Előfizetés

Győrfi Pál szerint emberi mulasztás miatt érkezett későn a mentő a Nyugatihoz

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.22. 11:53

Fotó: SERGEY MARKOSOV / Népszava
Az OMSZ szóvivője azt mondta: a hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott.
Az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás ahhoz a fiatalemberhez, aki a Nyugati-pályaudvarnál lett rosszul kedden – mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Győrfi Pál emlékeztetett: kedden bejelentés érkezett a mentőszolgálathoz, hogy egy fiatalember rosszul lett. Később újabb hívást kaptak, miszerint a férfi állapota javult. Ezután ismét bejelentést kaptak a mentők arról, hogy az érintett újra rosszul van. A mentőszolgálat ezután elsősegélynyújtókat irányított a beteghez, hogy megkezdjék az újraélesztést a mentő kiérkezéséig – mondta, hozzátéve, hogy a mentő a beteget a szükséges beavatkozások után kritikus állapotban vitte kórházba. A szóvivő közölte: az Országos Mentőszolgálat főigazgatója már kedden minden részletre kiterjedő vizsgálatot rendelt el. Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól. Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő – mondta Győrfi Pál. A szóvivő nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, kérdezni pedig nem lehetett.

Három városban még mindig gond van a levegővel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 11:21

Fotó: Népszava
Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsen továbbra is kifogásolt a levegő minősége.
Javult a levegőminőség az ország területén csütörtökön: Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsen továbbra is kifogásolt, a többi, mérőállomással rendelkező településen viszont elfogadható volt a levegő minősége – közölte a Tisztifőorvos a Facebook-oldalán. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy a saját és a környezetünkben élők egészségvédelme érdekében kerüljük a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazását, valamint ne feledkezzünk meg a gyors, rendszeres szellőztetésről, mely a megfelelő beltéri levegőminőség fenntartásának egyik legfontosabb feltétele.

Lefújták a szmogriadót

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere pénteken megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a városban működő automatikus mérőállomásokon a szálló por koncentrációja az elmúlt napon a küszöbértékek alatt maradt. Kriza Ákos megköszönte a miskolciaknak a füstködriadó alatt tanúsított együttműködést és a légszennyezettség mérséklésében tett erőfeszítéseiket. Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc is visszavonta a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az önkormányzat közlése szerint a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja csütörtökön az egészségügyi határértékre csökkent és a későbbi mérések is folyamatos csökkenést mutattak.

Két hétre lezárják a Keletit májusban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 10:33

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Minden, a pályaudvart érintő elővárosi és távolsági vonat menetrendjében lesznek változások.
Lezárják a Keleti pályaudvart 2019. május 13-tól május 26-ig – közölte a MÁV a Facebook-oldalán. A lezárás idején valamennyi, a Keleti pályaudvart érintő elővárosi és távolsági vonat menetrendjében lesznek változások. Mivel a vonatokat a Keletiből más állomásokra irányítják át, más állomásokat érintő módosítások is várhatóak. A két hét alatt olyan karbantartási munkákat végeznek, amelyeket a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehet végrehajtani. A bejegyzésben azt írják, hogy a beavatkozások miatt javulni fog a szolgáltatási színvonal, valamint a vonatok pontossága is. A forgalomszervezéssel kapcsolatban még tartanak az egyeztetések, a menetrendi változásokról később tájékoztatják az utasokat.