Sztrájkba hívja a közszolgálatban dolgozókat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság

Publikálás dátuma
2019.02.22. 18:11
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Sztrájkba hívja a közszolgálatban dolgozókat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság.
A testület ügyvivője, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke aláírásával megjelent, „A közszolgálat védelmében” címen közreadott felhívás arra emlékeztet, hogy a kezdő bolti eladók fizetése legkevesebb 276 ezer forint, miközben egy több diplomával rendelkező, nyelveket beszélő, 20 éve a pályán lévő gyermekeinkről vagy idős szüleinkről gondoskodó szakember bruttó 195 500, nettó havi 120 ezer forintot keres. A Földiák András vezetésével összefogott nyolc szakszervezet szerint ez a helyzet elfogadhatatlan, de csak akkor lehet rajta változtatni, ha minél többen csatlakoznak a sztrájkfelhíváshoz. Ezért kérik az érdekvédelmi szervezetekhez tartozókat és a nem szakszervezeti tagokat is, hogy töltsék ki a sztrájkbizottság által összeállított sztrájkkészültséget felmérő lapot  Az adatokat a hónap végéig gyűjtik, majd az eredmény alapján várhatóan a miniszterelnökhöz fordulnak és kezdeményezik a tárgyalások megkezdését a közszféra béremeléseiről.
Szerző
Frissítve: 2019.02.22. 18:12

Van földje? A fideszes haverok majd eldöntik, mennyit ér

Publikálás dátuma
2019.02.22. 17:15
Összellenzéki tiltakozás az Alkotmánybíróság előtt; a tét 1,5 millió földtulajdonos sorsa
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Új középkorba vezet a decemberben módosított földforgalmi törvény, ha az Agrárkamara a magánföldek eladásába is beleszólhat – mondja az ellenzék. Most közösen kérik az Alkotmánybíróságot, dobja vissza a szabálytalannak tartott módosítást.
Semmi más célt nem szolgál a földforgalmi törvény botrányos körülmények között elfogadott módosítása, minthogy helyzetbe hozza a NER elitjét, eldöntse, ki vehet földet, a gazdákat pedig rákényszerítse a hatósági áras értékesítésre - lényegében erről beszélt hat ellenzéki párt képviselője pénteken, az Alkotmánybíróság előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Másfél millió tulajdonost szorítanak sarokba

A rabszolgatörvény árnyékában módosított földtörvénnyel másfél millió földtulajdonos birtokait értéktelenítenék, a kormány már a magánföldeknek is saját árat akar szabni - mondta az MSZP-s Harangozó Gábor. Az Agrárkamara vezetőiről szólva megjegyezte
a földeladás kontrollját egy olyan szervezetre bízná a kormány, aminek kulcsembereit is szabálytalanul választották meg.

Haveri sms dönthet a milliárdokról

A mutyijellegről beszélt Magyar Zoltán, jobbikos képviselő is: emlékeztetett rá, 
az Agrárkamara 19 megyei vezetője közül 17 kőkeményen fideszes pártpolitikus, ezzel is keresik a kenyerüket

Magyar hozzátette, a megyei agrárkamara úgy működhet a jövőben, hogy az elnök körbedob a haverjainak egy sms-t, és ezen a „véleménynyilvánító küldöttgyűlésnek álcázott semmin” keresztül dönthetnek milliárdok sorsáról. Mindezt a gazdatársadalom akadályozhatná meg - tette hozzá a politikus, a földtulajdonosok támogatását kérve.

Jöhetnek a traktorok?

Nála is harciasabban fogalmazott a Demokratikus Koalíció részéről Gréczy Zsolt, aki arra emlékeztetett, hogy volt idő, amikor traktorok indultak Budapest felé, ennek lehetőségét sem kellene elvetni (tegyük hozzá, a traktoros demonstráció 2005-ben történt, amikor épp Gyurcsány Ferenc, a DK jelenlegi elnöke kormányozott- a szerk.). Gréczy arra is kérte az Alkotmánybíróság tagjait, ebben az esetben ne fideszes pártkatonák módjára járjanak el.
Az LMP-s Csárdi Antal arra emlékeztetett, hogy a földforgalmi törvény módosítása eleve szabályellenesen történt – mondjon bármit is Kövér László házelnök – hiszen nem volt megoldott a név szerinti szavazás. Csárdi Abban bízik, hogy az eljárási hibával átvert törvényeket eddig következetesen visszaküldő Ab ezúttal is visszadobja a módosítást.
A Párbeszéd részéről Barabás Richárd döbbent meg mélységesen azon, hogy „a Fidesz elárulta amagyar vidéket”. Szerinte a földforgalmi törvényt most tüzes vasként forgatva arra kényszerítik a gazdákat, hogy kedvezőtlen konstrukcióban adják el a birtokaikat; mindez pedig a Mészáros-féle nagybirtokok kialakulásához vezet.
Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt részéről már a módosítás elvontabb jogkövetkezményeit taglalta: szerinte a kormány a szabályozással 
  • sérti a magántulajdon szentségét, hiszen az Agrárkamara határoz ezentúl a tulaj helyett arról, milyen áron adható el a saját földbirtok;
  • sérti a magánélet szentségét, mivel a szigorítás lehetőséget ad a tulajdonosok komplett családi hátterének feltérképezésére;
  • korlátozza a jogorvoslati lehetőséget, hiszen a bíróságok a peres ügyekben sem másíthatják meg az Agrárkamara döntését, legfeljebb új eljárásra kötelezhetik a fideszes többségű szervezetet.
Szerző
Frissítve: 2019.02.22. 17:20

Üvegszilánkot találtak az Auchan termékében - Magyarországra is érkezhetett belőle

Publikálás dátuma
2019.02.22. 16:53
illusztráció
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben vásároltak a cikkben is szereplő azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyasszák el azt.
Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan saját márkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált - írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) . Mivel a termékből Magyarországra is érkezett, a Nébih arra kér mindenkit, hogy amennyiben vásárolt a lenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyassza azt el.

A termékek adatai:
A termék megnevezése: Auchan Rösti Kiszerelés: 1 kg, fagyasztott Minőség-megőrzési idő: 09/2020 Tételszám: 182606 RASFF referenciaszám: 2019.0408


A magyar hatóság miután értesült a riasztásról, azonnal felvette a kapcsolatot a forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt tétel a továbbiakban ne juthasson el a fogyasztókhoz.
Szerző