Sebes György: Nem tetszik a műsor?

Publikálás dátuma
2019.02.24 20:20
Jockey a Jocky tévén. Két új csatornát is indított a TV2
Fotó: TV2
A magyar tévénézők az idén sem maradnak Oscar-gála nélkül. Az amerikai filmakadémia – minden évben joggal várt – díjátadóját ezúttal a Moziverzum közvetíti hétfőre virradóra. Ha valakinek nem csengene nagyon ismerősen ennek az adónak a neve, ne csodálkozzon. Alig egy hete indult ugyanis, de nemcsak azzal ér el rekordot, hogy máris egy (várhatóan) ennyire nézett programot adhat, hanem azzal is, hogy szinte mindenki láthatja. Csodák csodájára szinte az összes kábelszolgáltató felvette a választékába, ami azért nem megszokott. Gondoljunk csak a mostani szezontól a spanyol futball-bajnokság mérkőzéseit kínáló Spíler2 kálváriájára. Ami természetesen nem csupán az adónak jelentett veszteséget, hanem annak a sok nézőnek is, akik szerették (volna) megtekinteni a találkozókat.
A Moziverzumnak, valamint a vele egy időben startolt Jocky TV-nek nem voltak ilyen gondjai. Ami azért is feltűnő, mert ugyanúgy a TV2 Csoporthoz tartoznak, mint a két Spíler. Meglehet, a rejtélynek az a megoldása, hogy amikor a sportcsatornák indultak, még Andy Vajna volt a társaság tulajdonosa. Ő pedig – akármennyire is aktív részese volt a nemzeti együttműködés rendszerének, azért – konkurenciát is jelentett a hatalmat még erőteljesebben kiszolgáló tévéknek. A filmügyi kormánybiztos és milliárdos januári halálával ezek a gondok a jelek szerint egy csapásra megoldódtak.
Mindössze négy nap telt el azután, hogy Vajna András György megszabadult a földi lét gondjaitól és máris rendkívüli közgyűlést tartott a TV2 Média Csoport Zrt. Már a helyszín is árulkodó volt: Mészáros Lőrinc tőzsdei társaságainak budapesti központjába trombitálták ugyanis össze a résztvevőket. Elnökké gyorsan megválasztották Vaszily Miklóst, aki ugyancsak csodás pályafutást mondhat magáénak. Még csak 46 éves, de már annyi helyen volt vezérigazgató – többek között: Index, Origo, MTVA -, hogy az egy becsületben megőszült hatvanasnak is dicséretére válna. Tavaly október óta az Echo TV élén áll, ehhez jön most a TV2. Hiába no, ezek szerint olyan kevés a megbízható ember, hogy a nagyon-nagyon megbízhatónak több poszton is helyt kell állnia. Mellé aztán az igazgatóságba bekerült még a napjainkban milliárdosként tengődő egykori felcsúti gázszerelő – és nem samesz – néhány közeli embere, így teljes lett a hatalomátvétel.
Az egyszerű nézőt persze ebből kevés kell, hogy érdekelje. Neki nyilván az a fontos, hogy a műsor jó legyen. A két új csatorna indulásával pedig kétségkívül bővült a választék. Mire a Moziverzum – egyhetes működése után – eljut az Oscar-gáláig, már túl van a közönség beetetésén. Ehhez többnyire Oscar-díjas és korábban már közönségsikert aratott filmeket használt fel. Itt minden réteg megtalálhatja a kedvencét. Van akciófilm, krimi, vígjáték, dráma, sci-fi és családi mozi is. Hasonlóan 24 órás programmal várja az érdeklődőket a Jocky TV. Nevéhez híven a Dallas régi epizódjainak ismétlésével indult, de más – régi, bevált – sorozatok is fellelhetők a kínálatban. Így aztán újra lehet élvezni A klinika, A hegyi doktor – Újra rendel, vagy a Walker, a texasi kopó egykor már megcsodált részeit.
Az persze még megválaszolandó kérdés, hogy a TV2 cégcsoportnak miért van szüksége az összesen 14 csatornából álló portfólióra. Ráadásul a Moziverzum lényegében ugyanazt a feladatot teljesíti, amit a Mozi+ már évek óta betölt. A távlati cél nyilván az, hogy végképp megfojtsák és ellehetetlenítsék a hatalom számára kezelhetetlen RTL Klubot, amelyet nem tudtak beállítani a sorba. Vagyis pusztulnia kell(ene), csakhogy ez nem ennyire egyszerű. Sőt, egyelőre az a helyzet – mint már évek óta -, hogy az RTL programjai minden más adóénál több nézőt vonzanak. Ami egyúttal – természetesen – azt is jelenti, hogy a reklám-bevétel náluk a legnagyobb, mi több, híradásaikat sokkal többen látják, mint más csatornákét.
A nézettségi adatok mindenesetre arról tanúskodnak, hogy az RTL nem vesztette el vezető helyét. Programjai főműsoridőben február eddigi minden hetében jelentősen nagyobb közönséget vonzottak, mint a legnagyobb konkurenciáé. A Drága örökösök című új sorozat egyelőre tarol, de a Híradó, a 19 órára visszakerült Fókusz – vagyis a bulvár-magazin -, de még a Barátok közt is megelőzi a TV2 legjobban szereplő műsorait. Utóbbiak közül az Exatlon Hungary vezet, mellette pedig a Tényeknek van még 10 százalékot felülmúló nézettsége (a 18-49 éves korosztályban).
Az RTL Klubon már ettől a héttől érvényes a tavaszi műsorrend. Ismét nagyon belekezdtek, több új programot is elindítottak, mások megújultak. A TV2 március 4-től ígér változásokat, de erősen kétséges, hogy képes lesz-e akár csak megszorítani is legnagyobb versenytársát. Ha nem, marad a klasszikus anekdotából ismerős módszer. Eszerint az egykori Szovjetunióban is lehetőség nyílt több csatorna közül választani. A néző elkezdett kapcsolgatni, az elsőn Leonyid Iljics Brezsnyev mondott beszédet, a másodikon is, aztán mindegyiken, kivéve az utolsót. Ott egy rendőr lóbálta a gumibotját és azt kérdezte: Nem tetszik a műsor?
Persze ez már egy új kor, más rendszer. Nálunk a rendőr helyett minden tévék vezére, Vaszily Miklós lóbál majd.
Frissítve: 2019.02.24 20:20

