sztrájk;paksi atomerőmű;szakszervezetek;

Sztrájk lehet a Paksi Atomerőműben az őrszolgálat kiszervezése miatt

Sztrájkbizottság alakul, a megegyezés hiánya esetén pedig munkabeszüntetés lehet a Paksi Atomerőműben. Az ok: meghiúsulni látszik az a dolgozói követelés, hogy ne szervezzék ki az atomerőmű fegyveres biztonsági őrségét.

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) azt szeretné elérni, hogy "a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, illetve a tevékenység kiszervezése esetén méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak" - olvasható az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége oldalán megjelent közleményben. Mindezt az Index írta meg.

Bár az ügyben tárgyalások kezdődtek, a szakszervezetek úgy vélik, azok nem a megállapodás irányába mutatnak. Ezért a MÉSZ és a PADOSZ a sztrájkbizottság felállítása mellett döntött. "Megállapodási sikertelenség esetén pedig az őrséget ellátó személyzet kész a sztrájkra" - közölték.

Azt is írták, az egyeztetési eljárás március 1-jéig tart. Ezalatt, jövő kedden 11 órakor demonstrációt, rögtön utána pedig sajtótájékoztatót tartanak Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter asszony hivatala előtt.