Sándor, hány nyomozás indult a választások kapcsán

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.02.21. 10:00

Fotó: Népszava
Hiába kérdezték a belügyminisztert, nem felelt - államtitkára pedig háromszor hárította a kérdést. Visszapattant Pintérről a fiktív lakcímmel szavazó ukránokról szóló felvetés is.
A Belügyminisztérium egyértelműen nem akarja, hogy kiderüljön, hány ügyben nyomoz vagy nyomozott a rendőrség az országgyűlési választásokkal összefüggésben – ez derül Kontrát Károly parlamenti államtitkár Oláh Lajos DK-képviselővel folytatott, meglehetősen egyhangú levelezéséből. Mint a parlament.hu oldalán követhető, Oláh egy hónap alatt ( 2018. december 20-2019 február 15.) háromszor írt Pintér Sándor belügyminiszternek (ittitt és itt), ezekben pedig pontos, félre nem érthető kérdéseket tett fel neki: 
  • Hány olyan büntetőügyben nyomoz jelenleg a rendőrség, melyek a 2018. évi országgyűlési választással kapcsolatosak?
  • Hány olyan büntetőügy van, mely összefüggésbe hozható a 2018-as országgyűlési választásokkal, de már lezárult a nyomozás?
  • Tételesen és röviden összefoglalva, milyen indokkal kerültek ezek lezárásra?
  • Melyek a 2018-as országgyűlési választásokkal összefüggésbe hozható, még folyamatban lévő, nyomozási szakban lévő büntető eljárások, legalább tételesen felsorolva azok rövid tárgyát?

A befogott fül technikája

Pintér Sándor helyett minden alkalommal Kontrát Károly felelt: röviden összefoglalva annyit írt, hogy „a Rendőrség mindenkivel szemben fellép, aki megsértette a törvényt” - és általában véve is szabályosan, körültekintően végzi a dolgát. Ez a frappáns, bár a feltett kérdéseket nem is érintő válasz annyira megtetszett neki, hogy később is ragaszkodott hozzá. „Korábbi, e tárgyban adott válaszomat fenntartom” - írta még kétszer Oláhnak, aki hiába méltatlankodott a semmitmondó feleleten, hiába jelezte, hogy a belügyminiszternek, mint az eredeti címzettnek kötelessége kiadnia a kért információkat.

Nem a mi dolgunk, vagy nem mondjuk meg

Nem járt sokkal jobban Kontráttal Mesterházy Attila (MSZP) sem, aki  február elején küldte el kérdéseit: összesen négy levélben szintén a választási visszaélésekről és azok elkövetőiről próbált adatokat szerezni. A szocialista politikus első két levelében arra volt kíváncsi, milyen vádemelési javaslatok és ítéletek születtek azon hivatalnokok és szállásadók ügyében, akik közrejátszottak állampolgári visszaélésekben – például úgy, hogy hamis lakcímbejelentő lapokat állítottak ki az Ukrajnából csak a választásokra érkező kettős állampolgároknak.
Kontrát Károly mindkét felvetésre ugyanazt írta: 
folyamatban levő ügyekről nem adnak tájékoztatást, vádemeléssel és bírósági ítéletekkel pedig nem a belügyi tárca foglalkozik

Mit ad Isten, az sem a rendőrségre tartozik, hogy hány fiktív lakcímes ukrán állampolgár lépte át a magyar határt 2018 április 8-án. Hiszen – derül ki Kontrát Mesterházynak küldött harmadik leveléből – a határforgalmat felügyelő rendőrök a lakcímmel összefüggő adatokat nem rögzíthetik, a lakcím ellenőrzése pedig nem tartozik a feladatkörükbe.

Szabolcs megye, a lakcímkártya-nagyhatalom

Mesterházy utolsó felvetését – havi lebontásban hány új lakcímkártyát állítottak ki 2017. április 7-től 2018. április 7-ig Budapesten és a megyékben – az államtitkár azzal pattintotta vissza, hogy a kérdést Pintér Sándor korábban már megválaszolta neki. Ez valóban így történt; bár a belügyi összesítés csak a kért havi bontás helyett egy évre vonatkozik, már ebből is érdekes részletek bonthatóak ki.
Kiderül például, hogy az ukrán határral szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye országszerte a negyedik volt a kiállított lakcímkártyák számát tekintve a választás előtti évben.

Ekkor összesen 76138 kártya készült az 558 ezer fős lakosságú megyében, majdnem annyi mint a 90 ezer fővel nagyobb lélekszámú Borsod-Abaúj Zemplénben (79672 lakcímkártya) - pedig Borsod az országos lista harmadik helyén állt, Budapest és Pest megye után.