Nálunk is gyártották, most felfüggesztették a köhögéscsillapító gyógyszert

Publikálás dátuma
2019.02.22. 08:00
Illusztráció: AFP
Egy köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő készítmény forgalmazását állította le az Európai Gyógyszerügynökség. A Richter is értékesített fenspiridtartalmú terméket, bár csak elenyésző volumenben.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felfüggesztette az Európai Unió országai­ban a gyerek- és felnőttgyógyá­szatban egyaránt alkalmazott, fenspiridtartalmú szerek alkalmazását. Az EMA elővigyázatosságból döntött így, amíg le nem zárul a kockázatértékelési bizottság (PRAC) értékelése a felmerült mellékhatásokról. Erről a vg.hu adott hírt. A gyógyszereket köhögéscsillapításra és gyulladásgátlásra számos gyártó állítja elő és forgalmazza, az originális készítményt a francia Servier fejlesztette ki. A fenspiridtartalmú gyógyszerek engedélyezettek voltak Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában és Romániában. A felfüggesztést az indokolta, hogy a készítményt szedő betegek közül néhánynál szívritmuszavart diagnosztizáltak, és az összefüggést az újonnan elvégzett állatkísérletek is megerősítették. A hatóság később dönt a gyógyszerek forgalmi engedélyének további sorsáról az EU területén.
A készítményt a magyar Richter is gyártotta Epistat márkanéven. Mint azt a lap megkeresésére a társaság PR- és kormányzati kapcsolatok osztálya közölte, a Richter fenspridtartalmú generikus terméke három piacon, Romániában, Oroszországban és Moldovában volt elérhető, ám még az EMA február 15-i döntését megelőzően felfüggesztették a termék forgalmazását mindhárom piacon, miután több nemzeti hatóság is bejelentette az originális készítmény forgalombahozatali engedélyének felfüggesztését.
Szerző

Kockázatos, de az oroszoknak kedvező változtatásra készülhetnek Paks2-nél

Publikálás dátuma
2019.02.22. 07:24
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Direkt36 szerint a munkagödör kiásását már azelőtt elkezdenék, hogy a hatóságok engedélyezték volna az új blokkok építését.
Látszólag nem sok minden történik a paksi atomerőmű bővítése körül. A határidők csúsznak, még az új blokkok tervei sincsenek készen, ráadásul a projekttel kapcsolatos több fontos pályázat is lassan halad. A háttérben azonban fontos előkészületek zajlanak – tudta meg a Direkt36. Információik szerint Süli János bővítésért felelős miniszter stábja lépéseket tett egy olyan megoldás felé, ami biztosítaná, hogy a beruházás minél előbb elindulhasson. Ennek legfontosabb eleme, hogy lehetővé tennék, hogy az alapozást megelőző munkák, az úgynevezett munkagödör kiásása már azelőtt elkezdődhessen, hogy a hatóságok engedélyezték volna az új blokkok építését. Ez egy annyira jelentős lépés, hogy legalább egy fontos jogszabályt biztosan módosítani kellene hozzá, amelyhez viszont az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges. A javaslat kockázatokat rejt, hiszen ha a teljes beruházás terveinek engedélyezése előtt kezdik el az alapozást, akkor nem biztos, hogy az minden szempontból passzol majd a későbbi atomerőműhöz. Ha pedig kiderül, hogy az alapozás nem megfelelő, akkor ezt korrigálni kell, ami tovább drágíthatja a munkát. A Direkt36 szerint azonban az atomerőmű megépítésével megbízott orosz Roszatom számára előnyös lenne ez a lépés: ők már régóta sürgetik az építkezés megkezdését, és fel is vetették, hogy az engedélyeztetési eljárás módosításával fel lehetne gyorsítani a folyamatot. A mostani tervezett változtatásnak köszönhetően pedig végre tényleg megindulhatna az érdemi munka, ráadásul ezzel a projekten belüli pozíciójuk is erősödne. Ha ugyanis a magyar fél később módosítási javaslatokat tenne a projekttel kapcsolatban, akkor azokat könnyebben félre tudnák söpörni arra hivatkozva, hogy már folyamatban van a munka. Mint írják, a Roszatom már korábban kiírta a munkagödör kialakításáról szóló tendereket. Erre a több mint 41 milliárd forintos értékű munkára jelentkezett a Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban álló Szijj László cége is, árajánlatot azonban végül nem tettek. A legtöbb ajánlat meghaladta azt az összeget, mint amennyit az oroszok erre a munkára szántak, így egyelőre nem tudni hogyan folytatódnak a tenderek.
Az Orbán-kabinet saját számítása szerint a 2014 januárjában bejelentett beruházás eddig 22 hónapos késében van az eredeti elképzelésekhez képest. A kormányzat korábban már megpróbálta felgyorsítani az engedélyezési folyamatot a szabályok egyszerűsítésével, ezt azonban – Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének beadványa nyomán – az Európai Bizottság a nukleáris biztonság veszélyeztetése miatt megakadályozta. A politikus most azt írja a Facebookon: „Újabb bizonyíték arra, hogy a kormány szerint nem Paks2-re vonatkoznak a jogszabályok, hanem a katasztrófaberuházáshoz próbálják igazgatni a törvényt. Vettek egy ócska,az EU-ban engedélyezhetetlen, drága technológiát, képtelenek normálisan menedzselni a projektet, de ebből nem azt a következtetést vonták le, hogy azonnal ki kell szállni belőle, hanem azt nézik, hogy hogyan írják át a szabályokat, hogy ez a roncserőmű valahogy átférjen rajtuk.” A kiszállás gondolatát Paks2 sokasodó problémái miatt egyre gyakrabban vetik fel hazai szakértők, arra is emlékeztetve: a hasonló gondokkal szembesülő Roszatom Bulgáriában is hátrahagyott egy üres munkagödröt, amiért 660 millió euró kártérítést fizettetett a bolgár adófizetőkkel, a félresikerült beruházás pedig összesen mintegy egymilliárd euróba került. 
Szerző
Frissítve: 2019.02.22. 17:37

Ismét drágult a benzin

Publikálás dátuma
2019.02.22. 07:06
Illusztráció
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A Mol bruttó 3 forinttal emelte a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát, a gázolaj ára nem változott.
Az emeléssel a benzin átlagára 357 forintra emelkedett, a gázolajé 392 forint maradt literenként. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, a benzin és a gázolaj egyaránt 5 forinttal drágult. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző