Előfizetés

Állandósul a torlódás: folytatják az M7-es felújítását

MTI
Publikálás dátuma
2019.02.25. 12:49

Fotó: Népszava
Forgalomlassulással járhat az M7-es autópálya március elsejétől folytatódó felújítása, amelynek részeként a 90-es és a 111-es több mint húsz kilométeren újul meg a pálya Letenye felé vezető oldala Siófok térségében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn.
A munkák első üteme a 102-es és 111-es kilométer között 2018 őszén befejeződött, a következő útszakaszokat idén tavasszal és ősszel sávelhúzás és átterelés mellett javítják majd. Márciustól május 9-éig a 96-os és a 102 kilométer között zajlanak a munkálatok: Siófok felé egy, Budapest felé két sávon haladhat majd a forgalom. A siófok-sóstói csomópontot és a szabadi pihenőhelyet részlegesen lezárják - fűzték hozzá. Kiemelték: a felújítások ütemezésénél figyelembe vették a nyári, turisztikai főszezont, így a felújítás utolsó üteme várhatóan szeptember 2-tól október 27-ig tart majd.
A Letenye felé vezető pályaoldal felújításánál egy környezetbarát eljárást alkalmaznak, az elbontott útalap jó részét újrahasznosítva építik ki az új alaprétegeket.  A közleményben azt írták: több mint nettó 3,4 milliárd forintból újul meg az autópálya érintett szakasza.

A héten jön a közös MSZP-Párbeszéd EP-lista

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.25. 12:03

Fotó: Vajda József / Népszava
Bár a gyűlöletpolitika megállításához egységes lista kellett volna, a két párt bízik közös Európa- kampányuk erejében.
Együtt indul a Párbeszéd az MSZP-vel az európai uniós választáson, a pontos, közös listát a héten állítják össze – jelentette be Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke. Tóth hétfői sajtótájékoztatóján, –amelyen részt vett az MSZP EP-lista első öt helyezettje, az elnökön kívül Ujhelyi István, Szanyi Tibor, Tüttő Kata és Kálló Dániel is – azt mondta: a haza, szeretet, Európa kampánnyal készülnek. – Olyan Európát képzelünk el, amely az emberekről szól. Európai színvonalú az oktatás, az egészségügy, a munkavállalók jogait közös szabályok védik – sorolta az ellenzéki pártvezető. 
Ujhelyi felidézte, hogy a Fidesznek utoljára 2009-ben volt uniós programja. – A következő időszakban dől el, hogy az EU-s költségvetésnek mik lesznek a prioritásai. Most kellene azon dolgoznia az Orbán-kormánynak, hogy hazánk legfontosabb problémáit, az egészségügyet, az oktatást, milyen módon tudjuk segíteni a forrásokon keresztül – vélte Ujhelyi. Hogyan akar Orbán Viktor küzdeni Magyarország érdekeiért – tette fel a kérdést a szocialista EP-képviselő –, ha ma már a saját pártcsaládja is kiutálja és az unió ellenségének tekinti? Tóth Bertalan kérdésre válaszolva közölte, hogy szerinte a Fidesz gyűlöletpolitikájának megállításához egységes ellenzéki lista kellett volna, de legnagyobb bánatára ez nem jött össze. Azt legalább elértük – hangsúlyozta a szocialisták elnöke –, hogy az ellenzék pártjai közösen mozgósítanak majd a voksolásra. Emellett egységesen felügyelik majd a választás tisztaságát, azaz azon lesznek, hogy minden szavazókörben legyen ellenzéki delegált is – ez ugyanis az április országgyűlési választáson nem sikerült.
A Fidesz gyűlöletpolitikájának megállításához egységes ellenzéki lista kellett volna
Fotó: Vajda József / Népszava

Horrorszálló: egér esett az alvó ápoló fejére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.25. 11:59

Fotó: Shutterstock
Embertelen körülmények fogadták bérelt szálláshelyén az egyik fővárosi kórház dolgozóját: a férfi inkább aludna munkahelye öltözőjében is, de nem marad a szállón.
Békésen aludt a nővérszállón, majd arra ébredt, hogy egy egér pottyan a fejére: itt telt be a pohár annál az egészségügyi dolgozónál, aki új munkahelye miatt bútorzott be a fővárosi nővérszállóba – írja a Blikk.
A lap fotókat is szerzett az épületről, ami szerintük méltán pályázhatna az igazi vacak szálló címre: omladozó vakolat, rozsdafoltos ágyak, a lepusztult vizesblokkról már nem is szólva. Az egérkalandot megélő férfi fotói bejárták a legnagyobb közösségi oldalt is.
Vidéken láttam már cifra dolgot, azt gondoltam, egy fővárosi szállóban csak jobb lesz – mesélte a neve elhallgatását kérő egészségügyis. – Furcsálltam, hogy a kórházban írt szerződéskor nem adtak címet, hogy feltérképezzem az új otthonom: csak annyit tudtam, hogy havi 13 ezret vonnak le a 8 négyzetméteres szobáért. Arra, ami a szállón fogadta, nem volt felkészülve: az épület gyakorlatilag lakhatatlan. Múlt héten aztán bekövetkezett az egéreset: Akkor összeszedtem a sátorfámat, bementem a kórházba, gondoltam, inkább elalszom az öltözőben – fűzte hozzá a férfi. Most megoldást keres. Csakhogy más intézmény nővérszállásán nem biztos, hogy helyet kap, saját kórháza másik két szállásán pedig csak nőket fogadnak. Mint mondta: ha megy is az egér, ő nem kíván visszatérni. Albérletet a nettó 146 ezres fizetéséből nem tud bérelni. Most barátoknál húzza meg magát.  Óriási probléma, hogy az intézmények nem tudnak biztosítani megfelelő hátteret a dolgozóknak. Alapvető kötelességük lenne, hogy a vidéki munkaerőt olyan helyen szállásolják el, ahol kipihenhetik magukat. Ilyen körülmények között ez lehetetlen! – mondta az ügy kapcsán a Blikknek Kiss László, az 5.12 Szakszervezet a Tiszta Egészségügyért elnöke. A lap szerette volna megtudni a nővérszállás fenntartója és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve az érintett kórház reakcióját, de egyelőre nem kaptak választ. Érdeklődtek a helyszínen, a szállónál is, ám nem jutottak be illetékeshez.