Aaron Hernandez, a Gyilkos Hazafi

Publikálás dátuma
2019.02.23. 12:30
Hernandezt posztja egyik legjobbjaként tartották számon a ligában
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Már középiskolás korában kiemelkedő tehetségnek számított az amerikai futballban, majd ő lett az NFL legfiatalabb játékosa – így mutatja be Aaron Hernandezt a róla szóló könyv, a Gyilkos Hazafi.
Hernandez később Super Bowlt is játszott a New England Patriots csapatában, sőt a liga egyik legjobb tight endjeként (poszt a támadóegységben) rekordot jelentő, 40 millió dolláros szerződést kötött a Tom Brady által fémjelzett alakulattal.
James Patterson, a Gyilkos Hazafi című könyv szerzője szerint a Bristol nevű kisvárosban nevelkedő Hernandez életében tizenéves korában törés következett be. Anyja hűtlenné vált apjához, apja pedig, akit rajongásig szeretett és példaképének tartott, váratlanul meghalt.
Hernandez később a társaság központja és rendkívül sikeres játékos volt, közben sötét figurákkal barátkozott. Kettős életet élt. A szerző hangsúlyozza: a celebstátusz, a droghasználat és az alvilági kapcsolatok is hozzájárultak ahhoz, hogy instabil, paranoiás emberré vált.
Még 24 éves sem volt, amikor 2013 nyarán gyilkosság vádjával őrizetbe vették. Épkézláb indoka nincs, nem is lehet annak, hogy miért ölte meg közeli ismerősét. Hernandez végig az ártatlanságát hangsúlyozta, a bizonyítékok azonban ellene szóltak: életfogytig tartó börtönre ítélték. A zárkájában kötelet font a lepedőjéből, és 2017 áprilisában felakasztotta magát. Éppen azon a napon, amikor egykori csapata, a Super Bowl-győztes New England Patriots tiszteletére az új elnök, Donald Trump fogadást tartott a Fehér Házban.
Öngyilkossága előtt Hernandez megvágta a jobb középső ujját, Bibliájában a saját vérével megjelölt egy részt, amit cellája falára is kiírt. Menyasszonyának küldött búcsúlevelében hangsúlyozta, hogy halála „Isten tervének része” volt.
James Patterson nem pszichoanalitikus módszerekkel dolgozó lélektani drámát írt, hanem bűnügyi tényregényt. A szerző mindenkit megkeresett, akit csak lehetett: ismerősöket, barátokat, szakértőket, rendőrnyomozókat. Más kérdés, hogy az újságírókat hírhedten kerülő Bill Belichickkel, a New England vezetőedzőjével neki sem sikerült beszélnie. Kár. Tanulságos lett volna megtudni, hogy a pályán vasfegyelmet követelő Belichick felelősséget érez-e a történtekért.
A könyv írása során Patterson arra jutott, hogy Aaron Hernandez alighanem az egyik barátja ellen elkövetett gyilkossági kísérletben, valamint – bár ebben az ügyben felmentették – egy kettős gyilkosságban is bűnös.
A bostoni egyetem kutatói utólag kimutatták, hogy Hernandez agya a kemény ütközések hatására súlyos károsodást szenvedett. A szerző ennek ismeretében sem ad felmentést. Közlése szerint nincs az az orvosi diagnózis, ami magyarázattal szolgálhatna tetteire.
Annyi biztos, hogy hallani fogunk még a Patriots volt játékosának ön- és közveszélyes, tragikus életéről, ugyanis a Ryan közlegény megmentése producerei megvásárolták a könyv megfilmesítési jogát.