Sebes György: Egon lubickol

Publikálás dátuma
2019.03.17 16:15
Rónai Egon
Ha valaki műsort vezet bármelyik televízióban, akkor szinte mindenre fel kell készülnie. Erre éppen a héten láthattunk példákat az RTL Klub egyik új műsorában, a Toplistában, amelyben emlékezetes – és gyakran kínos – pillanatokat idéztek fel. Hiszen élő adásban sok minden előfordulhat. A műsorvezetőnek tüsszentenie kell, esetleg bakizik, vagy netán röhögőgörcsöt kap. Mindezt természetesen a nézők szeme láttára.
Az is előfordul, hogy a műsorvezetőnek át kell ülnie a másik székbe, így kérdezőből kérdezett lesz. Ez történt az utóbbi hetekben többször is Rónai Egonnal, de kiderült, riportalanynak is pont annyira jó, mint egy adás házigazdájának. Sőt, ennél többet is megtudhattunk róla, mégpedig abból az alkalomból, hogy az ATV egy új sorozatot indított vele. Kvíz eddig nem volt a kínálatukban, mostantól azonban van, nem is akármilyen. Az ország géniuszát keresik ugyanis egy olyan vetélkedőben, amilyen még nem volt a hazai palettán. A végső győztesnek 500 kérdést kell(ene) megválaszolnia, mindet öt másodpercen belül és egymás után csak kétszer hibázhat, mert a harmadiknál kiesik. Segítsége – választási lehetősége – ugyancsak nincs. Közben arathat szakasz-győzelmeket, amelyek után már az övé lehet az addig megnyert összeg: minden jó válasz 50 ezer forintot ér. Mindez annyira nehéz, hogy bár jól felkészült és nagy tudású emberek is játszottak, eddig még egyikük sem jutott el a 100. kérdésig sem.
Nos, ezt a – korábban rögzített - műsort vezeti Rónai Egon, de emellett továbbra is láthatjuk az Egyenes beszédben. És mint az interjúkból is világossá vált, lubickol az új szerepben. Ilyesmit ugyanis még nem csinált és bár hosszú múltra tekinthet vissza a különböző médiumokban, még a castingot is vállalta érte. Meg is nyerte és az első két hét tapasztalatai alapján jó választásnak bizonyult. Ha van titka, talán az lehet, hogy – bár pörgetnie kell az adást és ezért folyamatosan fel kell tennie a gyakran nem is könnyű kérdéseket – őt elsősorban az ember érdekli. Tehát igyekszik bemutatni a játékosokat és megtudni tőlük döntéseik – a kiválasztott témakörök vagy a kérdésekre adott feleletek – okát is.
Ebből a szempontból pedig ez a kvízmesterség nem is különbözik nagyon attól, ahogy eddig is működött, mint műsorvezető. Amikor két éve beszélgettem vele – abból az alkalomból, hogy Kálmán Olga után az azóta már távozott Mészáros Antóniával együtt átvette az Egyenes beszéd vezetését -, volt egy nagyon figyelemre méltó mondata. Éppen azt fejtegette, hogy ők kicsit másképp állnak hozzá egy-egy témához, mint elődjük. Kálmán Olga – magyarázta - ”mindig erősen a célra tartott - remekül is csinálta -, engem meg nem feltétlenül érdekel, hogy mindenáron leterítsem a nyilatkozót”. És ez jól jellemzi riporteri – de egész műsorvezetői – attitűdjét.
Volt persze néhány éve a szakmában, hogy ezt kialakítsa. A 90-es évek elején tűnt fel a médiában, először mint a Danubius Rádió műsorvezetője. Attól kezdve aztán rengeteg helyen dolgozott – a Budapest Rádióban, a Sport TV-ben, rövid ideig a Magyar Televízióban is -, míg végül 2011-től az ATV lett az „otthona”. És ott szinte mindent csinálhatott, kivéve a szívéhez oly közel álló sportközvetítéseket. Viszont dolgozott politikai és közéleti műsorokban, reggeli adásokban és vezetett vitaműsort (Csatt), s lett önálló portré-műsora is Húzós címmel – amelynek beszélgetéseiből eddig már négy könyvet is összeállított. Ezekkel pedig elérte, amit a szakmában csak nagyon kevesen, hogy a nézők sosem mondták, most már sok belőle. Bárhol feltűnt, szívesen kapcsoltak oda, mert minőséget kaptak.
Néhány hete egy hosszabb beszélgetés alanya volt a Heti TV-ben és – mivel a szűkös idő nem kötötte sem őt, sem a kérdező Breuer Pétert – akkor sok minden kiderült magáról Rónai Egonról. A magánéletéről – öt gyerekéről és kutyájáról -, valamint arról is beszélhetett, ami a munkája mellett foglalkoztatja. Megtudhattuk, hogy szereti és ismeri a történelmet, de van véleménye a hitről és a vallási kérdésekről is. Természetesen felkészült a napi politikából, de – mint egykori sportriportert – a sport területén sem lehet „eladni”. Mindez azért érdemel említést, mert arra is rávilágít, hogy nem elég „csak” a munka, a sokoldalú tájékozottság is hozzátartozik a tévés műsorvezető egyéniségéhez. Az sem hátrány persze, ha valaki szimpatikus és tisztában van vele, mi érdekli a nézőket és miképpen lehet számukra érdekessé tenni egy-egy – akár száraz – témát is.
Mindez érthetővé teszi, miért indult olyan jól az ATV új kvízműsora. Az előző hét 50 legnézettebb programja között a 28. helyet érte el az első napi adás. A csatorna egyébként büszkén adta hírül, hogy ebben a listában hét műsoruk szerepelt, a legjobban Sváby András Heti Naplója, amely 310 ezres nézettségével a 20. helyre került. Minthogy ezt az adót nem lehet az országban mindenütt fogni, ezek a számok igen figyelemre méltóak.
Rónai Egon és az ATV a jelek szerint jól egymásra találtak. Mindkettejük elemi érdeke, hogy megőrizzék ezt a gyümölcsöző együttműködést. De még fontosabb: a nézők nyerhetnek vele a legtöbbet.
Frissítve: 2019.03.17 16:15

