Előfizetés

Dobrev Klára vezeti a DK EP-listáját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 14:07

A második helyen Molnár Csaba, a harmadikon pedig pedig Rónai Sándor áll.
Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége vezeti a Demokratikus Koalíció EP-listáját, a hírt Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. A második helyen Molnár Csaba, majd Rónai SándorAra-Kovács Attila és Horváth Jácint követezik.

További listát jelöltek:

6. Eörsi Mátyás 7. Ráczné Földi Judit 8. Sebián-Petrovszki László 9. Glázer Tímea 10. Király Miklós 
Az már korábban eldőlt, hogy a párt önállóan indul májusban, bár információink szerint korábban az MSZP szorgalmazta, a DK is csatlakozzon a szocialisták és a Párbeszéd pártszövetségéhez. Ennek főleg akkor lett volna realitása, ha a Jobbik és az LMP is közösen indul – ezt azonban megakadályozták az európai zöldek is, akik kizárással fenyegették meg az LMP-t. Információink szerint az MSZP-ben és a DK-ban is sokan úgy kalkuláltak: közös indulás esetén a három párt szövetsége öt mandátumhoz is juthatott volna, így 2-2 MSZP-s és DK-s illetve egy párbeszédes politikus mehetett volna Brüsszelbe. A helyzet most viszont az, hogy az Európai Parlament legfrissebb mandátumbecslése alapján az MSZP-Párbeszéd szövetség reálisan három, a DK önállóan viszont csak egy befutó helyre számíthat, ennél több mandátumhoz a vártnál jobb szereplésre lenne szükség minden párt esetében. Dobrev Klára információink szerint valóban kimegy majd Brüsszelbe, tehát nem csak szimbolikus az első helye, mint például Tóth Bertalannak az MSZP lista élén. Ebben az esetben viszont Molnár Csaba izgulhat majd saját európai karrierje miatt. A végső döntés az egyedül indulásról Gyurcsány Ferencé volt, Dobrev Klára első helye ugyanakkor több DK-s forrásunk szerint is széles körű támogatottságot élvezett a párton belül, sokan abban bíznak, személyében a mostani elkötelezett DK-s szavazókon túl új támogatókat is meg lehet nyerni a pártnak. (Ugyanakkor az is igaz: a már eddig is sokszor „Gyurcsány-pártként” emlegetett DK egyedülálló lesz abban, hogy egy házaspár határozza meg a politikáját már formálisan is.) Információink szerint az EP-listavezetés első körben csak belépő Dobrev Klára számára a nagypolitikába, ha tényleg sikerül javítania a párt népszerűségén, hosszabb távon a párt „arcává” is válhat és nem kizárt, hogy a DK miniszterelnök jelöltje is ő lesz, miközben Gyurcsány Ferenc hosszabb távon hátrébb léphet majd.

Fákat tördel, tetőket bont az erős szél Borsodban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 14:00

A szélrohamok miatt helyenként a közlekedés és az áramszolgáltatás is leállt
Károkat okoz az erős szél Magyarország északkeleti részén, főként kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel. Dóka Imre elmondta, az erős szél elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okoz gondot, de a szokásosnál több ilyen riasztás érkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyéből is. 
Tiszaújváros és Sajószöged között a 35-ös főúton és Miskolcon a Kisfaludy Károly utcában kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Sárospatakon, a Petőfi Sándor utcában és Debrecenben, a Mezőgazdász utcában elektromos vezetékre esett egy-egy letört faág - tájékoztatott a helyettes szóvivő.  Tiszavasváriban, a Petőfi utcában egy faoszlop dőlt a villanyvezetékre, Vásárosnaményban, a Beregszászi úton pedig a fürdő tetejét bontotta meg a szél.

Ismét meghosszabbítanák a bevándorlási válsághelyzetet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.22. 13:27

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága jövő héten foglalkozik az üggyel.
Jövő csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülésen hallgatja meg az illetékes kormánytag beszámolóját „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendelésének meghosszabbításáról” – vette észre az Index. Először 2015 őszén hirdettek ki a válsághelyzetet, és 2016-ban már az ország egész területére érvényesen döntöttek az intézkedésről. Legutóbb tavaly szeptemberben, további fél évvel hosszabbította meg a kormány a válsághelyzetet, ez márciusban járna le.