Bűnök tárháza az NFL-ben

Nehéz lenne olyan bűncselekményt mondani, amit nem követett el az NFL valamelyik játékosa. A Csupasz pisztolyból is ismert, végül fegyveres rablás vádjában bűnösnek talált O. J. Simpson ügye – bár az elmúlt évtizedekben az ő pere kapta a legnagyobb figyelmet a világsajtóban – csupán egy a sok közül. Adrian Peterson például saját kisgyerekét verte véresre, ezért tiltották el 2014-ben. A futózseni Peterson abban az időben a Minnesota Vikings játékosa volt. Karrierjének nem vetett véget a botrány, azóta több helyen is megfordult. Az előző szezonban, túl a harmincon, a Washington Redskinsben játszott – méghozzá remekül. Nem sikerült viszont a visszatérés Michael Vicknek, az Atlanta Falcons hajdani közönségkedvenc irányítójának. Vick tiltott kutyaviadalokat szervezett a birtokán, közel két év letöltendőt kapott. Az Atlanta elköszönt tőle, a börtönből szabadulva máshol próbálkozott. Teljesítménye azonban csak halványan emlékeztetett régi önmagára, 2017-ben visszavonult. Kareem Hunt, a Kansas City Chiefs ragyogó képességű futója egy clevelandi szálloda folyosóján – erősen bódult állapotban – belerúgott egy nőbe. Tavaly év végén, amikor az incidensről készült felvétel nyilvánosságra került, azonnal kitették csapatából. Nemrég jött a bejelentés, hogy Hunt kap még egy esélyt: történetesen a Cleveland Browns igazolta le. Jovan Belcher esete 2012-ben rázta meg az Egyesült Államokat. A Chiefs 25 éves védőjátékosa, akit környezetében „mintapolgárnak” tartottak, kilenc lövéssel végzett 22 éves barátnőjével. Majd csapata edzőközpontjához ment, köszönetet mondott a stáb tagjainak – és fejbe lőtte magát. Három hónapos csecsemőt hagyott maga után.

Szerző
Témák
amerikai foci

Távol az otthontól csap össze a Honvéd és az MTK

Publikálás dátuma
2019.02.23. 11:30
N'Gog, David ; Litauszki Róbert; Sankovic, Bojan
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA
A kispesti csapat átmeneti hazai pályájától, az Új Hidegkuti Nándor Stadiontól 130 kilométerre található Gyirmóton rendezik a labdarúgó NB I 22. fordulójának fővárosi rangadóját.
A magyar futball időről időre képes valami meglepővel előrukkolni. 
Az utóbbi években egyre másra tapasztalható stadionépítések hozadékaként rendeztek már Ferencváros–Kaposvár mérkőzést Győrben vagy éppen örökrangadót Dunaújvárosban, aktuálisan pedig az a helyzet állt elő, hogy a Budapest Honvéd és az MTK Budapest csatáját rendezik a gyirmóti Alcufer Stadionban. 
A Honvédnak azért kellett (újabb) átmeneti hazai pálya után nézni, mert a kispesti csapat a Bozsik-stadion (melyet éppen hétfőn kezdtek el bontani) újjáépülésének idején az MTK arénájában, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban játszik, a Magyar Labdarúgó-szövetség vonatkozó szabálya pedig kimondja: az egyébként hazai csapat nem lehet vendég a saját stadionjában.
„Jelen pillanatban sajnos a különböző átépítések, építkezések miatt nagyon kevés budapesti stadion van használható állapotban. Az Újpest és a Ferencváros otthon játszik szombaton, a Vasas stadionja pedig még nincs készen” – magyarázta lapunk megkeresésére George F. Hemingway, a Honvéd klubtulajdonosa, majd hozzátette: a gyirmóti stadion és a felcsúti Pancho Aréna közül tudtak választani, ám a Gyirmót vezetősége gyors és kedvező ajánlatot tett, ezért mellettük döntöttek. 
„Az MLSZ a jelenleg érvényes versenykiírás szerint járt el – folytatta a Népszavának nyilatkozó Hemingway. – Miután a versenykiírás tartalmaz egy kitételt a stadionhasználatról azt az MLSZ nem változtathatta meg. Más kérdés, hogy meggondolandó-e ezen szabály felülvizsgálása a következő versenykiírás megfogalmazása idején.”
A rendező klub a nehézségek ellenére is igyekszik megkönnyíteni a szurkolók dolgát, kedvezményes, egységesen 1000 forintos jegyárat állapított meg a hazai szektorokba. Mindeközben a Kispesti Labdarúgásért Támogató Egyesület szurkolói buszt indít, tehát aki szeretné, az elsőre meglepő helyszínválasztás ellenére is láthatja a rangadót. A mérkőző feleket egyébként csupán két pont választja el egymástól, a Honvéd az ötödik, míg az MTK Budapest a hatodik a tabellán.
Az utolsó helyen álló Haladás is vendégségbe megy, igaz, a szombathelyieknek valószínűleg a legkisebb problémát az jelenti, hogy idegenben szerepelnek, lévén, hogy a címvédő MOL Vidi ellen játszanak. Horváth Ferenc vezetőedző csapata a már bennmaradást érő 10. helytől 14 ponttal van lemaradva, nem túlzás kijelenteni tehát, hogy a Haladás helyzete szinte reménytelen: az idei három meccséből csupán egy pontot szerző (kétszer Szombathelyen kikapó) együttesen önmagában az sem segítene már az élvonalbeli tagságért folytatott elkeseredett harcban, ha legyőzné a bajnokot. 
Ráadásul túl azon, hogy a létező összes statisztikai mutató a Vidi sikere mellett szól, a listavezető Ferencváros mögött jelenleg hat ponttal lemaradva második vendéglátónak is javítani kell, hiszen a tavaszi idény első két hazai meccsét elveszítette. Már csak azért is, mert elvben az FTC-re sem vár nehéz feladat, a kieséstől fenyegetett Puskás Akadémia látogat az Üllői útra.
Persze, fix egyesre egyik bajnokesélyes meccsét sem szabad venni: tudják, a magyar futball időről időre képes...

