Ha ezt bevezetnék, Mészáros Lőrinc nem kapna sok uniós pénzt

Publikálás dátuma
2019.02.22 15:52

Fotó: SHUTTERSTOCK
Novemberig egymillió európai polgár aláírására számítanak az “Állítsuk meg az EU-pénzek elcsalását!” nevű európai polgári kezdeményezés elindítói. A petíciót hét tagállam — köztük Magyarország — állampolgárai indítványozták. A cél az, hogy az EU úgy módosítsa az európai támogatási alapok szabályait, hogy a korrupció lehetetlenné váljon. Ha sikerül összegyűjteni az aláírásokat, a javaslat az Európai Bizottság elé kerül.
Keresztény Zoltán, a kezdeményezés magyar képviselője egy brüsszeli rendezvényen kifejtette: szeretnék, ha az uniós pénzre pályázó projekteket előzetesen megvizsgálnák minden tagállamban, de különösen azokban, amelyek nem csatlakoznak a várhatóan 2020 végén felálló Európai Főügyészi Hivatalhoz. Magyarország ezek közé tartozik.

- Nem szabad kollektívan büntetni az állampolgárokat azzal, hogy elvonják tőlük a támogatást vagy elherdálják az adóforintjaikat. És emiatt még az EU ellen is fordulnak, az illiberálisok legnagyobb örömére. A javasolt jogszabályi változtatás az auditok bevezetéséről a korrupció előzetes kiszűrését szolgálná — mondta a Népszavának. Az elképzelés szerint az uniós intézmények korai ellenőrzésekkel feltárnák, hogy fennáll-e összeférhetetlenség, a projekt indokolt-e, a pályázati kiírás feltűnően testre szabott-e vagy a pályázó egyfolytában gyanúsan sok uniós forrást nyert-e. Fontos része a kezdeményezésnek, hogy a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hoznák.    A petíciót már alá lehet írni! Tavasztól indul a magyarországi kampány, egyelőre a Jobbik és LMP gyűjti majd az aláírásokat, de a többi párt segítségét is várják.
A kezdeményezésnek az Európai Parlament meghatározó frakcióiból is vannak támogatói, a Transparency International nemzetközi szervezet pedig európai hálózatát mozgósítja az aláírásgyűjtésért. Carl Dolan európai irodavezető szervezetük két olyan kezdeményezéséről számolt be, amely a csalások megfékezését segítené. Az Európai Bizottság 11 tagországban már kísérleti jelleggel próbálja ki a módszert, amely civilek és civil szervezetek bevonásával végez független vizsgálatokat az uniós projektek háza táján. A TI másik javaslata, hogy azokban az országokban, amelyek nem csatlakoznak az európai főügyészséghez, támasszák az uniós támogatás egyik feltételéül a politikusok és közszereplők vagyonnyilatkozatának a nyilvánosságra hozatalát. Ha eleve nyilvánosak, akkor tegyék lehetővé, hogy azokat az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) ellenőrizhesse.
Frissítve: 2019.02.22 16:44

Megvan a fideszes médiagólem új vezetője

Publikálás dátuma
2019.03.22 16:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Varga István posztját a szervezet egyik kuratóriumi tagja, Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója veszi át.
Új vezető került a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumának élére – vette észre a 24.hu. Az új vezető kinevezésére azért volt szükség, mert a majdnem ötszáz médiaterméket összefogó sajtókonglomerátum korábbi kuratóriumi elnöke, Varga István februárban távozni kényszerült a szervezet éléről azután, hogy egy interjúban élesen bírálta a kormánypárti sajtót. A Kesma honlapja szerint Varga posztját a szervezet egyik kuratóriumi tagja, Szánthó Miklós, az Alapjokogért Központ igazgatója veszi át.

Palkovicsék is zöld utat adnak a repülési tilalomnak

Publikálás dátuma
2019.03.22 16:17

Fotó: AFP/Anadolu Agency/ Kurucz Árpád
Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a főpolgármesteri hivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérrel összefüggő éjszakai zajcsökkentésről.
A főpolgármesteri hivatal pénteken juttatta el az MTI-hez a megállapodás szövegét. Eszerint Palkovics László miniszter és Tarlós István főpolgármester egyetért abban, hogy intézkedéseik célja az éjszakai zajártalmak csökkentése és az életminőség javítása a repülés által érintettek körében. A tárca és a hivatal támogatja a légiközlekedési zajterhelésre vonatkozó szabályok szigorítását, hogy a mélyalvási időszakban a repülések megszüntethetők legyenek Budapest felett, valamint a hátszeles leszállásokra vonatkozó 5 csomós korlátozás felülvizsgálatát. Szintén egyetértenek abban, hogy szükséges a repülési engedély megsértőire kivethető szankcionálás lehetőségének felülvizsgálata, valamint a repülőtér üzemeltetőjétől független, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) általi zajszintmérés. Abban is egyetértettek, hogy a témában felvetődő kérdéseket egy légiközlekedési munkacsoporton belül kell megvitatni, a KTI koordinálásával pedig felvilágosító, tájékoztató tevékenységre van szükség.
Tarlós István korábban arról is beszélt: az éjszakai repülés főleg a mélyalvás időszakában probléma, és szeretné a javasolt – éjféltől reggel ötig tartó – repülési tilalmat reggel hat óráig kitolni.