Balaton, Tokaj, Dunakanyar: összeér a milliárdos kormányközeli hotelbiznisz

Publikálás dátuma
2019.02.24. 12:20
Visegrád, Dunakanyar - ez is kiemeltkiemelt turisztikai fejlesztési térség
Fotó: Gábor Tokodi / SHUTTERSTOCK
A Balaton déli partja és Tokaj után Visegrádon is felbukkant a hazai turizmus új "üdvöskéje", aki hathatós kormányzati támogatással nyithat luxusszállodát és panorámás strandot.
A "hotelbiznisz új sztárja", Szepesi Richárd nyithatja újra a páratlan panorámájáról ismert, de 2007-ben bezárt visegrádi Lepence strandfürdőt és építhet mellé luxusszállodát - értesült a napi.hu. A portál szerint ez ugyanaz a tulajdonosi kör, amelyik a Magyar Turisztikai Ügynökség által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programból közel 6 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott balatoni és tokaji szállodák építésére.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan mikor nyithat ki újra Magyarország egyik legértékesebb területén fekvő strandja. A hírek szerint a régészeti feltárások már befejeződtek, és jelenleg a szakhatósági engedélyeztetési eljárásnál tart a milliárdos beruházás.
A napi.hu forrásai szerint a visegrádi gigaprojektet a szántódi ötcsillagos Balaland hotelt és a szintén ötcsillagos Grand Hotel Tokaj szállodát vissza nem térítendő állami milliárdokból építő Szepesi Richárd álmodta meg.

Erre utal szerintük az is, hogy a budapesti Reáltanoda utcában székelő DLHG Invest Zrt. a tulajdonosa a 2018 decemberében bejegyzett Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft.-nek, az új cégben Szepesi Richárd az ügyvezető. A DLHG-ben pedig igazgatósági tag Szepesi Richárd, többségi tulajdonos pedig a felesége, Kante Awa.

Arról már korábban is lehetett olvasni, hogy sorra alapítja a szálloda- és ingatlancégeket Szepesi, aki akkor lett szélesebb körben ismert, amikor eladta a hegyaljai Andrássy hotelt Mészáros Lőrinc cégének. Feleségée, Kante Awa kapcsán pedig arról cikkeztek, hogy édesanyja Nagy Róza, akit régóta Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolnak. Már 2000-ben közigazgatási államtitkár lett a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol akkor Matolcsy volt a miniszter.

A napi.hu megkérdezte a visegrádi önkormányzatot, mikorra várható a 2007-ben bezárt és azóta lepusztult strand és luxusszálloda nyitása, de csak arról tájékoztatták őket, hogy a terület már magántulajdonban van. Helyi informátoraik szerint előbb a strand készül el, majd később a luxusszálloda.

Azt, hogy jól előkészített projektről van szó, a portál szerint mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kormány még 2017-ben meghatározta a Dunakanyar kiemelt turisztikai térségbe tartozó településeket, valamint elfogadta a térségben megvalósítandó egyes fejlesztésekről szóló, a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó stratégiai fejlesztési programot. A határozat szerint 70 település tartozik a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséghez, ahol
a következő években 35 fejlesztést terveznek 69,81 milliárd forint hazai forrásból származó támogatással. Ennek része lett a lepencei strand újjáépítése is, amire 2 milliárd forintot szavazott meg az Orbán-kormány.

Szerző

Sztrájk lehet a Paksi Atomerőműben az őrszolgálat kiszervezése miatt

Publikálás dátuma
2019.02.24. 10:42

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Sztrájkbizottság alakul, a megegyezés hiánya esetén pedig munkabeszüntetés lehet a Paksi Atomerőműben. Az ok: meghiúsulni látszik az a dolgozói követelés, hogy ne szervezzék ki az atomerőmű fegyveres biztonsági őrségét.
A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) azt szeretné elérni, hogy "a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, illetve a tevékenység kiszervezése esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak" - olvasható az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége oldalán megjelent közleményben. Mindezt az Index írta meg.
Bár az ügyben tárgyalások kezdődtek, a szakszervezetek úgy vélik, azok nem a megállapodás irányába mutatnak. Ezért a MÉSZ és a PADOSZ a sztrájkbizottság felállítása mellett döntött. "Megállapodási sikertelenség esetén pedig az őrséget ellátó személyzet kész a sztrájkra" - közölték.
Azt is írták, az egyeztetési eljárás március 1-jéig tart. Ezalatt, jövő kedden 11 órakor demonstrációt, rögtön utána pedig sajtótájékoztatót tartanak Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter asszony hivatala előtt.
Szerző

Sztrájkbizottság alakult a Hankooknál

Publikálás dátuma
2019.02.23. 11:58

Fotó: Shutterstock
Pattanásig feszült a helyzet a dunaújvárosi Hankook gumigyárban, ahol a cégvezetés egyoldalúan felfüggesztette a szakszervezettel folytatott bértárgyalásokat, befagyasztotta a konzultációt. Tájékoztató formájában arról értesítették a dolgozókat, hogy az Üzemi Tanács javaslatait fogják majd figyelembe venni a béremeléskor, holott bérmegállapodásra csak a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete jogosult, az Üzemi Tanács nem! A cégvezetés február 20-ra ígérte az újabb konzultációt, ezen képviselője nem jelent meg, érdemi javaslatot nem küldött, s azzal húzza az időt, hogy nem volt módja a távol-keleti tulajdonossal egyeztetni. A szakszervezet, melybe az év végi bónusz késedelmes kifizetése miatt tömegesen lépnek be a munkavállalók, a vezetés lépésére válaszul megalakította a sztrájkbizottságot, és hangsúlyozzák: törvényes úton fogják megakadályozni, hogy a cégvezetés semmibe vegye jogaikat! 
Szerző
Témák
sztrájk