Del Medico Imre: Nyomják Rákosit

Publikálás dátuma
2019.03.17 14:20

Fotó: Fortepan/ Berkó Pál
Három évvel a külügyi szolgálatból történt kényszerű távozásom után végre sikerült elhelyezkednem. Működésének utolsó évében, 1952-ben alkalmazott a Magyar Zeneszerzők és Szövegírók Szövetkezete, amelynek jogutóda 1953. január elsején a Szerzői Jogvédő Hivatal lett. Onnan ismertem Sally (Salamon) Gézát. Ő magát füttyös zeneszerzőnek nevezte; elfütyülte a maga által komponált dallamot egy hangjegyeket ismerő embernek és jó esetben ezt a művet ajánlotta fel a kiadónak. Kiadásra csak akkor számíthatott - 1952-t írunk -, ha a dalt elfogadta a Könnyűzenei Műveket Véleményező Bizottság.
Sally lévén sem termékeny, sem „jól fekvő” alkotó, a Zeneműkiadó alkalmazottjaként terjesztette a nyilvános helyeken zenét szolgáltató muzsikusok számára szükséges műsorfüzeteket. Ehhez a Szövetkezet adott neki íróasztalnyi helyet, abban a teremben, amelyben én is dolgoztam. Ott naponta reklamáltak dühös zenészek: miért késnek a füzetek, botrányt fognak csinálni, stb. Olykor meg is fenyegették Sallyt. A menő vendéglátóipari zenészeket a füzetek persze nem érdekelték, nekik volt módjuk beszerezni azt, amit kellett, arról nem is szólva, hogy maguk is komponáltak olykor.
Abban az évben, ha csak rövid időre is, Sally Géza megúszta szemrehányások, reklamációk és átkok nélkül a kényszerű találkozásokat a műsorfüzetek előfizetőivel. A magyar közélet központi témája ugyanis az ország akkori első emberének, Rákosi Mátyásnak a hatvanadik születésnapja lett: a kis nagyember 1892-ben született. Következésképp már 1951 utolsó heteitől kezdve rengeteg szó, szöveg, sőt zeneszó esett az évfordulóról. Így aztán faliújságon is, ami Sally asztala fölött volt.
Amikor a reklamációt előadni készülő zenész még csak a torkát köszörülte, Sally rámutatott a faliújság mellett díszelgő plakátra: Elvtársam, Rákosit nyomják. Hatvan éves! Rákosi! Mátyás!
A varázsige hatott: igen, igen, hát persze, majd később jövök, ez fontosabb, stb.
Sally Géza számára 1952. március 9-e valóban ünnep lett.
Frissítve: 2019.03.17 14:20