A 22. forduló programja

FTC–Puskás Akadémia 17.00 Bp., Groupama Aréna (tv: M4 Sport) Mezőkövesd–Kisvárda 17.00 Mezőkövesd, Városi Stadion MOL Vidi–Haladás 17.00 Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó Újpest–DVTK 17.00 Bp., Szusza Ferenc Stadion Paks–Debrecen 17.00 Paks, Városi Stadion Budapest Honvéd–MTK Budapest 19.30 Gyirmót, Alcufer Stadion (tv: M4 Sport) Az állás 1. FTC 21 13 4 4 39-18 43 pont 2. MOL Vidi 21 11 4 6 34-22 37 3. Debrecen 21 9 7 5 27-23 34 4. Újpest 21 8 9 4 23-15 33 5. Budapest Honvéd 21 9 5 7 24-19 32 6. MTK Budapest 21 9 3 9 32-32 30 7. Mezőkövesd 21 7 7 7 30-28 28 8. Paks 21 6 9 6 25-27 27 9. Puskás Akadémia 21 7 3 11 25-27 24 10. DVTK 21 6 6 9 23-32 24 11. Kisvárda 21 6 5 10 20-35 23 12. Haladás 21 2 4 15 15-39 10

Szerző

Csoportelső lehet a Győr a BL-ben

Publikálás dátuma
2019.02.23. 10:30

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A CSM Bucuresti idegenbeli legyőzése esetén a középdöntő befejezése előtt egy fordulóval bebiztosítja csoportelsőségét a címvédő Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A magyar együttes hazai pályán 36-27-re nyert, igaz, akkor sérülés miatt hiányzott az ellenfél két kulcsjátékosa, Cristnia Neagu és a norvég Amanda Kurtovic. A múlt héten mindketten bekapcsolódtak ismét a közös munkába, az kérdéses, milyen állapotban és formában vannak.
Az FTC-Rail Cargo Hungária Ljubljanában aratott győzelmének köszönhetőn biztosította helyét a BL negyeddöntőjében. Ha nyer Érden a német Thüringer HC ellen, akkor versenyben marad a csoportban a harmadik pozícióért, amelynek megszerzése esetén könnyebb ellenfél várhat rá az egyenes kieséses szakaszban. 
A férfi BL-ben a Telekom Veszprém a Breszt csapatát fogadja. A magyar együttes sikere esetén megszakítás nélkül hatodik BL-meccsén nyerne és őrizné esélyét a második helyre. Az ellenfél számára a továbbjutás bebiztosítása miatt lenne nagyon fontos a két pont megszerzése. 
A MOL-Pick Szeged mindenképpen másodikként jut tovább saját csoportjából, így felszabadultan játszhat a Nantes vendégeként.

Magyar BL-program

Bajnokok Ligája: Nők, középdöntő: Szombat: CSM Bucuresti-Győr (14.00, Tv: Sport1) FTC-Thüringer HC (19.30, Tv: Sport1)   Férfiak: Csoportkör, 13. forduló: Szombat: Nantes-Szeged (17.30, Tv: Sport1) Vasárnap: Veszprém-Breszt (17.00, Tv: Sport1) 

Szerző
Frissítve: 2019.02.23. 10:31