Többen meghaltak az olaszországi szélviharban - a horvát tengerparton is orkán tombol

Publikálás dátuma
2019.02.24. 10:00
Autóra dőlt fa Rómában
Fotó: Benno Schwinghammer / AFP
Rómában több turista látványosságot is le kellett zárni, mert félő, hogy valakire rádőlnének az ókori romok. Splitben közben csaknem 200 km/h-s széllökéseket mértek.
Legalább három ember meghalt hétvégén Olaszországban a fákat kicsavaró és falakat ledöntő erős szelek pusztításában, írja az MTI összefoglalója nyomán az Index. Olasz hírügynökségi jelentések szerint az erős szelek ledöntöttek egy falat a közép-olaszországi Frosinone településen, aminek következtében két, hetvenes éveiben járó ember vesztette életét. A RaiNews24 olasz közszolgálati hírcsatorna beszámolója szerint egy ember életét vesztette, miután egy fa rádőlt autójára a Róma melletti Guidoniában. Nápoly közelében pedig egy nő és lánya sérült meg, amikor kidőlt egy fa.

A Rómában tomboló szelek miatt elővigyázatosságból lezárták az ókori amfiteátrumon kívül a Forum Romanumot és a Palatinus-dombot magában foglaló Colosseum Régészeti Parkot

– közölte a park igazgatósága Twitter-oldalán.

Szintén az erős szelek miatt a dél-olaszországi Bari közelében zátonyra futott egy török teherszállító hajó, a kiszabadítására igyekvő vontatóhajó pedig a háborgó tenger miatt nem tudott segíteni. Az Adriai-tenger túlpartján, Horvátországban is súlyos a szél: a helyi meteorológiai szolgálat közlése szerint a széllökések elérték az óránként 191 kilométeres sebességet a horvátországi Split környékén. A városban és a környező településeken néhány utcát lezártak a röpködő üvegszilánkok és csempedarabok miatt. A széllökések következtében számos kisebb tűz ütött ki a dalmát tengerparton, egy tűzoltó könnyebben megsérült a lángok oltása közben.

Orbán Viktor elutazott az EU-Arab Liga csúcsra

Publikálás dátuma
2019.02.24. 09:49

Fotó: Molnár Ádám
Egyiptomba utazott Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel, az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozójára - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.
vasárnap és hétfőn zajló egyeztetéseknek a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés lesz fő témája. Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megrendezett tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.
Szerző

Kim Dzsong Un páncélozott vonata már Kínában robog a Trumppal való találkozó felé

Publikálás dátuma
2019.02.24. 09:46

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Az észak-koreai diktátornak, ellentétben néhai édesapjával, nincs fóbiája a repüléstől, mégis vonattal vágott neki a Vietnámig tartó több ezer kilométeres útnak. Szerdán tárgyal az amerikai elnökkel.
Megérkezett Kínába Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, aki egy páncélozott vonattal utazik Phenjanból Hanoiba, ahol Donald Trump amerikai elnökkel tartja második találkozóját szerdán - írja a BBC értesülései alapján a hvg.hu. A brit televízió videós beszámolót is készített az Észak-Koreához méltóan szürreális, ünneplő tömeggel tarkított indulásról:
A két vezető a várakozások szerint az atommentesítésről is beszél majd, bár Trump ezt igyekezett "elkenni". Az észak-koreaiaknak állítólag a hírhedt Yongbyon atom-és rakétabázis leszerelésével kell bizonyítaniuk elkötelezettségüket az ügyben, cserébe pedig az amerikaiak feloldhatják az érvényben lévő szankciók egy részét.
A BBC szerint a koreai háború hivatalos lezárása is megtörténhet.

A vietnámi helyszín szimbolikus, hiszen papíron a délkelet-ázsiai ország is kommunista, de jó diplomáciai kapcsolatokat ápol az USA-val, ahogy Észak-Koreával is. Nem utolsó sorban pedig Vietnám is egy amerikai háború színtere volt - emlékeztetett a BBC.
Szerző
Frissítve: 2019.02.24. 10:38