Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22. 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”

– fogalmaztak.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.
Szerző

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22. 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző

Orbán: A „leleplezettek” nem elégedettek a magyar kormánnyal

Publikálás dátuma
2019.02.22. 08:04

Fotó: Molnár Ádám
A miniszterelnök szerint a „brüsszeli bürokraták terveit” leleplezi a magyar kormány plakátkampánya.
Hozzászoktunk ahhoz, hogy minden választási kampány előtt „fölforrósodik a levegő”, ez Európa esetében is így van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a kormány legújabb plakátkampányával kapcsolatban. Hozzátette, hogy Európa jövőjéről van szó, a tét nagy, a viták erőteljesek. Szerinte abban nincs vita, hogy a választás tétje a bevándorlás, de az emberek keveset tudnak ennek a részleteiről.
„Most a magyar emberek is megérthetik, mit is jelent a migráció, milyen eszközöket készül Brüsszel bevetni”

– jelentette ki.

A miniszterelnök közölte: a magyar kormány „tájékoztatási kampányának” mind a hét pontja „alátámasztott”, tényekkel bizonyították az állítások helyességét. Szerinte a „brüsszeli bürokraták terveit egy ilyen kampány leleplezi”, és ilyenkor a leleplezettek nem elégedettek a magyar kormánnyal. A Frontex kibővítéséről szóló tervet jónak nevezte, de azt mondta: egész Európa határrendszerét akarják védeni körülbelül 10 ezer emberrel, miközben csak Magyarország déli határának védelmére mintegy 8 ezer embernek kell. Arra, hogy az EPP rendkívüli frakcióülést tart a plakátkampány miatt, Orbán úgy reagált:
„remek, ez nagyon helyes, akkor legalább megbeszélhetjük, mi az a hét pont, amit mi valóságosnak gondolunk, ők pedig vitatnak. (...) Hajrá, készen állunk”.

Orbán azt mondta, Magyarország osztozik az Európai Unió sorsában, és olyan vezetőket kell választani, akik nem követik el azokat a hibákat, amelyeket az elmúlt 5 évben elkövették. Kapitális hibaként a migránsok beengedését és a britek kilépését említette. Úgy fogalmazott:
„nem lehet a hibákat szőnyeg alá söpörni, egyébként sincs akkora szőnyeg, ami alá beférne két olyan kapitális hiba, mint a britek kiengedése és a migránsok beengedése.”

A kormányfő szerint egyébként az európai elit elszokott attól, hogy szabad őket bírálni.   

Kemény bírálatok

Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

A miniszterelnök ezt követően közölte, hogy akinek nem tetszik a családvédelmi akcióterv, majd nem él az abban foglaltakkal,
„aki akarja választja, aki nem akarja nem választja”.

Azt is mondta, hogy a negatív véleményekkel ezért csak akkor hajlandó foglalkozni, ha azok elérik a diplomáciai udvariasság határértékét. Szerinte Magyarországon a családok támogatásának ügyében létrejött egy nemzeti egység, és a kormánynak ezt az egységet kell szolgálnia. A miniszterelnök hozzátette: az embereknek nem arra van szükségük, hogy „a jó dolgokat elrontsa az ellenzék”. A falusi csokkal kapcsolatban elmondta, hogy most összekapcsolják a gyermekvállalás kérdését és a falvak problémáját: megvizsgálták, hogy a népességcsökkenés üteme hol haladja meg az ország népességcsökkenésének arányát, ezeken a településeken (körülbelül kétezer helyen) pedig lehetővé teszik, hogy a gyermekvállalók az elérhető támogatási összeget használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is használhassák. A családpolitikai intézkedésekkel kapcsolatban arról is beszélt, hogy Varga Mihály „szűken mér”, de szerinte kell egy ilyen higgadt, felelős ember. Szavai szerint az akcióterv a következő kormányülésen kerül napirendre, 3-4 helyen biztosan törvényeket kell módosítani. A falusi csok kérdését jóváhagyták, és folyamatban van egy 440-450 falut érintő gazdaságfejlesztési intézkedés részletszabályainak a kidolgozása, valamint készül a kabinet egy átfogó romafelzárkóztatási programmal is – tette hozzá.
Szerző
Frissítve: 2019.02.22. 10:34